In conditiile in care premierul israelian, Ariel Sharon, se afla intr-o stare critica, internat la spitalul Hassadah, din Ierusalim, ca urmare a unui grav atac cerebral, Excelenta Sa, Dr. Rodica Radian Gordon, ambasadorul Israelului la Bucuresti,
In conditiile in care premierul israelian, Ariel Sharon, se afla intr-o stare critica, internat la spitalul Hassadah, din Ierusalim, ca urmare a unui grav atac cerebral, Excelenta Sa, Dr. Rodica Radian Gordon, ambasadorul Israelului la Bucuresti, a avut amabilitatea de a raspunde ziarului ZIUA, la cateva intrebari referitoare la situatia actuala din tara pe care o reprezinta. Regretabilele probleme de sanatate ale premierului Ariel Sharon survin intr-un context in care Israelul trebuie sa-si canalizeze atentia si energia in directia pregatirii alegerilor legislative programate pentru 28 martie si in cea a continuarii procesului de normalizare a relatiilor cu partea palestiniana. De mentionat ca, in teritoriile palestiniene, scrutinul legislativ este prevazut sa se desfasoare la 25 ianuarie.
Israelul trece printr-o incercare grea. Iesirea lui Ariel Sharon din viata politica israeliana lasa un mare gol. Cum vedeti refacerea stabilitatii politice inainte de alegerile programate pentru 28 martie a.c.?
Israelul este un stat democrat, iar faptele petrecute recent demonstreaza ca acesta beneficiaza de un sistem politic stabil si de institutii ale statului perfect functionale. In orice caz, pentru situatia in care premierul nu isi poate desfasura activitatea, legea prevede inlocuirea acestuia de catre vicepremier. Cu toata durerea pentru starea de sanatate a premierului Sharon, treburile statului nu stagneaza, ci sunt gestionate pe mai departe de persoanele abilitate.
Unele sondaje de opinie au contrazis previziunile formulate de analisti imediat dupa internarea lui Ariel Sharon, previziuni conform carora partidul Kadima, infiintat de premier in luna noiembrie, anul trecut, ar urma sa piarda, masiv, capital de popularitate in vederea alegerilor legislative. Cum vedeti dumneavoastra viitorul imediat al acestei formatiuni si sansele sale electorale?
Nefiind analist politic, nu as dori sa fac nici o speculatie referitoare la rezultatul alegerilor. As putea numai sa spun ca harta politica din Israel, care a inceput sa se schimbe recent, odata cu formarea partidului Kadima, pare sa indice ca principalele partide in viitorul apropiat vor fi Kadima, Partidul Muncii si Likud. Dat fiind ca alegerile vor fi abia pe 28 martie - un timp relativ lung in politica - nu cred ca putem prevedea de astazi rezultatul alegerilor.
In situatia nedorita, dar foarte probabila, in care Hamas ar castiga alegerile legislative programate pentru 25 ianuarie, ce sanse mai are procesul de pace israelo-palestinian?
In ce priveste Hamas-ul, pozitia Israelului este foarte clara. Noi nu consideram ca Hamas poate fi, in acelasi timp, o grupare terorista si un partid politic. Speram, totusi, ca rezultatul alegerilor palestiniene va fi unul care sa permita continuarea dialogului.
Sharon nu a garantat dezangajarea unilaterala
E de asteptat ca succesorul lui Ariel Sharon sa continue dezangajarea unilaterala din Cisiordania?
Vreau sa subliniez ca premierul Sharon nu s-a pronuntat niciodata ca va continua dezangajarea unilaterala si dupa alegeri - in cazul in care ar fi fost ales. Ramane de vazut ce partid va castiga alegerile, dar sunt convinsa ca partidele politice israeliene sunt foarte responsabile si oricare dintre acestea va fi in fruntea statului va avea ca prioritate continuarea procesului de pace.
Credeti ca unele tari inamice Israelului ar putea profita de situatia actuala pentru a genera mai multa instabilitate in Orientul Mijlociu?
Pentru a raspunde la aceasta intrebare revin la ideea enuntata la primul punct, si anume ca situatia politica si economica este stabila - ca de altfel si cea a securitatii statului -, iar in Guvern se afla persoane responsabile, care se ocupa de bunul mers al treburilor statului. In acest caz, nu vad de ce s-ar presupune existenta unei atmosfere instabile de care ar putea eventual profita anumite state.
Iesirea lui Ariel Sharon din scena politica va influenta relatiile Israelului in plan international? Mai concret, vor fi afectate in vreo anume masura relatiile cu Statele Unite sau cele cu Romania?
Pot sa afirm cu certitudine ca politica externa a Israelului se va inscrie pe aceleasi coordonate ca si pana acum. Schimbarile politice, care oricum urmau sa se intample, nu vor afecta sub nici o forma relatiile cu Statele Unite sau cele cu Romania, pentru a ma referi concret la statele mentionate de dumneavoastra.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.