Premierul israelian, Ariel Sharon, internat, de miercurea trecuta, in spitalul Hadassah, din Ierusalim, in urma unui grav accident cerebral, si-a miscat, ieri, usor, mana si piciorul de pe parte stanga, reactionand la un stimul de durere aplicat de
Premierul israelian, Ariel Sharon, internat, de miercurea trecuta, in spitalul Hadassah, din Ierusalim, in urma unui grav accident cerebral, si-a miscat, ieri, usor, mana si piciorul de pe parte stanga, reactionand la un stimul de durere aplicat de medici. Luni, s-a inceput procedura de scoatere din coma terapeutica, prin reducerea treptata a sedativelor, Sharon a reusit sa respire autonom (ramanand, insa, conectat la aparat) si sa miste bratul drept si piciorul drept. Fiii premierului, Gilad si Omri vorbesc cu tatal lor ore in sir. De altfel, toti vizitatorii care au venit in camera premierului au vorbit cu el, in idea ca le-ar putea auzi cuvintele, chiar daca nu reactioneaza inca. Ieri, fiii Omri si Gilad au pus casete cu muzica lui Mozart in salonul unde se afla tatal lor, in speranta ca aceasta metoda va avea rezultate pozitive asupra evolutiei starii bolnavului, informeaza cotidianul israelian Yediot Ahaaronot. Doi dintre medici au recomandat aceasta masura dupa ce au aflat din presa ca primului-ministru ii place foarte mult muzica simfonica, fiind un al doilea hobby, dupa cresterea oilor. Totusi, medicii nu sunt siguri ca Ariel Sharon este capabil sa auda muzica, intrucat, cel putin, pana ieri dupa-amiaza, nu reactionase in nici un fel la operele copilului-minune. Expertii sustin ca piesele de Mozart au un efect pozitiv asupra creierului. La inceputul anilor '90, cand a fost publicat un studiu in acest sens, toate casetele cu Mozart din Los Angeles au fost vandute.
Semne de intrebare
Premierul israelian sufera de angiopatie amiloida cerebrala (CAA) , maladie diagnosticata abia in cursul actualei spitalizari. In aceste conditii, apar semne de intrebare in privinta oportunitatii tratamentului cu anticoagulante, administrat dupa atacul cerebral usor, suferit pe 19 decembrie. Conform relatarilor din ziarul israelian Haaretz, este posibil ca respectivul tratament sa fi provocat atacul cerebral. CAA, maladie a vaselor sanguine care iriga creierul, majoreaza riscul de hemoragie cerebrala si nu permite administrarea de anticoagulante. Afectiunea, ce determina formarea unor cheaguri de sange care pot provoca accidente vasculare cerebrale, hemoragii cerebrale sau maladia Alzheimer, apare cel mai adesea la persoane in varsta. Medicul care a furnizat aceste informatii a apreciat ca administrarea medicamentelor anticoagulante a fost o greseala. Daca boala ar fi fost diagonisticata cu ocazia spitalizarii din decembrie, probabil nu i s-ar fi precris anticoagulante. In anumite cazuri, CAA este de natura genetica, in altele, originea maladiei nu poate fi stabilita. Afectiunea este diagnosticata prin interpretarea tomografiilor sau practicarea unei biopsii. Medicii sunt de acord ca boala este foarte dificil de diagnosticat, fiind, uneori, depistata doar dupa o hemoragie cerebrala. (I.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.