Datorita jocurilor murdare ale unor grupuri de interese, romanii platesc cel mai mare pret din Europa pentru gazele naturale importate din Rusia. Exorbitanta valoare a miei de metri cubi a fost negociata cu surle si trambite de ministrul Economiei
Datorita jocurilor murdare ale unor grupuri de interese, romanii platesc cel mai mare pret din Europa pentru gazele naturale importate din Rusia. Exorbitanta valoare a miei de metri cubi a fost negociata cu surle si trambite de ministrul Economiei si Comertului, Ioan Codrut Seres, la sfarsitul anului trecut. Acum, demnitarul a fost prins cu minciuna si nu mai recunoaste implicarea sa in aceasta afacere murdara, care este de competenta DNA si a altor institutii interesate ale statului. Dovada ca ministrul Partidului Conservator a negociat sta chiar un comunicat al Ministerului Economiei si Comertului care lauda "performanta" lui Seres de a obtine pretul cel mai mare din Europa. Acasa, Seres incearca sa scape amestecand gazele, cele rusesti si cele romanesti ieftine, astfel incat sa obtina un pret decent la beneficiar. Intrebarea care se pune este pentru cine si pentru ce a mers Seres la Moscova sa negocieze un pret ridicat la gazul rusesc?
In urma reactiilor presei din ultimele zile, cu o intarziere cel putin ciudata, daca nu vinovata, a iesit la rampa si presedintele Basescu, condamnand pretul pe care este obligata Romania sa-l plateasca pentru importul de gaze naturale. Desi tara noastra detine resurse importante de gaze, mai mult de jumatate dintre ele sunt controlate de grupul austriac OMV, caruia i-au fost concesionate toate exploatatiile petroliere ale PETROM, printr-un contract dezavantajos incheiat in guvernarea trecuta. Romania a ajuns sa depinda de austrieci si rusi, desi cu putin efort s-ar fi putut descurca si singura, completand cantitatea de energie termica necesara cu alte resurse conventionale existente in teritoriu.
Seres se lauda ca a negociat
Romania a platit anul trecut si va plati in continuare gazele naturale importate din Rusia la un pret mult superior mediei actuale de care beneficiaza alte tari europene. Media in UE este de 230 USD/mia de metri cubi, iar noi am platit in ultimul trimestru al anului trecut 252 USD, iar pentru anul in curs se prognozeaza un pret de 280-285 USD/mia de metri cubi. Adica, gazele pentru romani vor fi in continuare cele mai scumpe din Europa, gratie managementului asigurat de ministrul conservator si de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale din subordinea primului ministru.
Cu toate acestea, ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, omul contestatului sef de partid, Dan Voiculescu, s-a batut inca din noiembrie cu pumnii-n piept ca datorita priceperii lui in arta negocierii vom plati cu 20 USD/mia de metri cubi mai putin decat era prognozat. Intr-un comunicat de presa al MEC, dupa vizita la Moscova pe care a efectuat-o Seres, se precizeaza cu claritate acest lucru: "Ministrul Ioan Codrut Seres a obtinut un pret mediu mai mic cu circa 20 USD/1000 mc fata de pretul prognozat pentru gazele naturale ce vor fi importate anul viitor de la Gazprom. Discutiile purtate ieri (22 noiembrie 2005 - n.n.) la Moscova de ministrul Ioan Codrut Seres cu vicepresedintele Gazprom, Alexander Medvedev, s-au incheiat cu un rezultat favorabil. Ministrul Seres a obtinut un pret mai mic, de 280 USD, pentru gazele naturale importate din Rusia in primul trimestru al anului 2006 si un pret mediu de import de 280-285 USD/1000 mc pentru restul anului. Precizam ca pretul mediu prognozat pentru gazele de import din Rusia pentru anul 2006 era de circa 300 USD/1000 mc", se mai spune in comunicatul de presa difuzat la venirea in tara a ministrului.
Balbaiala guvernamentala
Dupa ce a fost tras de urechi in legatura cu meritele cu care s-a impaunat, Seres a schimbat macazul la 180 de grade, asa cum i-au dictat interesele de partid si de stat. Cuprins de o amnezie totala, si probabil speriat sa nu fie acuzat ca a incasat cine stie ce comisioane, ministrul a negat ca ar fi negociat vreun pret al gazului natural, subliniind pe deasupra ca nici n-ar fi avut o asemenea calitate. "Mai precizez inca o data acelasi lucru: Romania nu negociaza nici un contract", a declarat el la finalul sedintei de Guvern din 5 ianuarie 2006. "Contractele de aprovizionare cu gaze naturale sunt negociate intre companii comerciale, unele dintre ele private, altele de stat", a mai spus ministrul. "Distrigaz Sud are un contract de furnizare gaze naturale din import, Distrigaz Nord are un altul de furnizare gaze naturale din import, Romgazul are un alt contract, Electrica Bucuresti, Termoelectrica pentru filialele sale. Cred ca si centralele care sunt la consiliile locale au propriul contract de furnizare gaze din import".
Seres, Copos si Voiculescu
Dan Voiculescu si George Copos (ZIUA Foto) Aici se pune intrebarea ce-a cautat ministrul nostru la Moscova si pe cine a reprezentat el, daca nu tocmai interesele acelor grupuri care mulg de ani buni consumatorii de gaze naturale, casnici si economici? Spunem asta stiut fiind faptul ca, la inceputul acestei legislaturi, Seres ii dadea zilnic raportul lui Voiculescu (si probabil ca i-l mai da si-acum) in legatura cu treburile ministerului, vizitandu-si seful cu umilinta chiar in birourile senatoriale. Iar din aceasta clica mai face parte si George Copos, un alt personaj la fel de controversat din anturajul conservator. Daca la ei se referea presedintele Basescu cand vorbea despre grupurile de interese din jurul MEC, ramane de vazut.
Ministrul vrea sa pacaleasca toata tara
In urma acuzatiilor privind faptul ca romanii platesc gazele cel mai scump din Europa, Seres incearca sa pacaleasca o tara-ntreaga, sustinand ca lucrurile n-ar sta tocmai asa, si ca media platita de romani se situeaza, la ora actuala, in jurul valorii de numai 230 USD. Cum face el socoteala. Productia interna, adica aproximativ 60% din necesarul populatiei si agentilor economici, costa 110 USD/mia de metri cubi, urmand ca din al doilea trimestru al acestui an sa se majoreze cu 25 USD, in conformitate cu cerintele UE. Apoi, se importa restul de 40% din Rusia, cu 285 USD/mia de metri cubi si se face media, acesta fiind pretul real la beneficiar. In concluzie, raspunsul la intrebarea daca platim gazele de import cel mai scump din Europa ramane tot afirmativ, indiferent cum ar vrea Seres s-o intoarca din vorbe ca sa dreaga busuiocul.
Grupurile de interese din jurul MEC
Foarte ciudata este si recenta, dar intarziata, iesire la rampa a presedintelui Basescu in problema importului de gaze naturale. In cadrul unei sedinte de evaluare a activitatii Politiei, el s-a referit la grupurile de interese ce graviteaza in jurul MEC, care au facut ca pretul la gaze pe care-l platesc romanii sa fie cel mai ridicat din Europa.
In urma dezastruosului contract incheiat in guvernarea trecuta, prin care OMV a ajuns sa controleze PETROM, toate resursele petroliere si jumatate dintre cele de gaze naturale ale Romaniei au ajuns la discretia austriecilor. Cum rezervele de petrol sunt foarte reduse, se asteapta ca investitorul austriac sa-si rentabilizeze activitatea pe extractia de gaze naturale, impunandu-ne preturile care ii convin, cu complicitatea grupurilor de interese din jurul anumitor ministere. Exact la fel cum se intampla acum pe relatia Rusia de care depindem in totalitate.
Cat priveste gasirea altor surse de energie despre care Seres a amintit in cateva randuri, nu putem sa nu ne gandim decat la alte interese care deocamdata ne scapa.
Cert este faptul ca, pana acum, sub toate guvernarile, pretul gazelor naturale s-a majorat de la an la an, adesea in mod nejustificat, pe seama acestei afaceri imbogatindu-se o seama de potentati ai vremii. (Dan COSTE)
Tariceanu: "E departe de a fi pretul cel mai mare"
"I-am transmis ministrului Codrut Seres sa faca o analiza comparativa privind pretul la gaze din Romania si din alte tari. Din ceea ce stiu, e departe de a fi pretul cel mai mare (n.r.- pe care il plateste Romania)", referindu-se la afirmatiile lui Traian Basescu, premierul Calin Popescu Tariceanu a afirmat ca "grupuri de interese e mult spus". "Au existat informatii ca anumiti oficiali din perioada 2000-2004 au avut comisioanele incluse in pretul de cumparare al gazelor. La asta cred ca s-a referit Traian Basescu".
Basescu deschide focul in dosarul "Gazul"
Departamentul National Anticoruptie a primit deja indicii cu privire la acordul semnat cu compania ruseasca si a intrat pe fir
Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a deschis ostilitatile impotriva ministrului Codrut Seres si a liberalilor care conduc Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) in cazul contractului pe care Romania l-a negociat cu compania ruseasca Gazprom. Surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul au declarat ca seful Departamentului National Anticoruptie a primit deja indicii cu privire la cercetarea modului in care a fost semnat acordul cu compania ruseasca pentru importul de gaze naturale. Conform acelorasi surse, "recomandarile" lui Basescu au fost induse dupa intalnirea "anticoruptie" de la Guvern. Oficial, purtatorul de cuvant al DNA a negat existenta unei astfel de anchete. Pe de alta parte, bataia politica se desfasoara sau mai bine zis continua sa se desfasoare intre palatele Cotroceni si Victoria, deoarece ANRGN este coordoonata, prin protocolul Alintei D.A., de catre liberali, aflandu-se sub atenta supraveghere a primului ministru Calin Popescu Tariceanu. (Petre NITEANU)
Ministerul se incurca in minciuni
Ministerul Economiei si Comertului (MEC) a adresat, duminica, Presedintiei, la solicitarea sefului statului, o nota referitoare la dezbaterile din ultimele zile legate de gazele naturale in care arata ca pretul de import a fost stabilit dupa o formula de calcul aplicata in cazul tuturor tarilor europene.
Presedintele Traian Basescu a reluat, ieri, ideea grupurilor de interese din jurul MEC, amintind ca s-a pronuntat asupra acestui subiect in vara anului trecut, pentru ca in prezent sa se constate ca Romania plateste cel mai mare pret pentru gazele naturale, transmite Mediafax. El a facut aceasta remarca dupa ce a participat la sedinta de evaluare a activitatii Politiei Romane in anul 2005, in contextul in care preciza ca, in timpul discutiilor, a cerut conducerii Politiei sa se implice in combaterea coruptiei la nivel central si local, pentru "mentinerea unei administratii curate". "Am amintit ca, in vara anului trecut, vorbeam de grupuri de interese in jurul Ministerului Industriilor (nr - MEC), pentru ca acum sa constatam ca avem cel mai ridicat pret la gaze", a spus Basescu.
Reamintim, in luna august a anului trecut Traian Basescu si-a exprimat nemultumirea in legatura cu decizia de devansare a calendarului de deschidere a pietei de energie si lipsa unor reglementari clare in noile conditii de piata, aratand ca exista pericolul monopolului asupra energiei produse la cel mai competitiv pret de pe piata, de catre Hidroelectrica.
Industriile nu importa gaze
Modalitatea de stabilire a pretului la gazele de import depinde, in principal, de cotatiile internationale la pacura si motorina, dar si de reducerea care se acorda in functie de durata contractului, cantitatile achizitionate si plata in avans a acestora, se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei. "MEC nu are calitatea de titular de contract import gaze naturale. Societatile comerciale din Romania - Distrigaz Sud, Nord, Romgaz, Termoelectrica, ELCEN si consumatorii eligibil - incheie contracte individuale cu furnizori agreati de Gazprom - Gazexport, respectiv Wintershall Erdgas Handelshaus Zug AG (WIEE) si IMEX OIL Limited", mentioneaza comunicatul.
In plus fata de contractele comerciale de import, Romania mai primeste aproximativ 180 de milioane mc de gaze pentru serviciile de tranzit din Rusia catre Balcani si Turcia, efectuate de compania Transgaz, precizeaza comunicatul.
Aceasta cantitate acopera consumul national timp de doua zile pe timp de iarna.
Potrivit MEC, care preia date ale ANRGN, pretul mediu la gazele de import s-a situat anul trecut in Romania la circa 218 dolari/1000 mc, pentru un volum total de aproximativ 6 miliarde mc de gaze. Comparativ, tot in anul 2005, Germania a platit un pret mediu de 220 dolari/1000 mc, la un volum de 40 de miliarde mc, sustine MEC. In Italia a fost inregistrata aceeasi valoare, la un volum de 24 miliarde mc, in timp ce Ungaria a platit un pret mediu de 218 dolari/1.000 mc, la importuri de 16 miliarde mc. "In Romania, facturile pe luna decembrie 2005 au fost de 252-255 dolari/1000 mc, iar pentru luna ianuarie 2006 ne asteptam la facturi cuprinse intre 270-276 de dolari.
Conform WIBERA, Germania va plati pentru luna ianuarie 2006 un pret de 260 dolari/1.000 mc, pret care reprezinta o medie a importurilor din Norvegia, Marea Britanie, Rusia si Olanda", se mai arata in comunicat.
Oficialii ministerului mai afirma ca, luand in considerare costul transportului, pretul gazului rusesc la granita Germaniei este similar celui importat de Romania. "Romania a platit in anul 2005 acelasi pret la gazele naturale cu tarile europene, in conditiile unei cantitati importate de 3 pana la 6 ori mai mica".
In ceea ce priveste deplasarea unei delegatii conduse de ministrul Economiei, Codrut Seres, in Rusia, in noiembrie 2005, oficialii MEC sustin ca ministrul a participat la ceremonia de prelungire pana in 2030 a contractului dintre Wintershall Erdgas Handelhaus Berlin si Gazprom. "Cu aceasta ocazie, presedintele Gazexport ne-a asigurat ca, in 2006, Romania nu va importa gaze la preturi mai mari de 280 dolari/1.000 mc.
Anterior, ANRGN, Ruhrgas si Gas de France previzionasera pentru 2006 un pret de aproximativ 300 dolari/1000 mc", se mai arata in comunicat. La data respectiva, insa, MEC anunta, printr-un alt comunicat de presa, ca "ministrul Ioan Codrut Seres a obtinut un pret mediu mai mic cu circa 20 dolari/1.000 metri cubi fata de pretul prognozat". (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.