Conform datelor publicate de diverse agentii de stiri, Romania plateste, in acest an, cel mai mare pret pentru gazele naturale importate din Federatia Rusa. Personaje importante vorbesc chiar de un aranjament pus la cale de vicepremierul George Copos
Conform datelor publicate de diverse agentii de stiri, Romania plateste, in acest an, cel mai mare pret pentru gazele naturale importate din Federatia Rusa. Personaje importante vorbesc chiar de un aranjament pus la cale de vicepremierul George Copos, membru al Partidului Conservator (coleg cu Codrut Seres, ministrul Economiei) prin care se pot face usor rost de bani pentru partid si pentru oamenii din partid din "comisioane grase", obtinute ca urmare a acceptarii unor preturi mai mari la gazele din import. Iar diferenta fata de pretul corect intra, practic, in anumite buzunare! In toata aceasta poveste, singurii care au de pierdut sunt romanii de rand care trebuie sa plateasca facturi mai mari decat ar fi fost normal. Ba, chiar, comparabile cu ale nemtilor, in conditiile in care salariul minim in Germania este de aproape 20 de ori mai mare decat in Romania! Astfel, Partidul Conservator una zice, alta face. Pe de o parte liderii acestuia spun ca romanii trebuie sa o duca mai bine, iar pe de alta parte fac in asa fel incat sa o duca mai bine numai romanii din varful ierarhiei "de partid si de stat".
Un contract pana in 2030
Intr-un comunicat de presa al MEC se afirma ca ministrul Seres a negociat, la Moscova, un contract de import al gazelor, pana in anul 2030. Negociere care a adus pretul gazelor livrate in Romania la cel mai mare nivel din Europa! Rusia furnizeaza in acest an Belarusului gaze naturale la pretul de 46,68 dolari pentru 1000 de metri cubi. Ministrul bulgar al Energiei, Rumen Ovcearov, a declarat, recent, ca pretul gazelor achizitionate de Bulgaria din Rusia a crescut de la 87 dolari/1000 mc in 1998, la 257 de dolari in anul 2005. In tarile Baltice (Letonia, Estonia, Lituania) pretul gazelor rusesti creste de la 80 la 125 dolari/1000 mc. La granita Germaniei, gazele de import ajung la circa 260 dolari/1000 mc. De remarcat, la granita, pe langa pretul gazului, se include si tariful de tranzit prin diverse tari. Ori, Germania se afla ceva mai departe decat Romania de granita ruseasca. Si totusi, pretul pentru nemti este mai mic decat cel pentru romani. In Romania gazele intra cu un pret mediu de circa 270 dolari/1000 mc in primul trimestru al anului 2006. Se naste intrebarea, de ce in Romania gazele rusesti costa 270 dolari/1000 mc, iar in Ucraina, de exemplu, 230 dolari/1000 mc, adica mai ieftine cu circa 8,5%!?
PSD cere demisia Guvernului
PSD cere demisia Guvernului pentru "neprofesionalismul" si "lipsa de viziune" in gestionarea problemei energetice, deputatul Iulian Iancu (fost secretar de stat in Ministerul Industriilor) aratand totodata, ieri, intr-o conferinta de presa, ca ministrul Economiei, Codrut Seres, va fi chemat sa dea explicatii la Comisia parlamentara de Industrii, transmite Mediafax. De asemenea, Iancu a afirmat ca social-democratii vor solicita o explicatie directa ministrului Seres privind deplasarea la Moscova, calitatea in care a facut aceasta deplasare, in ce masura a realizat lobby pentru Romania si cum se justifica pretul de 285 de dolari pe metru cub pe care declara ca l-a obtinut, in conditiile in care, ulterior, a solicitat detalii de justificare a pretului. (L.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.