Sportul romanesc a ajuns la finele anului trecut din nou in atentia guvernantilor romani, Executivul condus de premierul Calin Popescu-Tariceanu discutand in sedinta din data de 22 decembrie despre necesitatea corelarii reglementarilor interne cu cel
Sportul romanesc a ajuns la finele anului trecut din nou in atentia guvernantilor romani, Executivul condus de premierul Calin Popescu-Tariceanu discutand in sedinta din data de 22 decembrie despre necesitatea corelarii reglementarilor interne cu cele internationale privind statutul sportivului profesionist in Romania. Avand la baza o fundamentare temeinica realizata de specialistii Agentiei Nationale pentru Sport, Guvernul Romaniei a decis, prin Ordonanta de Urgenta nr. 205, sa modifice articolul 14 din Legea Educatiei Fizice si Sportului, acordand astfel "unda verde" profesionismului in toate ramurile sportive din tara. Un pas asteptat de multa vreme, in special de cluburile de fotbal, dar si de alte sporturi, care s-au tot lovit in perioada de tranzitie post-decembrista de vidul legislativ.
Sprijin pentru marea performanta
Astfel, conform Ordonantei de Urgenta nr. 205 publicata in Monitorul Oficial chiar la finele anului trecut, articolul 14 din Legea 69/2000 va avea urmatorul continut: "(1) In conditiile legii si in conformitate cu prevederile cuprinse in statutele si regulamentele federatiilor sportive nationale si internationale, sportivii de performanta pot fi amatori sau profesionisti. (2) Sportivul profesionist este cel care pentru practicarea sportului respectiv indeplineste urmatoarele conditii: a. obtine licenta de sportiv profesionist; b. incheie cu o structura sportiva, in forma scrisa, un contract individual de munca sau o conventie in conditiile Codului Civil. (3) Sportivului profesionist care a incheiat cu o structura sportiva o conventie in conditiile Codului Civil i se asigura, la cerere, participarea si plata contributiei la un sistem de pensii, public si/sau privat, in conditiile legii. (4) Licenta de sportiv profesionist se obtine in conformitate cu procedurile prevazute in statutele si in regulamentele federatiilor sportive nationale. (5) Sportivii straini pot desfasura activitate ca sportivi profesionisti la o structura sportiva din Romania, in baza permisului de munca eliberat in conditiile legii. (6) Federatiile sportive nationale asigura organizarea evidentei sportivilor profesionisti din ramura de sport respectiva. (7) Drepturile si obligatiile sportivului profesionist sunt cele prevazute in statutele si in regulamentele federatiilor sportive nationale, precum si in contractele sau conventiile, dupa caz, incheiate intre parti. (8) Calitatea de sportiv profesionist inceteaza in conformitate cu prevederile statutelor si regulamentelor federatiilor sportive nationale. (9) Ramurile de sport in care se poate practica sportul profesionist se stabilesc prin Hotarare a Guvernului, initiata de ANS, la propunerea federatiilor sportive nationale. (10) Conditiile de practicare a sportului profesionist se stabilesc prin normele federatiilor sportive nationale, cu avizul ANS".
Probleme pentru sportivii straini
La prima vedere, pasul spre profesionism a fost facut intr-un mod mult mai serios decat in 9 mai 2000, atunci cand a fost adoptata Legea Educatiei Fizice si Sportului, numai ca, in ramurile de sport unde activeaza sportivi straini problemele nu au fost eliminate complet. Si asta, pentru ca este nevoie de o modificare legislativa la capitolul obtinerea dreptului de munca, sportivii din afara granitelor tarii neavand cum sa indeplineasca unele conditiile impuse de actuala legislatie. De altfel, greutatile intampinate de sportivii straini apar la obtinerea avizului favorabil, deoarece trebuie sa faca dovada ca sunt fotbalisti, handbalisti, voleibalisti etc. Textul de lege se refera, printre altele, la "copia actului de studii necesar pentru incadrarea in functia sau in meseria pentru care se solicita eliberarea permisului de munca", precum si la "copiile documentelor care atesta pregatirea profesionala obtinuta in afara sistemului de invatamant sau, dupa caz, care atesta experienta profesionala". Totodata, este nevoie ca structura sportiva privata care-l angajeaza pe strain sa prezinte "atributiile si cerintele postului, dovada selectiei pentru ocuparea postului, facuta de angajator, prin adeverinta eliberata de agentia pentru ocuparea fortei de munca in a carei raza teritoriala isi are sediul angajatorul, cu privire la forta de munca autohtona disponibila pentru locul de munca vacant comunicat de angajator potrivit dispozitiilor legale". Din pacate, la ora actuala doar antrenorii straini pot face dovada studiilor de specialitate, in vreme ce un fotbalist, voleibalist sau handbalist nu poate prezenta o diploma sau un act care sa ateste ca a urmat o scoala de specialitate. In plus, strainii ar trebui sa treaca si de trialuri de selectie, fapt care va indeparta vedetele de campionatele noastre. Ce-ar fi daca Ronaldinho sau Eto'o ar fi anuntati ca sunt nevoiti sa dea probe alaturi de zeci de fotbalisti romani pentru a fi transferati in Divizia A?


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.