"Urechile ministrului Sanatatii sunt bolnave", apreciaza seful Asociatiei Furnizorilor de Produse Medicale (AFPM), Mihnea Ioan Grecu. Intr-o scrisoare deschisa adresata ministrului Eugen Nicolaescu, AFPM spune ca masurile de reformare a sistemului sa
"Urechile ministrului Sanatatii sunt bolnave", apreciaza seful Asociatiei Furnizorilor de Produse Medicale (AFPM), Mihnea Ioan Grecu. Intr-o scrisoare deschisa adresata ministrului Eugen Nicolaescu, AFPM spune ca masurile de reformare a sistemului sanitar sunt luate, din punctul de vedere al Asociatiei, dupa ureche. "O ureche care aude prost, cel putin in ce priveste plata datoriilor spitalelor catre furnizorii de produse medicale", opineaza furnizorii de produse medicale. Ei considera ca motivul avansat de Nicolaescu pentru refuzul de a plati sumele angajate de spitale cu furnizorii peste valorile din contractele cu CNAS este un motiv cinic, nedemn si mincinos. "Nicolaescu a decis, in felul acesta, sa penalizeze companiile private furnizoare de produse medicale, in loc sa penalizeze oficialii MS pentru o proasta organizare, reglementare si control al propriului sistem public de sanatate. Nu companiile furnizoare sunt cele care au produs haosul din sanatatea romaneasca, ci incompetenta si nepasarea Guvernului Romaniei, Parlamentului, Ministerul Finantelor, MS si CNAS", se arata in scrisoarea AFPM.
"Ministrul Sanatatii a uitat sa intrebe spitalele ce datorii au acumulat in 2005. Daca ar fi intrebat, ar fi aflat ca sunt deja de ordinul a 600 de milioane de lei vechi, si asta doar la produsele medicale nemedicamentoase! De ce s-au acumulat iarasi datorii? Pentru ca spitalele nu au respectat termenele de plata contractuale. De ce nu le-au respectat? Pentru ca MS nu au facut in 2005 nici cel mai mic efort pentru a impune disciplina contractuala la nivelul spitalelor si nici pentru a le asigura acestora fondurile necesare realizarii planurilor de achizitii. Companiile membre ale AFPM au decis sa urmeze sfatul lui Nicolaescu si vor actiona in justitie spitalele cu datorii, cerand si plata penalitatilor de intarziere prevazute de contracte. Plata penalitatilor pentru toate datoriile, nu doar pentru cele in afara contractelor spitalelor cu CNAS, deci inclusiv pentru contractele platite in decembrie 2005! Si, potrivit contractelor de furnizare de produse medicale, pentru fiecare zi de intarziere se percep penalitati de 0,14% pe zi", ameninta furnizorii de produse medicale.
Control total in spitale
Comisii ale Ministerului Sanatatii (MS) si ale Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) - coordonate de catre secretarii de stat ai MS - vor verifica si analiza, de saptamana viitoare, activitatea celor 450 de spitale din Romania. "Dupa analiza serioasa pe care o vom face asupra datelor ce vor rezulta din aceste verificari, vom putea hotari, in cunostinta de cauza, asupra sistemului spitalicesc din Romania", sustine Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii. Ministrul i-a desemnat coordonatori ai inspectiei pe secretarii de stat Virgil Paunescu si Vlad Iliescu.
Verificarea se va incheia la sfarsitul lunii martie. Analiza urmareste tot ceea ce inseamna activitatea spitalelor, incepand cu indicatori, calitatea serviciilor medicale oferite, adresabilitate, circuite, igiena, si nu doar situatia financiara, asa cum s-a intamplat la controlul din decembrie realizat in spitalele cu datorii.
Controlul spitalelor realizat la nivel national in luna decembrie s-a soldat cu destituirea a 15 directori de unitati medicale si inlocuirea a 24 de Consilii de Administratie, incepand cu data de 16 decembrie, in baza unui ordin emis de ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu. (C.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.