Statul roman nu mai poate face nimic in ceea ce priveste respingerea cererii de extradare a lui Gregorian Bivolaru, situatie recunoscuta chiar de catre ministrul Justitiei. Referindu-se tot la acest caz, Monica Macovei a afirmat ieri ca ar fi auzit n
Statul roman nu mai poate face nimic in ceea ce priveste respingerea cererii de extradare a lui Gregorian Bivolaru, situatie recunoscuta chiar de catre ministrul Justitiei. Referindu-se tot la acest caz, Monica Macovei a afirmat ieri ca ar fi auzit niste zvonuri potrivit carora ar exista un alt dosar, la Parchetul General, in care este anchetat Bivolaru. "Daca va exista un alt dosar, atunci vom putea face alte demersuri. Pana atunci, pe vechiul dosar, nu se mai poate face nimic", a spus Macovei. Aceasta a mai adaugat ca decizia autoritatilor suedeze de a-i acorda lui Bivolaru permis de sedere pe motiv politic, dupa ce s-a respins cererea de extradare, era previzibila. Macovei a aratat si ca demersurile Ministerului Justitiei in ceea ce priveste inaintarea cererii de extradare s-au facut potrivit Conventiei Europene de Extradare. "S-a respectat articolul 12 din Conventie care spune ca cererea de extradare trebuie insotita de madatul de arestare, de expunerea a faptelor pentru care se cere extradarea (data si locul savarsirii lor, calificarea lor legala si referirile la dispozitiile legale ce le sunt aplicabile), precum si o copie de pe dispozitiile legale aplicabile sau, daca aceasta nu este cu putinta, o declaratie asupra dreptului aplicabil, precum si semnalmentele cele mai precis posibile ale persoanei reclamate", a precizat ministrul. Macovei a mai spus ca in aceeasi Conventie, la articolul 13, se spune ca statul care cere extradarea pune la dispozitie orice alte documente care sunt cerute de statul celalalt, in acest caz, Suedia: "Suedia a cerut informatii suplimentare despre prescriptia faptei si despre varsta Madalinei Dumitru, iar noi le-am trimis".
Procurori cu musca pe caciula
Ministrul Justitiei a acuzat si procurorii din acest caz, despre care a spus ca incearca sa "arunce pisica moarta in curtea Ministerului Justitiei afirmand ca noi n-am fi trimis toate actele necesare pentru extradarea lui Bivolaru. Procurorii se simt cu musca pe caciula". Macovei a adaugat si ca nu este nici profesional nici diplomatic sa trimiti mai multe acte decat ceea ce este stabilit prin conventii. Ea a mai spus ca in 2004 a fost un "hei-rup" in acest caz si "s-a vazut foarte clar cum au intrat mascatii intr-o incapere si au imobilizat persoane care nu aveau nici un fel de arma. Se va cerceta daca s-a procedat corect. Cred ca s-a gresit. Vom vedea cine si de ce a gresit. CSM face acum o ancheta si vom vedea rezultatul peste doua saptamani".
Macovei a aratat ca intretinerea de raporturi sexuale cu minori nu este considerata infractiune daca are loc cu consimtamantul minorei, iar adultul nu este parinte, tutore sau curator. "In cazul Bivolaru, acesta, ca sef al MISA, ar putea fi asimilat cu tutorele minorei", a spus Macovei raspunzand unei intrebari in care se amintea de cazurile unor renumiti oameni de afaceri din Romania despre care se cunoaste foarte bine ca intretin relatii sexule cu minori.
Altfel, Consiliul Superior al Magistraturii a anuntat ca va da publicitatii, in maximum doua saptamani, un raport referitor la cazul Bivolaru. Aceasta decizie vine dupa ce Monica Macovei solicitase CSM si procurorului general, Ilie Botos, sa verifice daca anchetatorii au respectat drepturile liderului Miscarii pentru Integrare Spirituala in Absolut. Coform BBC, preluat de Rador, Dan Lupascu a precizat ca inspectorii Consiliului vor verifica inclusiv unele aspecte noi, aparute dupa ce autoritatile din Suedia au respins cererea de extradare a liderului MISA.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.