Agentia internationala de evaluare financiara Moody's Investors Service a plasat sub observatie, cu perspective negative, ratingul "A1" acordat bancii austriece Erste pentru imprumuturile negarantate si pe cel care evalueaza puterea financiara a inst
Agentia internationala de evaluare financiara Moody's Investors Service a plasat sub observatie, cu perspective negative, ratingul "A1" acordat bancii austriece Erste pentru imprumuturile negarantate si pe cel care evalueaza puterea financiara a institutiei, in prezent situat la "B minus". De asemenea, au mai fost plasate sub observatie, tot cu perspective negative, si calificativele alocate pentru imprumuturile subordonate si cel pentru obligatiunile convertibile. Ratingul pentru datoriile pe termen scurt, "Prime - 1" nu a fost pus sub observatie. Potrivit unui comunicat al Moody's, citat de Mediafax, actiunea a fost generata de preluarea a 61,9% din actiunile Bancii Comerciale Romane (BCR) pentru 3,75 miliarde de euro. Tranzactia urmeaza sa fie definitivata in al doilea trimestru al acestui an. Analistii Moody's sustin ca achizitia BCR va duce la modificarea semnificativa a structurii castigurilor Erste Bank si a capitalului pe care banca il va investi, in urma schimbarii pietelor pe care este prezenta institutia, cu grade diferite de dezvoltare. Moody's a aratat ca Romania este cotata in prezent cu calificativul "Ba2", pentru imprumuturile in valuta. Agentia informeaza ca, desi perspectiva este pozitiva pentru evolutia ratingului, riscurile sunt mai ridicate decat cele din statele in care Erste a mai investit. Moody's noteaza ca banca austriaca a reusit in ultimii ani sa demonstreze ca poate restructura institutii de credit mai putin performante, prin majorarea puterii comerciale si a structurii financiare. De asemenea, Moody's a informat ca practica majorarii capitalului este una obisnuita pentru Erste, actiunea avand ca scop finantarea de achizitii majore.
Majorare record de capital pentru finantarea tranzactiei
Erste Bank va incepe in urmatoarele zile operatiunea de majorare a capitalului cu 2,4 miliarde de euro, necesara finantarii achizitiei BCR, prin cea mai mare emisiune de actiuni in istoria bursei din Viena, informeaza Mediafax, citand cotidianul german Handelsblatt. Potrivit unor surse bancare austriece, presedintele Erste Bank, Andreas Treichl, doreste sa profite de conditiile bune de piata pentru a finaliza majorarea de capital inca din aceasta luna. Emisiunea de noi actiuni, in valoare de 2,4 miliarde de euro, reprezinta un nou record pentru bursa din Viena. Fondurile vor contribui la achitarea pretului de 3,75 miliarde de euro pentru pachetul de 62% din actiunile BCR. Conditiile de piata sunt favorabile, intrucat cotatia titlurilor bancii austriece este la maximul istoric de 48 de euro. Valoarea actiunilor a crescut cu 10% dupa 20 decembrie, cand Erste a fost desemnata castigatoare in cursa pentru BCR, iar piata se asteapta la noi castiguri.
Analistii considera ca pretul platit pentru BCR este destul de ridicat, in conditiile in care reprezinta de sase ori valoarea contabila a actiunilor. Pe de alta parte, BCR a fost ultima mare banca privatizata in Europa de Est, iar Erste Bank si-a majorat printr-o singura mutare numarul clientilor cu 4,5 milioane, la 17 milioane. Handelsblatt subliniaza ca Romania este o piata "a viitorului", unde doar un sfert din populatie detine un cont bancar iar activitatea de creditare este inca la inceput. (A.M.V.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.