Banca Nationala a Romaniei a hotarat, de curand, sa faca un cadou de Craciun economiei romanesti si a marit rezerva minima obligatorie la creditele in valuta, de la 30% la 35%. Bancile comerciale au sarit ca arse. Bancherii au catalogat aceasta polit
Banca Nationala a Romaniei a hotarat, de curand, sa faca un cadou de Craciun economiei romanesti si a marit rezerva minima obligatorie la creditele in valuta, de la 30% la 35%. Bancile comerciale au sarit ca arse. Bancherii au catalogat aceasta politica monetara drept inacceptabila. Contrar asteptarilor, au explicat bancile comerciale, ea va conduce la scumpirea creditului in valuta, fiind totodata inutila pentru restrictionarea consumului intern. BNR are insa un obiectiv prioritar: tintirea inflatiei. Din pacate, tintele macroeconomice propuse de autoritati au esuat deja in totalitate. BNR a privit insa aceasta masura ca pe un ultim gardian al apararii stabilitatii economice. In loc sa conlucreze prin politicile fiscal-bugetare cu BNR, Guvernul a dezertat. BNR a ramas singura pe campul de lupta si trage ponoasele pentru inconsistenta politicii economice a Guvernului Tariceanu.
Critica reprezentantilor mediului bancar ar trebui sa se indrepte catre Guvern si nu catre Banca Nationala. "Politica lui 16%" a atras dupa sine, in repetate randuri, interventia BNR. Aceasta ultima hotarare a BNR reprezinta un protest al institutiei fata de o politica economica eronata, pe care actuala guvernare a promovat-o in 2005. Obiectivul economiei romanesti, pe termen mediu si lung, trebuie sa fie stabilitatea. Din punct de vedere economic, anul 2005 este caracterizat de inconsistenta, incoerenta si regres.
Masura impusa de BNR tradeaza realitatile economiei romanesti in 2005. Deficitul extern al contului curent va inregistra la sfarsitul acestui an aproape 9,5% din PIB, fiind cel mai mare deficit inregistrat vreodata in Romania. Rata inflatiei va fi de 8,7-8,8% (decembrie/
decembrie), in ciuda eforturilor depuse pentru aprecierea monedei nationale. Acestea sunt cifrele care tradeaza esecul economic al actualei guvernari.
Implementarea cotei unice, precum si instabilitatea legislativa, au condus la scaderea investitiilor straine si la reducerea competitivitatii economiei nationale. Observam cu amaraciune cum, numai dupa un an de guvernare portocalie, singurul sustinator al stabilitatii economice a ramas o institutie independenta care ar trebui sa acomodeze politicile guvernamentale si nu sa le dirijeze. Hulirea BNR este nedreapta. Echipa condusa de premierul Tariceanu este vinovata de adancirea dezechilibrelor macroeconomice. Politica populista a actualei guvernari a obligat Banca Nationala sa adopte masuri nepopulare, care se vor rasfrange in final asupra cresterii productivitatii muncii si a competitivitatii intreprinderilor romanesti.
Masura BNR, fortata de Guvern, se va intoarce impotriva acestuia ca un bumerang. Dobanzile vor creste, serviciile vor fi mai scumpe iar intreprinderile mici si mijlocii nu vor putea sa achizitioneze tehnologie pentru cresterea competitivitatii lor cu produsele din Europa. Se va adanci astfel decalajul dintre Romania si tarile membre ale Uniunii Europene.
Cota unica a fost un pariu riscant, pe care, din nefericire, Guvernul Tariceanu l-a pierdut. Efectele adverse ale politicii fiscale implementate de actuala Putere se manifesta din plin impotriva populatiei si a mediului de afaceri. In marea lor majoritate, romanii vor fi nevoiti sa cheltuiasca mai putin, in timp ce puterea lor de cumparare va inregistra o scadere semnificativa in perioada imediat urmatoare. Acesta este pretul platit de populatie pentru incompetenta guvernantilor. Singura institutie care lupta in mod real cu dezechilibrele macroeconomice este BNR. Guvernul, prin politica implementata, nu face altceva decat sa le adanceasca. Daca Romania nu a avut in 2005 o inflatie formata din doua cifre acest fapt se datoreaza masurilor neprietenoase adoptate de Banca Nationala.
A arata cu degetul catre Banca Nationala a Romaniei este poate mai convenabil, pentru ca este o institutie independenta. Bancilor comerciale le este prea putin la indemana critica actualilor guvernanti, unele interese obligandu-le sa nu indrepte tunurile catre politica economica a Guvernului. A huli BNR este insa nedrept! Reactia sistemului bancar ar trebui sa fie ferma, onesta si indreptata impotriva ineficientei portocalii.
Masurile adoptate de BNR nu rezolva totusi problemele economiei romanesti. Banca Nationala nu se poate substitui Guvernului si, din pacate, Executivul nu are un proiect de dezvoltare fezabil pentru anii care urmeaza.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.