Consilierul economic al presedintelui Vladimir Putin, Andrei Illarionov, considerat drept ''ultimul simbol al liberalismului'' din sanul administratiei prezidentiale ruse, si-a anuntat zilele trecute demisia, declarand ca Rusia de astazi nu mai este

Consilierul economic al presedintelui Vladimir Putin, Andrei Illarionov, considerat drept ''ultimul simbol al liberalismului'' din sanul administratiei prezidentiale ruse, si-a anuntat zilele trecute demisia, declarand ca Rusia de astazi nu mai este o tara libera din punct de vedere politic. Illarionov, reputat economist si om politic rus, renumit in special pentru stilul sau direct si pentru curajul politic, considera ca in decursul ultimilor sase ani sistemul democratic din Rusia s-a degradat progresiv, transmit agentiile de presa ruse.
''Una este sa muncesti intr-o tara in parte libera, precum era Rusia acum sase ani de zile, si alta in clipa in care tara a incetat sa mai fie politic libera'', a explicat consilierul. De mai bine de un an de zile, Illarionov a inceput sa denunte abuzurile guvernantilor rusi si cresterea autoritatii statului. Inca de la numirea sa in functie, Illarionov a insistat pentru rambursarea datoriei publice, pentru diminuarea cheltuielilor statului si pentru crearea fondurilor de stabilizare, pentru a pune de o parte incasarile provenite din cresterea cursului la petrol.
Treptat, influenta acestuia a inceput insa sa scada, iar criticile au devenit tot mai virulente. ''Atata vreme cat mai puteam insa sa vorbesc, mi s-a parut important sa raman'', a explicat acesta. La sfarsitul lui 2004, el a calificat afacerea Iukos drept ''escrocheria anului'', care a permis Guvernului sa renationalizeze gigantul petrolier, si a criticat foarte dur arestarea si procesul magnatului Mihail Hodorkovski. In ultima vreme, consilierul fusese privat insa de atributii. ''Illarionov era o decoratie a administratiei prezidentiale, servind ca simbol al liberalismului si pluralismului. In mod clar, comentariile sale nu au mai fost suportate de anturajul prezidential'', comentau politologii rusi.

Controlul ONG-urilor

Demisia lui Illarionov survine in momentul in care Senatul rus a adoptat proiectul de lege prin care organizatiile neguvernamentale care activeaza in Rusia sunt plasate sub controlul statului, un text criticat de tarile occidentale si de asociatiile independente, care il considera o amenintare la adresa libertatilor civile.
Dupa o prima lectura, la sfarsitul lunii noiembrie, si dupa protestele ONG-urilor si ale Occidentului, care au denuntat un text care risca sa duca la interzicerea oricarei asociatii care ar critica puterea, presedintele rus Vladimir Putin a cerut deputatilor sa ii aduca amendamente. In a doua lectura in Parlament, 74 de amendamente au fost aprobate.
Modificarile aduse vineri au fost considerate insa minore si insuficiente de ONG-urile ruse.

O noua etapa in razboiul gazului rus

In timp ce la Moscova politicienii liberali denunta autoritarismul statului si al marilor monopoluri, Gazprom, cel mai mare exportator rus de gaze naturale, ameninta Ucraina ca, daca nu va plati pretul cerut, atunci duminica va ramane fara gaze. In context, ieri erau prevazute la Kremlin vizite urgente ale responsabililor economici ucraineni, care incearca, in ultimul moment, sa scoata tara din aceasta situatie imposibila.
Si asta dupa ce, marti, discutia celor doi presedinti, Vladimir Putin si Victor Iuscenko, s-a terminat in replici acide. Zvonuri din presa straina spun ca Rusia propune in schimbul acestei cresteri de preturi controlul asupra conductelor de gaze ce traverseaza Ucraina. Fostul premier de la Kiev, Iulia Timosenko, sustine insa ca orice acord de acest fel ar fi o tradare pentru Ucraina.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.