Banca Nationala a dat publicitatii raportul final asupra implementarii sistemului de plati electronice. Se poate afirma ca proiectul de implementare a sistemului electronic de plati este cel mai mare si cel mai complex proiect derulat pana in acest m

Banca Nationala a dat publicitatii raportul final asupra implementarii sistemului de plati electronice. Se poate afirma ca proiectul de implementare a sistemului electronic de plati este cel mai mare si cel mai complex proiect derulat pana in acest moment sub coordonarea Bancii Nationale a Romaniei, precizeaza documentul.
In sprijinul acestei afirmatii vin o serie de statistici referitoare la volumul de munca depus, volumul resurselor financiare cheltuite, perioada de timp necesara implementarii, efortul de coordonare depus, si gradul de vizibilitate a proiectului in sistemul bancar. Costul aproximativ al intregului proiect se ridica la 16,5 milioane euro dintre care 8 milioane provin din fonduri europene. Implementarea completa a sistemului de plati electronice a durat 30 de luni, angrenind 90 de firme din mai multe domenii.
Astfel Banca Centrala a apelat la 16 furnizori, 4 firme de consultanta si 62 de banci. Sistemul Electronic de Plati (SEP) a intrat integral in functiune odata cu lansarea in productie a ultimei componente, si anume sistemul de depozitare si decontare a operatiunilor cu titluri de stat - SaFIR.
Odata cu intrarea in functiune a ultimei componente implementarea sistemului electronic de plati s-a incheiat integral.
In acest moment se poate concluziona ca, in pofida complexitatii proiectului, dificultatilor intampinate si constrangerilor de timp, implementarea SEP este un succes.

Programul SEP, in primele noua luni

In perioada de functionare a celor trei subsisteme, de la intrarea lor in functiune pana in acest moment, se poate spune ca operarea a decurs fara probleme. Disponibilitatea sistemului s-a situat, in general, in parametri normali, nefiind sesizate probleme deosebite. In cazul sistemului ReGIS, pe cele 7 luni de functionare disponibilitatea medie a fost de 99,7 %, iar in cazul sistemului SaFIR disponibilitatea in octombrie, prima luna de functionare a fost de 100%. In ceea ce priveste traficul prin sistemul ReGIS, numarul platilor de mare valoare si urgente a crescut in intervalul 8 aprilie - 22 noiembrie 2005 cu mai mult de 32 la suta (de la o medie zilnica de 3.872 plati in aprilie 2005 la 5.120 plati in prima parte a lunii noiembrie 2005).


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.