Constitutia europeana, extinderea UE si bugetul comunitar sunt principalele prioritati ale presedintiei austriece a Uniunii, relateaza AFP. La sase ani dupa ce Austria a fost sanctionata de catre celelalte state membre ale Uniunii pentru cooptarea in
Constitutia europeana, extinderea UE si bugetul comunitar sunt principalele prioritati ale presedintiei austriece a Uniunii, relateaza AFP. La sase ani dupa ce Austria a fost sanctionata de catre celelalte state membre ale Uniunii pentru cooptarea in Guvern a unui partid extremist, cancelarul Wolfgang Schuessel a afirmat ca relansarea Europei va reprezinta principala prioritate a presedintiei austriece. El a adaugat ca autoritatile de la Viena vor formula si "noi propuneri pentru Constitutia Europeana".
Cei 25 trebuie sa decida daca vor pune capat procesului de ratificare a Constitutiei - dupa ce aceasta a fost aprobata de 13 state membre - si daca pot aplica unele dintre prevederile tratatului constitutional. Insa, pe langa mecanismele institutionale, este necesara definirea unui "model de viata european" care sa implice dezvoltarea si forta de munca - teme care se regasesc in programul Consiliului European din martie -, insa si protectia mediului si locul Europei in lume, a precizat seful diplomatiei austriece.
In acest sens, autoritatile de la Viena au anuntat ca vor incerca sa obtina promulgarea directivei Bolkestein privind liberalizarea serviciilor si pe cea referitoare la numarul orelor de munca.
Extinderea va constitui o alta prioritate a Austriei, care va incerca sa stabilizeze regiunea Balcanilor printr-un "proiect de pace european", a adaugat Ursula Plassnik, care s-a implicat personal in deschiderea negocierilor de aderare cu Croatia. Austria va mai trebui sa urmareasca si aderarea, prevazuta pentru 2007, a Bulgariei si Romaniei.
Favorabil crearii unui impozit european pentru finantarea bugetului comunitar, cancelarul Wolfgang Schuessel a facut apel la "schimbari radicale" in modul de finantare al UE. Austria a aderat la Uniunea Europeana in 1995 si a mai asigurat o data presedintia semestriala, in a doua jumatate a anului 1998. Dupa Austria, conducerea Uniunii va fi preluata, la 1 iulie, de Finlanda.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.