Mohammad Munaf, omul de afaceri irakian implicat in rapirea celor trei jurnalisti romani in Bagdad si judecat in lipsa pentru acest lucru, nu va fi extradat in Romania, ne-au declarat, ieri, surse judiciare, precizand ca Inalta Curte de Casatie si Ju
Mohammad Munaf, omul de afaceri irakian implicat in rapirea celor trei jurnalisti romani in Bagdad si judecat in lipsa pentru acest lucru, nu va fi extradat in Romania, ne-au declarat, ieri, surse judiciare, precizand ca Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins contestatia procurorului general al Romaniei in acest caz.
In acest fel, instanta suprema a admis ordinul ministrului Justitiei prin care s-a decis ca cererea de extradare a lui Mohammad Munaf, detinut intr-o baza americana in Irak, sa nu fie transmisa SUA, intrucat nu ar fi intrunite conditiile de regularitate internationala pentru a fi predat acuzatul.
Ministerul Justitiei (MJ) a transmis Curtii de Apel Bucuresti, la data de 18 decembrie, motivul pentru care cererea de predare a lui Munaf nu va fi transmisa judiciaristilor americani. "Decizia a fost luata in urma consultarii cu autoritatile americane, ajungandu-se la concluzia ca nu sunt intrunite conditiile de regularitate internationala, deoarece Munaf nu se afla pe teritoriul SUA sau pe un teritoriu ocupat sau aflat temporar sub controlul acestora", se arata in comunicatul MJ.
Ulterior, in baza Legii 302/2004 privind cooperarea internationala in materie penala, procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, a contestat ordinul ministrului Justitiei, prin care a fost respinsa solicitarea adresata autoritatilor americane de a fi extradat Mohammad Munaf.
Codul de procedura penala impune epuizarea tuturor cailor de atac, astfel ca procurorul general a contestat ordinul la Inalta Curte de Casatie si Justitie, judecatorii respingand demersul juridic al lui Ilie Botos. Trebuie amintit ca Mohammad Munaf, care are dubla cetatenie, americana si irakiana, este detinut in campusul militar Camp. Cooper din Bagdad.
La urmatorul termen de judecata privind rapirea jurnalistilor, 30 ianuarie 2006, care va avea loc la Curtea de Apel Bucuresti, ar trebui ca Mohammad Munaf, acuzat de initiere si organizare a unui grup terorist, sa fie audiat cu ajutorul unui sistem de tip videoconferinta, desi o astfel de audiere este destul de dificil de realizat avand in vedere lipsa unei proceduri prevazute de lege in astfel de cazuri.
Conform conditiilor impuse de autoritatile militare americane, Mohammad Munaf a mai fost audiat, in 30 si 31 mai, in prezenta lui Gary Nunn, avocat militar si garantul respectarii drepturilor procesuale ale lui Munaf, in calitatea sa de cetatean american. Lui i s-a adus la cunostinta, conform Codului de procedura penala roman, faptul ca a fost pus sub invinuire si ca a fost pusa in miscare actiunea penala impotriva sa, pe numele lui fiind emis un mandat de arestare in lipsa. La audierile ulterioare, Munaf a fost asistat de aparatorul ales, avocatul Diana Budusan.
Anchetatorii sustin ca, pe durata audierilor, Munaf a fost cooperant, raspunzand de bunavoie la intrebari, motiv pentru care ar putea beneficia de reducerea la jumatate a pedepsei si de dispozitiile art. 19 din Legea 682/2002 privind protectia martorilor.
In perioada 19 - 21 mai, in acelasi dosar au fost audiate, la sediul Unitatii de Crime Majore din Bagdad, mai multe persoane care au avut legatura cu rapirea: Al Giuburi Ibrahim, Al Qasir Salam, Omar Mahmoud, Samarai Hakim, Al Slemani Abedal Jabar, Al Amin Yousef si Omar Jasam.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.