Scadenta din 23 decembrie a pus capat unui an plin de evenimente pe piata de capital romaneasca, cu numeroase evolutii spectaculoase si rasturnari de situatie in ceea ce priveste evolutia preturilor.
Ultimele luni au evidentiat un trend "bull"
Scadenta din 23 decembrie a pus capat unui an plin de evenimente pe piata de capital romaneasca, cu numeroase evolutii spectaculoase si rasturnari de situatie in ceea ce priveste evolutia preturilor.
Ultimele luni au evidentiat un trend "bull" generalizat, cresterile de pe piata spot reflectandu-se si in piata derivatelor de la Sibiu, unde interesul investitorilor a atins praguri care, in urma cu un an, ar fi parut fanteziste.
Lichiditatea din perioada octombrie - decembrie a stabilit un nou plafon de tranzactionare, de cel putin 100.000 contracte/luna. Acest fapt a fost posibil ca urmare a depasirii pragului zilnic de tranzactionare de 10.000 contracte, estimat de Pricewaterhouse Coopers pentru anul 2010.
Maximul de tranzactionare, de 147.005 contracte, a fost inregistrat in octombrie. De asemenea, numarul pozitiilor deschise, pentru prima data de la lansarea contractelor la termen, a depasit in decembrie nivelul de 100.000.
Contractele cele mai urmarite de investitori si care au generat cele mai multe motive de satisfactie au fost derivatele avand ca suport activ actiunile SIF (Moldova, Oltenia si Transilvania), titlurile petroliere, RRC si SNP, si cele bancare, TLV. Acestea au stat la baza dezvoltarii puternice a pietei, prin lichiditatea, cat si prin volatilitatea lor sporite.
Pentru primul trimestru din 2006 RRC este evaluata la un curs de circa de 0,1300 lei/actiune, dupa ce in octombrie fusese depasit pragul de 0,1500 lei.
Trendul crescator al SIF-urilor cu scadenta martie 2006 s-a mentinut constant pe parcursul lunii decembrie, depasind cu circa 25% ultimele preturi din acest an. In ultima sedinta a acestui an, SIF 2 a fost cotat pentru martie la 2,5 lei, SIF 3 la 2,3650 lei, iar SIF 5 la 2,81 lei. Acelasi sentiment de crestere a fost inregistrat si in cazul actiunilor TLV, care au fost cotate vinerea trecuta pentru martie la 1,377 lei, cat si SNP, pentru care ultimul pret de cotare a fost de 0,53 lei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.