Rezultatele sondajului de conjunctura efectuat de Banca Nationala a Romaniei pentru luna decembrie in randul companiilor cu activitate industriala si de constructii indica perspective putin optimiste asupra productiei. Analiza asupra principalilor in

Rezultatele sondajului de conjunctura efectuat de Banca Nationala a Romaniei pentru luna decembrie in randul companiilor cu activitate industriala si de constructii indica perspective putin optimiste asupra productiei. Analiza asupra principalilor indicatori economici arata ca luna aceasta va avea loc o accentuare a tendintei descendente a fortei de munca, in paralel inregistrandu-se o temperare a dinamicii investitiilor si a ratei profitabilitatii. Cererea insuficienta ramane principala cauza de limitare a productiei, conform opiniei a 33 la suta dintre respondentii la sondajul BNR.

Perspective putin optimiste asupra productiei

Similar lunilor anterioare, o crestere a productiei este putin previzibila (soldul conjunctural a crescut cu numai 3 puncte procentuale fata de noiembrie, pana la +31 la suta), evolutia fiind partial atribuita reducerii numarului de zile lucratoare in ultima luna a anului. Aceeasi perspectiva se mentine si pe un orizont mai indepartat, in conditiile in care cresterea portofoliului de contracte si comenzi pare sa se atenueze.
Principalele ramuri industriale care estimeaza cresteri ale productiei in luna decembrie sunt: prelucrarea petrolului, cocsificarea carbunelui si tratarea combustibililor nucleari (sold conjunctural: +74 la suta), industria metalurgica, a constructiilor metalice si a produselor din metal (+58 la suta) si activitatea de productie, transport si distributie a energiei electrice, termice, a gazelor si a apei calde (+46 la suta).
Restrangeri ale volumului productiei sunt preconizate indeosebi in industria mijloacelor de transport si in cea a materialelor de constructii (solduri conjuncturale de -31 la suta si respectiv -36 la suta).

Comenzi in scadere

In luna decembrie, soldul conjunctural aferent volumului total al comenzilor a reprezentat mai putin de jumatate din nivelul lunii octombrie (pana la +16 la suta). Dintre participantii la sondajul efectuat de BNR, 38 la suta au anticipat o crestere a portofoliului total al comenzilor, 22 la suta o reducere a acestuia, in timp ce 40 la suta au estimat un nivel constant.
In ceea ce priveste comenzile pentru export, ponderea raspunsurilor pesimiste s-a majorat de la 4 la 17 la suta, iar cea aferenta opiniilor favorabile a crescut cu numai 3 puncte procentuale (26 la suta).
Aprovizionarea cu materii prime se va desfasura normal in opinia a 91 la suta dintre participantii la sondaj. In schimb, stocurile de produse finite vor inregistra o posibila incetinire a procesului de absorbtie comparativ cu luna anterioara, fapt sugerat de deteriorarea soldului conjunctural aferent (de la -8 la suta la -2 la suta).

Factori care franeaza productia

Principala cauza de franare a activitatii de productie este reprezentata in continuare de insuficienta cererii (conform opiniei a 33 la suta dintre respondenti), alti factori cu impact negativ fiind blocajul financiar, evolutia cursului de schimb, nivelul ridicat al ratelor dobanzilor bancare.
In luna decembrie, aproximativ o treime din numarul managerilor intervievati invoca insuficienta cererii drept principala constrangere in buna desfasurare a activitatii. Influenta acestui factor este resimtita in principal in industria metalurgica (potrivit opiniei a 67 la suta dintre respondenti) si intr-o serie de companii apartinand ramurilor productie, transport si distributie a energiei electrice, termice, a gazelor si a apei calde; industria alimentara; industria de masini si echipamente, de echipamente si aparate electrice (ponderile variaza intre 31 si 40 la suta din totalul ramurii respective).
O alta cauza cu impact restrictiv in procesul de productie o constituie blocajul financiar (15 la suta dintre participantii la sondaj). In cazul a 9 la suta dintre companiile analizate, derularea in conditii normale a activitatii este afectata de evolutia cursului de schimb. In proportie de 6 la suta, activitatea industriala si de constructii este influentata negativ de nivelul ridicat al ratelor dobanzilor bancare. De asemenea, lipsa materiilor prime reprezinta un factor restrictiv in desfasurarea procesului de productie la nivelul a numai 3 la suta dintre participantii la sondaj, cele mai mari dificultati in aprovizionare inregistrandu-se in industria de prelucrare a lemnului (31 la suta din numarul companiilor care apartin acestei ramuri).

Reducere de personal

Piata muncii va cunoaste o posibila accentuare a tendintei descendente a numarului de salariati, sugerata de deteriorarea soldului conjunctural negativ (de la -10 la -29 la suta). Circa 48 la suta dintre managerii intervievati anticipeaza mentinerea constanta a personalului angajat.
In ceea ce priveste dinamica preturilor de productie in luna decembrie, 85 la suta dintre companiile analizate au afirmat ca nu vor opera modificari de preturi.
Sondajul de conjunctura al BNR a fost efectuat asupra a peste 420 de unitati din industrie si constructii. Soldul se calculeaza ca diferenta dintre totalul opiniilor ce se exprima pentru "ascendent" ("mai mult decat suficient") si totalul opiniilor care se exprima pentru "descendent" ("insuficient") la intrebarile privind principalii indicatori de productie.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.