Potrivit publicatiei China Daily, Guvernul de la Beijing a decis construirea a doua reactoare nucleare in 2006. Acest proiect face parte dintr-un plan extrem de amplu, care prevede construirea a 40 de reactoare nucleare in urmatorii 15 ani. Cele doua
Potrivit publicatiei China Daily, Guvernul de la Beijing a decis construirea a doua reactoare nucleare in 2006. Acest proiect face parte dintr-un plan extrem de amplu, care prevede construirea a 40 de reactoare nucleare in urmatorii 15 ani. Cele doua noi unitati vor fi situate in provinciile Liaoning (Nord-Est) si Shandong (Est). Centrala din nord va fi compusa din doua reactoare cu o putere de 1.080 megawati, pe cand cea de la Shandong va avea doua reactoare de 1.000 de megawati. Potrivit publicatiei chineze, acestea vor fi functionale incepand cu 2010.
China, care sufera de o grava criza energetica, in conditiile in care industria sa este alimentata preponderent cu carbune si petrol, a decis investirea a peste 40 de miliarde de euro pana in 2020 pentru dezvoltarea sectorului nuclear. In felul acesta Beijingul spera ca ponderea energiei electrice produse prin metode nucleare, din totalul energiei, sa ajunga la 4%, fata de 2,4% in momentul de fata. Potrivit cercetatorului Kang Wu, de la Universitatea din Honolulu, in urmatorii 15 ani China isi va schimba radical spectrul consumului energetic. Astfel, importanta carbunelui va scadea de la 68,4% la 57,5%, ramanand insa dominanta, aceea a petrolului va ramane stabila (25,4%), pe cand cea a gazelor naturale va creste la 10% (fata de 3%). In crestere va fi si ponderea sectorului nuclear si al energiei hidroelectrice, mai precizeaza Kang Wu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.