Guvernul a aprobat recent prima strategie nationala de management al riscului la inundatii, care va face posibila gestionarea eventualelor evenimente de acest fel in mod coordonat de catre partile implicate. Strategia prevede atributii si responsabil
Guvernul a aprobat recent prima strategie nationala de management al riscului la inundatii, care va face posibila gestionarea eventualelor evenimente de acest fel in mod coordonat de catre partile implicate. Strategia prevede atributii si responsabilitati clare si detaliate pentru fiecare institutie a administratiei publice care participa la gestionarea situatiilor de inundatii: Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor, Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, Ministerul Administratiei si Internelor, Ministerul Economiei si Comertului, Ministerul Sanatatii, Ministerul Educatiei si Cercetarii, Ministerul Finantelor Publice, Consiliile Judetene, Consiliile Locale.
De asemenea, strategia prevede si rolul pe care trebuie sa il joace comunitatile locale si cetatenii in prevenirea si gestionarea inundatiilor.
Elaborarea strategiei a avut la baza practici in domeniu recomandate de Uniunea Europeana si de Comisia Economica a Natiunilor Unite pentru Europa.
Strategia, aprobata prin Hotarare de Guvern, prevede aplicarea unor proceduri si practici pentru identificarea, analiza, evaluarea, monitorizarea si tratarea riscurilor la inundatii pentru a reduce aceste riscuri. "Rezultatul dorit este imbunatatirea calitatii vietii din comunitatile care traiesc in zonele inundabile, printr-o pregatire temeinica pentru eventuala producere a unor astfel de fenomene si reducerea pagubelor cauzate de ele", se mai arata in comunicatul Guvernului.
Pe de alta parte, strategia urmareste si diminuarea impactului masurilor de management al riscului asupra sistemelor ecologice, utilizarea adecvata a resurselor disponibile, mentinerea unor activitati economice corespunzatoare (agricole, industriale, comerciale, de locuit si agrement) in zonele inundabile.
Principalul scop al strategiei este, potrivit Executivului, acela de diminuare a pagubelor si prevenire a pierderii de vieti umane in situatia producerii unor inundatii. Programul prevede principalele actiuni ale managementului riscului la inundatii: prevenirea (activitati de prevenire si protectie), managementul operativ (in timpul desfasurarii fenomenului de inundatii), si activitatile ce se intreprind dupa trecerea inundatiilor.
La capitolul activitati de prevenire, strategia prevede evitarea constructiei de locuinte si de obiective sociale, culturale sau economice in zone potential inundabile, utilizarea adecvata a terenurilor, realizarea de masuri structurale de protectie, inclusiv in zona podurilor si podetelor, elaborarea planurilor bazinale de reducere a riscului, introducerea sistemelor de asigurari.
In plus, strategia cuprinde prevederi referitoare la identificarea in detaliu si delimitarea geografica a zonelor de risc natural la inundatii, implementarea sistemelor de prognoza, avertizare si alarmare pentru cazuri de inundatii, intretinerea structurilor deja existente de protectie, executia lucrarilor de curatare a albiilor raurilor in zona podurilor si podetelor, comunicarea cu populatia si educarea ei in privinta riscului la inundatii si a modului de a actiona in situatii de urgenta.
Activitatile de management operativ constau in prognozarea formarii viiturilor, a evolutiei si a propagarii lor, avertizarea autoritatilor implicate si a populatiei asupra intinderii, severitatii si a timpului de aparitie a inundatiilor, organizarea de actiuni de raspuns ale autoritatilor si ale populatiei, asigurarea resurselor necesare la nivel judetean pentru interventie, activarea institutiilor operationale.
Activitatile prevazute dupa trecerea inundatiilor cuprind, printre altele, ajutorarea pentru satisfacerea necesitatilor imediate ale populatiei afectate, reconstructia cladirilor afectate si refacerea sistemului de aparare impotriva inundatiilor, revizuirea activitatilor de management al situatiei in vederea evaluarii raspunsurilor si imbunatatirii activitatilor.
Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor a pregatit cu sprijinul Agentiei pentru Dezvoltare Internationala a Statelor Unite ale Americii (USAID), Manualul prefectului si Manualul primarului pentru gestionarea situatiilor de urgenta.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.