Autoritatile valcene mentin alerta la Ocnele Mari chiar daca situatia este stabila pentru moment: tavanul cavernei continua sa se prabuseasca si saramura iesea din subteran ieri, dar in cantitati foarte mici, iar lacul de retentie in care era colecta
Autoritatile valcene mentin alerta la Ocnele Mari chiar daca situatia este stabila pentru moment: tavanul cavernei continua sa se prabuseasca si saramura iesea din subteran ieri, dar in cantitati foarte mici, iar lacul de retentie in care era colectata saramura era gol.
"Mentinem codul rosu pana maine dimineata (marti dimineata - n.r.). Deocamdata, la Ocnele Mari, totul este spre normal si saramura continua sa iasa din subteran in cantitati mici, in urma prabusirii tavanului cavernei", declara subprefectul judetului Valcea, Radu Renga, citat de Mediafax.
In urma deversarii saramurii in cantitati foarte mari in apele raului Olt, in ultimele trei zile, nivelul concentratiilor de cloruri a fost depasit de cateva zeci de ori, potrivit directorului Directiei Apelor Olt, sucursala Ramnicu Valcea, Toma Boncan. "In timpul celor trei zile de la declansarea dezastrului, s-a deversat in apele Oltului o cantitate de 1,2 milioane de metri cubi de saramura. In urma deversarilor mari de saramura, a crescut salinitatea apei Oltului de la 300 de miligrame/litru inregistrate in mod normal la 20.000 de miligrame pe litru", a declarat Boncan.
Potrivit sefului directiei, cu ajutorul societatii Hidroelectrica, s-a dat drumul la toate barajele si lacurile cu apa dulce care se aflau in apropierea cursului raului Olt, pentru a diminua concentratia de sare. "Astfel am reusit sa deplasam unda de poluare, din zona Govora spre sudul judetului. Azi (luni - n.r.), unda de poluare cu saramura ajunsese pana in raza localitatii Ionesti", a precizat Toma Boncan.
Directorul Directiei Apelor Olt Sucursala Ramnicu Valcea spera ca, la varsarea Oltului in Dunare, concentratia de sare sa ajunga la doar 200 de miligrame/litru.
Reprezentantii Garzii Regionale de Mediu Valcea spun ca, desi apa este sarata, deocamdata nu s-a constatat mortalitate piscicola.
"Atat eu, cat si colegii mei am fost pe teren si am verificat daca au aparut efecte negative in urma deversarilor de saramura. Pana acum, nu am constatat mortalitate piscicola. Concentratia este in scadere si s-a echilibrat, in urma dilutiei care s-a facut dupa ce s-a dat drumul la lacurile de acumulare de pe raul Olt", sustine Ion Visalon, comisar-adjunct al Garzii Regionale de Mediu Valcea.
Caverna a inceput din nou sa se surpe la inceputul saptamanii, iar, marti noapte, autoritatile de mediu aprobasera, la solicitarea prefectului de Valcea, deversarea in raul Olt a saramurii de la Ocnele Mari.
Autoritatile locale din judetul Valcea au intrat in alerta, vineri dimineata, dupa ce la Ocnele Mari au avut loc prabusiri importante ale tavanului cavernei. Alarma s-a dat in jurul orei 5,00, autoritatile trecand de la codul galben de alerta la cel rosu, dupa ce conurile de surpare formate la suprafata in 2001, 2004 si 2005 s-au unit intre ele ca urmare a prabusirii unei mari suprafete de teren.
Conducerea judetului Valcea si Inspectoratul Judetean pentru Situatii de Urgenta au emis, vineri, in jurul orei 11.00, ordinul de evacuare a familiilor care locuiesc in zona lacului de retentie de la Ocnele Mari, dupa ce digul in care se colecteaza saramura a inceput sa cedeze.
Primele semne de surpare a pamantului au aparut, la Ocnele Mari, in septembrie 2001, cand saramura a iesit la suprafata si a distrus zeci de case din zona, acelasi fenomen aparand si in 2004.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.