Saptamana trecuta, moneda unica europeana nu a reusit sa se consolideze peste pragul de 1,20 dolari, pe care nu il mai atinsese de la inceputul lui noiembrie.
Analistii pun aceasta evolutie pe seama reducerii volumului de tranzactionare si a f
Saptamana trecuta, moneda unica europeana nu a reusit sa se consolideze peste pragul de 1,20 dolari, pe care nu il mai atinsese de la inceputul lui noiembrie.
Analistii pun aceasta evolutie pe seama reducerii volumului de tranzactionare si a faptului ca investitorii au hotarat sa isi regleze pozitiile in aceasta ultima parte a anului.
La consolidarea dolarului au contribuit si datele mai bune venite din partea economiei americane, de care au profitat cei care vandusera euro la valori mai ridicate. Astfel, comenzile de bunuri de folosinta indelungata din SUA au progresat in noiembrie fata de octombrie cu 4,4%, iar industria constructiilor a crescut in noiembrie cu 5,3% fata de luna precedenta, in timp ce economia americana a progresat in trimestrul al treilea cu 4,1%, fata de 3,3%, in trimestrul al doilea. La randul ei, Universitatea din Michigan a anuntat o crestere a increderii consumatorilor americani, dupa scaderea inregistrata in noiembrie.
Nu trebuie uitat ca la inceputul anului viitor se asteapta o noua majorare a dobanzii de referinta americana, care ar urma sa urce de la 4,25 la 4,50%, valoare dubla fata de dobanda din euro-zona care a crescut, in noiembrie, dupa peste doi ani si jumatate, de la 2 la 2,25%.
Ieri, paritatea a fluctuat intre 1,1835 si 1,1872 dolari, fata de 1,1976 - 1,2040 dolari, la inceputul saptamanii trecute.
Cresterea cererii de aur, care adusese uncia la un maxim de 541,2 dolari, a inceput sa se reduca in ultimele zile, preturile coborand pe London Bullion Market chiar sub pragul de 500 dolari. Ieri dimineata, pe piata londoneza pretul unciei a fost stabilit la 504 dolari


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.