Cererea de eliberare conditionata a lui Miron Cozma a fost aprobata ieri de catre magistratii Judecatoriei Timisoara care au admis astfel propunerea facuta in acest sens de catre comisia de specialitate a Penitenciarului Timisoara. Decizia judecatoil
Cererea de eliberare conditionata a lui Miron Cozma a fost aprobata ieri de catre magistratii Judecatoriei Timisoara care au admis astfel propunerea facuta in acest sens de catre comisia de specialitate a Penitenciarului Timisoara. Decizia judecatoilor poate fi atacata de catre Parchet cu recurs in termen de trei zile, iar in cazul in care actiunea procurorilor va fi respinsa fostul lider din Valea Jiului urmeaza sa fie pus in libertate. Comandantul Penitenciarului Timisoara a declarat ca Miron Cozma nu va putea fi eliberat din inchisoare decat dupa ce expira termenul de recurs.
Procurorii Parchetului Judecatoriei Timisoara ar putea decide astazi daca vor face recurs fata de decizia judecatorilor. "Parchetul are trei zile la dispozitie in care sa decida daca face sau nu recurs. Astazi (n.r. - miercuri), pana la aceasta ora, nu s-a luat nici o decizie. Probabil ca maine (n.r. - joi) se va analiza daca si cand va fi introdus recurs", a declarat procurorul Mihaela Matei, de la Parchetul Judecatoriei Timisoara.
Tupeul minerului e intact
Reprezentantul Ministerului Public a cerut ieri in fata judecatorilor care au decis in privinta eliberarii conditionate a lui Cozma sa respinga propunerea Penitenciarului, invocand, din nou, "gravitatea faptelor detinutului". Procurorul a fost insa contrazis de ortac, fostul lider al Vaii Jiului precizand, in momentul in care instanta i-a dat cuvantul, ca judecatorii si-au spus cuvantul asupra faptelor sale si a adaugat ca nu mai este cazul ca Ministerul Public sa invoce acest aspect.
"Eu, pentru fapta mea, am fost condamnat o data. Am depasit termenul de eliberare conditionata cu peste 500 de zile, am fost in toata aceasta perioada peste 60 de evidentieri ( n.r.- rapoarte de recompensare)", a declarat Cozma. El a mai precizat ca in Peniteciarul Rahova a fost chiar "responsabil cu activitatile socio-educative" din partea detinutilor si ca, pe timpul detentiei, nu ar fi avut rapoarte de pedepsire. "N-as vrea sa cred ca tocmai de la Timisoara, de unde a venit spiritul democratiei, un minister public sa poata veni cu metode ale sistemului stalinist de trista amintire", a mai spus Cozma.
Infractor model in rapoarte
Aparatorul lui Miron Cozma, avocatul Viorel Dumitrescu, a declarat, la scurt timp dupa decizia Judecatoriei Timisoara, ca hotararea este corecta intrucat legea prevede ca, daca un inculpat a efectuat doua treimi din pedeapsa si a avut un comportament bun in penitenciar, el poate fi eliberat conditionat. Acesta a estimat ca fostul lider al minerilor din Valea Jiului a stat in inchisoare opt ani si 20 de zile, deci mai mult cu un an decat cele doua treimi din pedeapsa lui.
Referindu-se la un eventual recurs al procurorilor, Viorel Dumitrescu a precizat ca daca Parchetul de pe langa Judecatoria Timisoara va face acest lucru, iar actiunea va fi admisa, eliberarea conditionata a lui Miron Cozma poate fi amanata cu pana la un an.
Cel de-al doilea aparator al lui Miron Cozma, avocatul Adrian Roseti, considera ca hotararea magistratilor de la Judecatoria Timisoara reprezinta "un act de normalitate". "Pe 27 decembrie vom afla daca procurorii inteleg sa atace hotararea instantei", a precizat, citat de Rompres, Roseti. Totusi, acesta crede ca hotararea judecatorilor nu va fi atacata si ca intarzierea eliberarii lui Miron Cozma cu o saptamana, doua sau trei nu ar contribui la educarea acestuia. "Comportamentul exemplar din penitenciar dovedeste ca fostul lider al minerilor din Valea Jiului a inteles scopul pedepsei si ca reintegrarea lui sociala se poate face fara nici un fel de problema", considera Adrian Roseti.
Despre reactia ortacului la aflarea vestii ca cererea de eliberare conditionata a sa a fost aprobata, Adrian Roseti a precizat ca nu poate sa spuna daca a fost bucurie. "Nu pot sa spun ca a fost bucurie, el se afla, sper, la capatul unui sir lung de intamplari nefericite, deocamdata domneste o stare de apatie, dar cred ca la momentul eliberarii se va concretiza intr-o satisfactie", a aratat acesta.
Aviz favorabil
Marti, Comisia de Eliberare Conditionata din cadrul Penitenciarului Timisoara a acordat aviz favorabil cererii lui Cozma de eliberare conditionata. Din comisie au facut parte sapte persoane, singura care s-a opus acestei decizii fiind procurorul care s-a declarat impotriva punerii in libertate a ortacului motivand gravitatea pedepsei primita de catre acesta.
Potrivit procedurii penale, comisia pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate - cu participarea judecatorului delegat pentru executarea pedepselor privative de libertate, in calitate de presedinte - propune eliberarea conditionata tinand seama de fractiunea din pedeapsa efectiv executata si de partea din durata pedepsei care este considerata executata pe baza muncii prestate, de conduita persoanei condamnate si de eforturile acesteia pentru reintegrarea sociala, de antecedentele sale penale, precum si de posibilitatile de reintegrare a persoanei condamnate. Propunerea comisiei de admitere a eliberarii conditionate este cuprinsa intr-un proces-verbal scris si motivat. Ea este apoi inaintata judecatoriei in a carei circumscriptie se afla locul de detinere si se comunica persoanei condamnate.
Fostul lider al minerilor a avut posibilitatea de a solicita eliberarea conditionata dupa ce instanta Inaltei Curti de Casatie si Justitie a decis, la inceputul lunii decembrie, contopirea pedepselor pe care Cozma le-a primit pentru implicarea in doua mineriade.
A batut gardienii
Una dintre conditiile de care in mod normal ar trebui sa se tina cont in momentul unei eliberari conditionate este buna purtare. Numai ca despre acest lucru nu se poate vorbi in cazul fostului lider al minerilor din Valea Jiului. Tratamentul preferential de care acesta a beneficiat, cel putin in perioada in care a stat inchis la Penitenciarul Rahova, este extrem de cunoscut.
Anii in care fostul lider al minerilor din Valea Jiului s-a aflat in puscarie ar fi trebuit sa reprezinte pedeapsa pentru faptele comise de-a lungul anilor. Numai ca lucrurile nu au stat deloc intocmai, iar declaratia ortacului conform careia in inchisoare a fost mult mai liber decat in afara gratiilor este perfect adevarata. Miron Cozma a continuat sa fie si in inchisoare un lider, sintagma cu care, potrivit unuia dintre fostii detinuti de la Rahova, i se adresau chiar si gardienii.
Multi dintre fostii sau actualii detinuti au povestit despre faptele din penitenciar ale ortacului, despre modul in care acesta incalca regulamentul sau conduita de condamnat, sau despre agresiunile la care erau supusi gardienii.
Acestea din urma sunt de altfel si cele mai grave infractiuni comise de "detinutul" Cozma in perioada in care s-a aflat in inchisoare. Toate au ramas insa nepedepsite. Asa s-a intamplat, spre exemplu, in luna martie a anului 2002 atunci cand fostul lider din Valea Jiului a lovit unul dintre gardienii din penitenciar, Ion P. Acelasi lucru s-a petrecut tot in anul 2002, Cozma lovind un ofiter intrucat a fost nemultumit de faptul ca in locul in care era "cazat" a avut loc o dezinsectie. In ambele cazuri, nici o sanctiune nu a fost luata impotriva "liderului". De altfel, zilele trecute actualul director al Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP), Marius Iacob, a recunoscut ca Miron Cozma a avut un comportament violent si ca a lovit gardieni, dar a precizat ca aceste fapte nu au fost consemnate.
Cert este ca Miron Cozma a facut legea in penitenciar nimeni neavand tupeul sa indrazneasca sa ia vreo masura. Se poate spune ca ortacul era cel care conducea inchisoarea. Dovada este marturia unui fost condamnat care s-a aflat inchis la Rahova si care a precizat ca Miron Cozma era cel care de multe ori decidea camerele in care urmau sa fie inchisi detinutii. De asemenea, ortacul trebuia sa-si dea acordul pentru a putea fi realizate perchezitiile in camerele de detentie si tot el era cel care tinea discursuri in fata condamnatilor, pe care, nu de putine ori, i-a incitat la greva.
Destituita din cauza ortacului
Ca Miron Cozma a avut parte de un tratament preferential in timpul detentiei este dovedit si de demiterea directorului Penitenciarului de maxima securitate Rahova, Carmen Mihail. Decizia a fost luata in urma unui control dispus de ministrul Justitiei, Monica Macovei. Astfel, potrivit raportului intocmit de inspectorii care au realizat acest control, conducerea inchisorii nu a aplicat dispozitiile legale pentru a asigura respectarea de catre detinutul Cozma a obligatiilor ce ii revin pe timpul executarii pedepselor.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.