Romanii aflati peste hotare si care comit infractiuni sunt atent monitorizati de la Bucuresti.
Centrul de Cooperare Politieneasca Internationala (CCPI) din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, prin structurile specializate, a reus

Romanii aflati peste hotare si care comit infractiuni sunt atent monitorizati de la Bucuresti.
Centrul de Cooperare Politieneasca Internationala (CCPI) din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, prin structurile specializate, a reusit in acest an sa anihileze mai multe bande de raufacatori, sa efectueze extradari, dar si sa furnizeze informatii altor state despre activitatea nu tocmai ortodoxa a unor romani plecati in strainatate.
Punctul National Focal (Serviciul Operational, Unitatea Nationala EUROPOL, Biroul SIRENE) si Biroul National Interpol (Serviciul Urmarire Internationala si Extradari, Serviciul Documentare Operativa si Serviciul Identificare Judiciara) sunt compartimentele reunite sub cupola CCPI, a caror activitate a dus la prinderea mai multor infractori. Punctul National Focal tine permanent legatura cu atasatii romani de afaceri interne din alte state si gestioneaza fluxul informational pentru prevenirea si combaterea criminalitatii transfrontaliere. In acest an, s-au aflat in lucru 4.478 cereri de asistenta, cu 132 mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut, fiind solutionate 3.530. Una dintre preocupari a fost scaderea timpului de reactie si raspuns la solicitari.
Astfel, schimbul de mesaje operative si verificarea imediata in bazele de date (privind cetateni romani suspecti sau autori de infractiuni in strainatate) a dus la degrevarea formatiunilor operative de verificarile curente si la punerea la dispozitia partenerilor straini a datelor necesare pentru valorificarea momentului operativ. Pe canalul SECI, s-au aflat in lucru 193 cereri de asistenta. De asemenea, a fost pus la punct un proiect de infratire prin care se face schimb de informatii referitor la infractiuni de ordin financiar (carti de credit, inselaciune, falsificare de moneda), trafic de droguri, trafic de fiinte umane, contrabanda, omucideri/rapiri, infractiuni grave la adresa proprietatii, trafic cu materiale radioactive si nucleare, infractiuni impotriva mediului, furturi si terorism.

72 de extradari din Italia

Organizatia Internationala de Politie Criminala OIPC-INTERPOL asigura si dezvolta asistenta reciproca cu numeroase state pentru prevenirea si reprimarea criminalitatii de drept comun, in cadrul legilor nationale, cu respectarea suveranitatii si independentei fiecarei tari, a neamestecului in treburile interne si fara a interveni in probleme cu caracter politic, militar, religios sau rasial.
De la inceputul anului, 316 persoane au fost prinse in strainatate si extradate in Romania, majoritatea provenind din: Italia - 72, Spania - 46, Germania - 19, Bulgaria - 10, Franta -15, Austria - 8, Belgia - 3, Ungaria - 15 etc. Datorita colaborarii exceptionale dintre CCPI si partenerii externi, s-a reusit capturarea, in judetul Dolj, la 21 iunie a.c., a italianului Francesco Perspicace, persoana condamnata la 24 ani inchisoare pentru trafic de droguri. Activitatea infractionala a barbatului in Romania a fost monitorizata de catre autoritatile italiene si cele romane timp de 2 luni, schimbul operativ de date si informatii realizandu-se pe canalul Interpol Roma, perioada la finalul careia cetateanul italian a fost arestat. Un alt exemplu de cooperare, evidentiat prin complexitatea cazului si a fortelor care au conlucrat la solutionarea acestuia, este cel al triplului asasinat comis in Bucuresti, la 4 decembrie a.c., principalul suspect fiind Jean Pierre François Sgueglia, cu domiciliul in Elvetia.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.