"Banca Comerciala Romana merge la Erste Bank" a anuntat marti seara presedintele comisiei de privatizare a BCR, Sebastian Vladescu, ministrul Finantelor. "Sunt absolut incantat" declara, imediat dupa desemnarea castigatorului, directorul de strategie
"Banca Comerciala Romana merge la Erste Bank" a anuntat marti seara presedintele comisiei de privatizare a BCR, Sebastian Vladescu, ministrul Finantelor. "Sunt absolut incantat" declara, imediat dupa desemnarea castigatorului, directorul de strategie al bancii austriece, Manfred Wimmer, care a subliniat ca procesul de licitatie derulat de autoritatile romane a fost "corect, impecabil si transparent". "Nu sunt deloc incantat", a venit, cateva minute mai tarziu, si replica directorului executiv al celuilalt ofertant, Millennium bcp, Francisco de Lacerda. Intr-un comunicat de presa, banca portugheza arata ca oferta sa a reflectat suma maxima pe care o putea aloca pentru aceasta achizitie astfel incat sa ofere valoare actionarilor sai. Dupa alte cateva minute, cea mai mare tranzactie realizata pe piata romaneasca, vanzarea Bancii Comerciale Romane, s-a finalizat cu lovituri de ciocan care vor pastra "la secret" pretul oferit pentru 61,8% din actiunile bancii de portughezii de la Millenium.
Pentru cele peste 490 de milioane de actiuni BCR, investitorul austriac a oferit 3,751 miliarde de euro. Avand in vedere valoarea de 1,037 miliarde de euro a actiunilor BCR la 30 iunie 2005, pretul final reprezinta un multiplu de 5,8 al valorii contabile. "Pretul oferit de Erste Bank demonstreaza ca sectorul bancar romanesc este competitiv pe plan international si ca bunurile romanesti au valoare europeana. Sper ca din acest moment bunurile romanesti sa fie cotate la adevarata valoare", a declarat ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu.
Problema datoriilor Bancorex
Cele peste 3,75 miliarde de euro vor fi platite in cel mult 90 de zile de la semnarea contractului de privatizare a bancii. In aceasta perioada, partea romana trebuie sa indeplineasca o serie de cerinte, printre care si aprobarea de catre Parlament a ordonantei de Guvern privind contractul de privatizare. Potrivit primarului general al Capitalei, Adriean Videanu, Erste Bank va plati banii pentru preluarea pachetului majoritar de la BCR dupa ce se va decide daca acoperirea debitelor de la fosta Bancorex reprezinta ajutor de stat, proces care poate dura pana la sase luni, transmite Mediafax.
"Din cate stiu, trebuie sa aflam daca acoperirea datoriilor Bancorex reprezinta ajutor de stat si, in acest sens, se va pronunta si Comisia Europeana. Probabil ca Erste, in calitate de cumparator, va face unele demersuri pentru a grabi procesul", a adaugat Videanu.
BCR a fuzionat prin absorbtie cu Bancorex in anul 1999, iar statul a preluat obligatiile Bancorex, cea mai mare banca la acea data. Pe de alta parte, Videanu sustine ca si in situatia in care aceste sume vor fi considerate ajutor de stat, procesul de privatizare nu va fi influentat, facandu-se doar o reglare contabila. "AVAS va trebui sa despagubeasca Erste, iar Erste va vira acesti bani la buget", a explicat Videanu.
Statul roman va incasa in jur de 2,25 miliarde de euro, iar diferenta de 1,5 miliarde euro va reveni, in parti egale, Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si International Finance Corporation (IFC). Avand in vedere ca cele doua institutii financiare au cumparat 25% din actiunile BCR cu 222 milioane de dolari in urma cu doi ani, atunci acestea si-au valorificat foarte avantajos investitia primind de peste opt ori mai mult decat au platit in anul 2003. Banii pentru actiunile BCR vor fi depusi intr-un cont escrow la o banca din Londra agreata de autoritatile de la Bucuresti, pana la finalizarea tranzactiei.
Alaturi de institutia austriaca, ceilalti actionari ai BCR raman cele cinci SIF-uri, care detin impreuna 30,12% din actiuni, si angajatii bancii, care detin 8% din capital.
La Bursa, Erste scade, Millenium creste
Impactul tranzactiei de pe piata romaneasca asupra actiunilor celor doi competitori a fost diferit. Actiunile Erste Bank au scazut cu aproape 2% dupa ce banca a castigat licitatia pentru BCR cu o oferta "mai mare decat era de asteptat" si a anuntat ca va vinde actiuni pentru a finanta achizitia, transmite Reuters. Pe de alta parte, actiunile Millenium au crescut cu 7%.
"Digerarea" BCR va costa 90 de milioane de euro
Erste Bank promite investitii de 100 de milioane de euro in urmatorii trei ani, care vizeaza imbunatatirea retelei de retail si a celei informatice, si anunta un program de integrare si restructurare a bancii. Estimarile Erste arata ca procesul de integrare a bancii va costa 90 de milioane de euro anul viitor. De altfel, institutia a anuntat ieri, printr-un comunicat de presa, ca intentioneaza sa isi majoreze capitalul cu 2,4 miliarde de euro, in primul trimestru al anului viitor, pentru a finanta achizitia pachetului majoritar la BCR. Erste tinteste o rata de profitabilitate a investitiei la Banca Comerciala Romana (BCR), de aproximativ 10% incepand cu anul 2009, excluzand costurile de finantare. De asemenea, banca austriaca isi va majora in sens pozitiv obiectivele privind rezultatele financiare pe termen mediu in urma achizitiei. Potrivit comunicatului, rata medie de crestere a profitului de 15%, stabilita initial pentru perioada 2005-2008, va fi majorata la peste 20% pentru perioada 2005 - 2009. Potrivit comunicatului citat, scopul programului de restructurare este acela de a implementa masuri ce vizeaza cresterea veniturilor, centralizarea si optimizarea functiilor de back-office si optimizarea retelei de sucursale, precum si cresterea performantelor personalului. In urma achizitiei, numarul de clienti ai Erste Bank va creste cu aproximativ 22%, iar numarul de sucursale se va majora cu 14%, de la 2369 la 2708. Baza de clienti potentiali se va mari de la 46 de milioane la 68 de milioane.
"Clauze avantajoase" in contract
Potrivit comunicatului citat, contractul de privatizare a BCR cuprinde o serie de "clauze avantajoase", respectiv anumite garantii care asigura protectia a pana la 60% din pretul avansat In plus, contractul prevede "accesul si influenta" imediate ale bancii austriece asupra BCR. Erste Bank va infiinta un comitet consultativ de tranzitie, alcatuit din zece persoane, care vor avea acces total la informatia interna si externa a bancii romane incepand din 22 decembrie. Doi dintre membrii acestui comitet vor avea dreptul de a participa la toate reuniunile comitetului executivul si ale board-ului de supraveghere ale BCR, precum si la intalnirile actionarilor, in calitate de observatori, neavand drept de vot. "Suntem constienti de responsabilitatea pe care o implica aceasta preluare fata de un numar de aproximativ trei milioane de clienti, 12.000 de angajati si fata de economia romaneasca in ansamblu", a declarat Andreas Treichl, presedintele Erste Bank.
Millenium: "O oferta superioara nu ar fi fost justificata"
Banca portugheza Millenium bcp, perdantul cursei pentru privatizarea BCR, considera ca oferta sa a reflectat suma maxima pe care o putea aloca pentru aceasta achizitie, astfel incat sa ofere valoare actionarilor sai. Potrivit unui comunicat al celei mai importante institutii private de credit din Portugalia, o oferta superioara nu ar fi fost justificata. "Banco Comercial Portugues considera ca oferta financiara imbunatatita inaintata astazi (n.r.- marti), care a fost revizuita pe baza unor termeni contractuali actualizati si a unei analize suplimentare amanuntite, a reflectat suma maxima care putea fi platita pentru a conferi valoare actionarilor nostri", precizeaza comunicatul bancii. (Andreea CALOMFIRESCU, Ana-Maria VASILE)
Austriecii nu garanteaza locurile de munca la BCR
Erste Bank nu are obligatia de garantare a locurilor de munca pentru actionarii institutiei romane de credit, se arata intr-un raport al bancii austriece. De asemenea, Erste a anuntat ca, pana la sfarsitul anului 2008, suprafata totala a sucursalelor se va reduce cu 50%, sumele obtinute din vanzarea locatiilor urmand sa fie transformate in castiguri extraordinare pe termen mediu.
Alte aspecte ale acordului de preluare a pachetului majoritar al BCR de catre Erste Bank prevad: numele BCR va fi mentinut pentru cel putin trei ani; sigla va putea fi modificata pentru a arata apartenenta la grupul austriac; actionarii minoritari ai BCR nu vor dispune de drepturi de blocare a hotararilor, cu exceptia celor legate de fuziuni, lichidari, mutarea sediului central, vanzari majore de active si majorari de capital; vanzatorii vor primi dividendele pe 2005 si cele pe 2006 direct proportional cu durata detinerii; garantiile acordate Erste Bank de statul roman referitoare la intregul pachet de 61,88% cumparat sunt limitate la maximum 30% din pretul platit; compensatiile pentru datoriile Bancorex, care a fost preluata de BCR in 1999, sunt specificate separat, neputand depasi alte 30% din pretul platit.
Erste va infiinta un Comitet Consultativ de Tranzitie, alcatuit din 10 membri, care vor avea acces total la informatia interna si externa a bancii romane incepand din 22 decembrie. Banca austriaca va numi cinci dintre cei sapte membri ai Consiliului de Supraveghere al bancii, doi membri urmand sa fie desemnati de cele cinci societati de investitii (SIF), atat timp cat acestea detin impreuna cel putin 20% din BCR. In prezent, cele cinci SIF controleaza 30,1175% din capitalul BCR, iar angajatii bancii romanesti detin 8%. Erste Bank a previzionat pentru 2006 ajustari la valoarea neta a activelor de 100 de milioane de euro pentru provizioane privind creditele neperformante si de 100 de milioane de euro pentru alte ajustari, in conexiune cu taxele datorate. (A.G.C.)
Privatizarea se lasa cu decoratii
Procesul de privatizare a Bancii Comerciale Romane (BCR) a fost "cel mai profesionist si transparent proces, derulat exemplar", a afirmat ieri, premierul Calin Popescu Tariceanu. El a comparat privatizarea BCR cu cea a Alro Slatina, afirmand ca in cazul celei din urma privatizarea s-a facut "intr-o maniera total opaca", iar statul roman nu a incasat nici un leu. Calin Popescu-Tariceanu a declarat ca privatizarea BCR a dat incredere investitorilor straini si partenerilor din UE ca Romania are un comportament conform standardelor europene. "Am felicitat comisia de privatizare pentru felul in care a lucrat si pentru pretul obtinut. Daca ar fi sa ne referim la ceea ce s-a speculat in presa referitor la pretul initial de vanzare, oferta finala a crescut cu 20%. Comisia de privatizare a avut un rol important in obtinerea pretului final. De aceea voi propune ca membrii comisiei de privatizare sa primeasca distinctii pentru munca depusa", a precizat seful Executivului. Banii obtinuti din aceasta privatizare vor fi folositi pentru proiectele de infrastructura de transport, din domeniul sanatatii, dar si din domeniul educatiei. Potrivit premierului, va fi constituit un fond special in care vor fi varsati banii din privatizarea BCR.
In ceea ce priveste privatizarea CEC, primul ministru a apreciat ca este o diferenta ca de la cer la pamant intre CEC si BCR. "Cu toate ca este o institutie serioasa, pentru CEC nu vom obtine un pret care sa semene cu cel de la BCR. CEC a functionat in pierdere pana de curand, iar ceea ce vom obtine pentru acesta institutie va fi in concordanta cu valoarea CEC, nu cu imaginea institutiei", a precizat Tariceanu. El a adaugat ca in ceea ce priveste cota de piata a CEC aceasta s-a diminuat si o face foarte putin atractiva. "Ne va interesa sa privatizam CEC in cat mai bune conditii, dar nu speram sa obtinem miliarde de euro. Procesul de privatizare continua conform graficului", a mai spus Tariceanu. Contractul de privatizare a BCR a fost semnat aseara. (Corina SCARLAT)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.