"Suntem absolut incantati de decizia comisiei de privatizare", a declarat Andreas Treichl, presedinte al Erste Bank. Rata medie de crestere a profitului bancii austriece a fost stabilita initial pentru perioada 2005-2008 la 15%.
In urma achiz

"Suntem absolut incantati de decizia comisiei de privatizare", a declarat Andreas Treichl, presedinte al Erste Bank. Rata medie de crestere a profitului bancii austriece a fost stabilita initial pentru perioada 2005-2008 la 15%.
In urma achizitionarii BCR, austriecii au marit procentul pana la 20%, potrivit unui comunicat al bancii. Erste Bank tinteste o rata de profitabilitate a investitiei la Banca Comerciala Romana, de aproximativ 10%, incepand cu anul 2009. In urma achizitiei, numarul de clienti ai Erste Bank va creste cu aproximativ 22%. Numarul de sucursale se va majora cu 14% de la 2.369 la 2.708, iar baza de clienti potentiali se va mari de la 46 milioane la 68 milioane.
Majorarea in sens pozitiv a obiectivelor financiare confirma intentiile exprimate de noul proprietar al BCR. Erste Bank anunta, la inceputul procesului de privatizare, ca BCR reprezinta "un obiectiv strategic".

100 milioane euro pentru restructurarea BCR

Erste Bank a stabilit un program de investitii de 100 de milioane de euro in urmatorii trei ani la Banca Comerciala Romana (BCR) si estimeaza ca procesul de integrare a institutiei romanesti va avea costuri de 90 de milioane de euro, declarate in anul 2006. Potrivit comunicatului bancii austriece, scopul programului de restructurare este acela de a implementa masuri ce vizeaza cresterea veniturilor, centralizarea si optimizarea functiilor de back-office si optimizarea retelei de sucursale, precum si cresterea performantelor personalului. Astfel, obiectivele pe termen lung vor avea in vedere reducerea raportului cost-venit de la 52% la 48% in 2009, determinand cresterea rentabilitatii capitalului angajat (return on equity) de la 17% la peste 35%. De asemenea, Erste Bank a estimat pentru 2006 ajustari la valoarea neta a activelor de 100 milioane euro pentru provizioane privind creditele neperformante si de 100 milioane euro pentru alte ajustari, in conexiune cu taxele datorate.

Contract avantajos pentru Erste

Contractul de privatizare a Bancii Comerciale Romane (BCR) va cuprinde o serie de "clauze avantajoase", respectiv anumite garantii care asigura protectia a pana la 60% din pretul avansat, potrivit unui comunicat dat publicitatii de Erste Bank.
Contractul prevede "accesul si influenta" imediate ale bancii austriece asupra BCR. Erste Bank va infiinta un comitet consultativ de tranzitie, alcatuit din zece persoane, care vor avea acces total la informatia interna si externa a bancii romane incepand din 22 decembrie. Doi dintre membrii acestui comitet vor avea dreptul de a participa la toate reuniunile comitetului executiv si ale board-ului de supraveghere ale BCR, precum si la intalnirile actionarilor, in calitate de observatori, neavand drept de vot.

Nu se putea mai mult

Banca portugheza Millenium bcp, perdantul cursei pentru privatizarea Bancii Comerciale Romane (BCR), considera ca oferta sa a reflectat suma maxima pe care o putea aloca pentru aceasta achizitie astfel incat sa ofere valoare actionarilor sai.
"Banco Comercial Portugues considera ca oferta financiara imbunatatita inaintata astazi, care a fost revizuita pe baza unor termeni contractuali actualizati si a unei analize suplimentare amanuntite, a reflectat suma maxima care putea fi platita pentru a conferi valoare actionarilor nostri.
In spiritul disciplinei stricte a capitalului si valorilor Banco Comercial Portugues nu era justificat sa oferim mai mult decat am facut-o", precizeaza un comunicat al bancii. Cu toate ca au pierdut cursa pentru BCR, portughezii afirma ca vor continua monitorizarea pietei bancare din Romania.
"In timpul procesului de pregatire a ofertei, Banco Comercial Portugues a adunat informatii semnificative referitoare la piata financiara din Romania, care au confirmat potentialul sau ridicat de dezvoltare, iar banca va continua sa urmareasca cu atentie evolutiile acesteia", se mai arata in comunicat.

BERD considera ca si-a vandut actiunile la pretul pietei

International Finance Corporation si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare considera ca au platit pretul pietei atat atunci cand au achizitionat actiuni ale Bancii Comerciale Romane, cat si la momentul vanzarii. Cele doua institutii financiare internationale au cumparat de la statul roman, in urma cu doi ani, cate un pachet de 12,5% plus o actiune la BCR, platind fiecare 111 milioane de dolari. BERD si IFC vor primi impreuna peste 1,5 miliarde de euro, ceea ce reprezinta, in dolari, de peste opt ori mai mult decat au platit in anul 2003. "Pretul de piata a crescut atat in urma imbunatatirii eficientei BCR, cat si a cresterii generale a economiei romanesti. Valoarea tuturor companiilor romanesti este in crestere", a declarat agentiei Mediafax vicepresedintele interimar pentru operatiuni al IFC, Declan Duff.
La randul sau, directorul diviziei pentru institutii financiare al BERD, Kurt Geiger, apreciaza ca valoarea BCR a crescut accentuat in ultimii doi ani. De asemenea, piata internationala a devenit mult mai favorabila acestui tip de investitii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.