Consiliul Concurentei a inaintat, saptamana trecuta, Guvernului un memorandum prin care sugereaza elaborarea unei strategii nationale in domeniul ajutoarelor de stat, a declarat ieri presedintele institutiei, Mihai Berinde. "Este mult mai usor sa fol
Consiliul Concurentei a inaintat, saptamana trecuta, Guvernului un memorandum prin care sugereaza elaborarea unei strategii nationale in domeniul ajutoarelor de stat, a declarat ieri presedintele institutiei, Mihai Berinde. "Este mult mai usor sa folosesti scheme de ajutor de stat decat sa fie analizate companiile caz cu caz. Utilizand scheme de ajutor de stat nu se va crea un avantaj pentru anumite societati. In plus, va fi mult mai simplu si pentru furnizori, respectiv pentru ministerele care acorda ajutoare de stat. Nu exista ajutor de stat prioritar sau nu. Prin folosirea schemelor, in 2007 nu vom avea sincope in privinta aprobarii ajutoarelor de stat", a continuat Berinde. El a completat ca, atunci cand vor fi elaborate schemele de ajutor de stat, vor fi publicate astfel incat toti agentii economici sa fie instiintati.
Consiliul Concurentei a solicitat in acest an, pentru prima data, recuperarea unor ajutoare de stat in suma totala de 28,4 milioane de lei (284 miliarde de lei vechi). Astfel, au fost adoptate patru decizii de recuperare a unor ajutoare ilegale de care au beneficiat societatile Laminorul Braila, Terom Iasi, Aris Arad si 31 de agenti economici aflati in zone defavorizate.
Notarii trebuie sa renunte la tarifele minime
Berinde a declarat recent ca stergerea datoriilor bugetare acumulate de societati trebuie analizata pentru fiecare caz in parte, in vederea stabilirii compatibilitatii ajutorului de stat cu cerintele Uniunii Europene. "Anularea datoriilor exista ca practica. Problema este cum se produce. Este nevoie de o notificare pentru fiecare caz. In cazul companiilor care intentioneaza sa se restructureze este nevoie de prezentarea unui plan care sa duca la viabilizarea companiei", a explicat Berinde. Cat priveste pretul minim la alcool si tutun, seful Consiliului Concurentei a reafirmat ca principiile unei concurente normale nu admit asemenea practici, iar in prezent autoritatea de concurenta si Ministerul Finantelor discuta cu reprezentantii Uniunii Europene pentru identificarea unei formule corespunzatoare in acest sens. De asemenea, Berinde a precizat ca a solicitat celor care desfasoara profesii liberale (notari, avocati etc) sa renunte la tarifele minime practicate. (A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.