Ce aduc in prim plan sarbatorile de iarna? Sarmale si caltabosi, sampanie si icre negre. Particularul local si generalul international. Nu avem de ales. Vizita intempestiva a mai-marelui Romaniei la Amman si intrevederile cu Regele Abdallah se conjug
Ce aduc in prim plan sarbatorile de iarna? Sarmale si caltabosi, sampanie si icre negre. Particularul local si generalul international. Nu avem de ales. Vizita intempestiva a mai-marelui Romaniei la Amman si intrevederile cu Regele Abdallah se conjuga, nu intamplator, cu raidul sefului diplomatiei romanesti la Tripoli si emotionanta primire oferita de colonelul sef de stat libian. Cum cele doua mutari pe tabla de sah diplomatica vin la scurta vreme dupa extrem de agresiv - nechibzuitele afirmatii ale noului presedinte iranian Mahmud Ahmadinejad, devine clar ca rolul Romaniei este unul activ in gestionarea treburilor dintre Marea Mediterana, marea cea neagra si Caspica. Amenintarile liderului de la Teheran la adresa evreilor si Israelului nu au ramas nesanctionate. Chiar daca au fost mai putin mediatizate. La noi. SUA, Marea Britanie si Israelul, dar si Austria si Germania au luat atitudine dura. Ca si vocile autorizate ale Uniunii Europene. "Axele" au functionat rapid. Dar. Exista un dar: rusii. Rusii au propria agenda politica, iar interesele lor militare si geostrategice se intersecteaza, din nefericire, cu cele ale Iranului. Nu pentru a studia "farsi" si "urdu" sunt atatia oameni de afaceri rusi prin Iran sau ca sa viziteze minunile gradinilor din Isfahan. Tonul ostil al liderului iranian la adresa americanilor si lumii occidentale, in general, beneficiaza din plin de suportul militar rusesc si ambitiile imperiale putiniene. Ne place sau nu, festivalul handbalistelor de la Sankt Petersburg este doar partea vesela a livrarilor de armament rusesc de ultima generatie, precum sistemele de aparare Tor M-1 si rachetele SA-15. Si asa iranienii au rachetele "Shihab", cu o raza de actiune de peste 2000 de kilometri. Ca sa nu pomenim de ce-i mai rau, dar cu bani multi: tehnologia nucleara. Iranul a anuntat construirea a peste 20 de reactoare atomice in urmatorii ani. Si este evident ca nu pentru combaterea gripei aviare, mai ales ca in parlamentul de la Teheran s-a votat o lege prin care Agentia Internationala de Energie Atomica nu va mai putea controla inopinat centralele nucleare iraniene, asa cum era convenit. Iritarea strategilor Tsahal-lului este logica. Ca si contramasurile militare israeliene.
Si atunci ce face Romania ?
Romania era gata-gata sa-si trimita echipa de fotbal acolo unde echipa Iranului este gata sa suporte eliminarea ei de la Mondialele de anul viitor pentru declaratiile lui Ahmadinejad privind Holocaustul. Cancelareasa Germaniei, care si asa are un dinte impotriva Turciei, ar vrea sa propuna Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite sanctiuni severe, in timp ce discutiile dintre Iran si UE privind dosarul nuclear s-ar putea impotmoli.
Ce ne pasa noua ?
Nu are cum sa nu ne pese. Isteria aceasta antiamericana si antiisraeliana - victoria Hamas-ului in teritoriile palestiniene va complica si mai tare situatia si asa teribil de incalcita de dupa demisia lui Ariel Sharon - produce efecte. Chiar si in Romania. Un mesaj extrem de grav, sub genericul "Israel in Romania", este lansat de un universitar roman cu vechi stagii si manifestari antisemite. Suntem avertizati de pericolul invadarii Romaniei de catre doua milioane de evrei ce-ar vrea sa se refugieze din zona de potential conflict major, facandu-se apel la o mobilizare exemplara a natiunii romane, "indreptateste pe fiecare roman la orice reactie defensiva si pedepsitoare fata de invadatori si fata de complicii acestora." Sa intelegem ca statuia lui Nae Ionescu de la Braila ar surade cu bunavointa? Afirmatiile avansate ni se par extrem de periculoase. Si prost alese ca moment politic, cand raportul de tara de la Bruxelles este incurajator si atat Presedentia, cat si Guvernul fac eforturi pentru a aplana orice incident major care ar afecta interesele romanesti. Sa mai spunem ca nenumarate inscriptii si afise legionare impanzesc de luni in sir zona Universitatii si nimanui nu-i pasa? Organele abilitate ale statului roman ar trebui sa se autosesizeze pentru a analiza efectele juridice si penale ale unor astfel de provocari. Care sunt de domeniul evidentei, privesc securitatea nationala a statului roman. Pe fondul disputelor intestine, o anume "inghetare a conflictelor" politicianiste, macar pret de un an doi, ar da roade bogate. Interesul pe termen mediu si lung este prea mare ca sa ne mai permitem dispute pe orgolii si vanitati personale. Apelul basescian la unitatea coalitiei de guvernamant, constitutional au ba, oricat de greu digerabil ar fi pentru multele fractiuni din si mai diversul spectru politic, ni se pare binevenit. Ceva ar merita facut: "Natiunea ca o echipa" nici n-ar suna prea rau. "Aman, aman!", ar clatina din cap un cunoscator al lumii orientale.
Poate sarbatorile sa mai atenueze ceva din "iarna vrajbei noastre", iar primavara, bucurosi de noua recolta de stevie si loboda, sa meditam daca rachetele israeliene "Hetz 2" lansate de pe submarinele germane "Dolphine" pot intercepta rachetele iraniene "Shahib 3".
La multi ani si s-auzim numai de bine: ca ne plac sarmalele, stiuca umpluta sau moussaka-ua.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.