Daca nu ar fi aparut intr-o revista culturala prestigioasa, "Idei in dialog" (numarul pe luna decembrie), condusa de un intelectual proeminent, as fi trecut peste articolul "Lupta pentru Patriarhie", semnat Catalin Bogdan, despre care aflam din caset
Daca nu ar fi aparut intr-o revista culturala prestigioasa, "Idei in dialog" (numarul pe luna decembrie), condusa de un intelectual proeminent, as fi trecut peste articolul "Lupta pentru Patriarhie", semnat Catalin Bogdan, despre care aflam din caseta tehnica a publicatiei ca este "ziarist, licentiat in filosofie si teologie ortodoxa". Textul sau, un atac la adresa Arhiepiscopului Bartolomeu al Clujului, ar fi trebuit sa se intituleze "Lupta pentru patriarhiat". "Idei in dialog", o revista in care apar studii si eseuri despre Aristotel sau Heidegger, s-ar cuveni sa fie imbatabila in raport cu proprietatea termenilor.
Citim privitor la biografia arhiepiscopului Bartolomeu, sub semnatura lui Catalin Bogdan: "Inchis pentru activitate legionara in tinerete, a fost pentru mult timp secretarul lui Justinian Marina, patriarhul sustinut de comunisti, timp de trei decenii, la carma Bisericii Ortodoxe."
Arhiepiscopul Bartolomeu nu a fost niciodata secretarul patriarhului Justinian, post detinut de Nitisor Cazacu. Daca autorul articolului, care mai este si licentiat in teologie, ar fi deschis Dictionarul Teologilor Romani, alcatuit de parintele Mircea Pacurariu, ar fi fost scutit de aceasta eroare penibila. Si ar mai fi aflat de acolo ca Arhiepiscopul Bartolomeu a facut sub regimul comunist sase ani de temnita grea din totalul de 25 la care fusese condamnat. Ceea ce nu se spune in Dictionar - nefacand obiectul acestei lucrari - este ca viitorul arhiepiscop a fost intemnitat pentru a se lovi direct in Patriarhul Justinian. Dupa toate studiile si cartile publicate recent, in frunte cu lucrarea istoricului George Enache, "Ortodoxie si putere politica in Romania contemporana", a sustine ca Patriarhul Justinian a fost omul comunistilor e prostie curata sau ticalosie patenta. La convingerea aceasta au ramas cativa batrani din fostul Exil, de pe site-urile carora autorul articolului si-a strans probabil informatia eronata. Ca si pentru ei, pentru Catalin Bogdan fostul episcop roman din SUA, Valerian Trifa, este legionarul "bun" si anticomunist. Arhiepiscopul Bartolomeu n-a ascuns niciodata cele sase luni de puscarie facute la 19 ani, nu ca legionar, ci ca membru in "Fratiile de Cruce", situatie in care s-au aflat pe atunci sute de mii de elevi din clasele superioare. Despre cei sase ani ispasiti de actualul arhiepiscop sub comunisti, biograful improvizat al arhiepiscopului nu aminteste: reiese din textul sau ca arhiepiscopul era secretar al patriarhului pe cand alti clerici patimeau in inchisorile lui Draghici...
"Dupa caderea regimului comunist, Anania primeste spre conducere o importanta arhiepiscopie", citim in continuare in articol. Sa nu stie absolventul de Teologie ca ierarhii ortodocsi sunt alesi prin vot? O stie foarte bine, de indata ce pomeneste de "scrutinul democratic" prin care a fost ales noul ierarh al Sibiului, asa incat Catalin Bogdan e mai degraba ticalos decat sarac cu mintea. Las la o parte faptul ca IPS Bartolomeu a fost ales in 1993 cu o majoritate zdrobitoare, de 80 de voturi, in scaunul de la Cluj. Nu exista o lupta pentru patriarhat, insa ea trebuie inventata pentru a fi erodata excelenta relatie de colaborare dintre Prea Fericitul Teoctist, care e sanatos-voinic si bine-mersi, si Arhiepiscopul Bartolomeu. Or, Patriarhul Romaniei stie foarte bine ca parintele Anania i-a refuzat pe trimisii Ocarmuirii iliesciene din ianuarie 1990, care-i fluturasera perspectiva patriarhatului cu sprijinul lor neprecupetit. Nu l-a ispitit, tot atunci, pe parintele Anania nici locul de mitropolit ramas vacant la Iasi din 1986. Discret, dar eficient, in vara lui 1990 viitorul arhiepiscop Bartolomeu a sprijinit alegerea episcopului-vicar de la Timisoara, Daniel Ciobotea, la Iasi, constient ca asezarea defunctului mitropolit Nestor pe scaunul lui Varlaam ar fi insemnat manelizarea Mitropoliei Moldovei... A fost atunci o confruntare stransa pe care IPS Daniel a castigat-o la limita.
Lupta pentru patriarhat nu exista. Ea ar presupune cel putin doi competitori, de indata ce Patriarhul Teoctist e in putere si sta neclintit pe tron. I s-a inventat insa un uzurpator (unul de 85 de ani!), tocmai pentru ca ravnitorul real al scaunului sa apara in perspectiva unui inlocuitor diafan. Repetitia piesei a esuat lamentabil, luna trecuta, iar articolul de care ne-am ocupat se intoarce ca bumerangul impotriva comanditarului. "Dumnezeu are mult umor", spunea parintele Rafail Noica. Pentru ca s-a intamplat ca oameni despre care se dadea ca sigur, ani in sir, ca vor deveni patriarhi - mitropolitul Antonie al nostru, sau mitropolitul rus Pitirim - au ramas pana la moarte ceea ce erau.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.