In prag de Sarbatori, premierul Tariceanu ne anunta ca nu vom mai avea un nou Cod fiscal de la 1 ianuarie 2006. Primul-ministru a explicat ca aprobarea modificarilor la acest act normativ pe 29 decembrie - si care ar urma sa intre in vigoare de la 1
In prag de Sarbatori, premierul Tariceanu ne anunta ca nu vom mai avea un nou Cod fiscal de la 1 ianuarie 2006. Primul-ministru a explicat ca aprobarea modificarilor la acest act normativ pe 29 decembrie - si care ar urma sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2006 - reprezinta un gest nedrept fata de mediul de afaceri. Adica, domnul Tariceanu recunoaste implicit nedreptatea comisa la sfarsitul anului 2004, cand a bulversat mediul de afaceri prin introducerea unui nou Cod fiscal cu aplicabilitate de la 1 ianuarie 2005.
Inconsecventa actualului Guvern nu mai reprezinta o noutate. Instabilitatea legislativa a devenit o constanta a guvernarii. Modificarile si exceptiile au devenit unitatea de masura a actului de guvernare, iar haosul fiscal a capatat caracter de normalitate. Mediul de afaceri s-a obisnuit deja cu deciziile fiscale luate pe picior de catre actuala Putere. Guvernul si-a facut un cadou frumos de Craciun, multi ministri ai actualului Guvern vor beneficia in continuare de avantajele oferite de prevederile vechiului Cod fiscal. Modificarile noului Cod fiscal amenintau castingurile de pe piata de capital si averile actualilor guvernanti. Romanii, in marea lor majoritate, vor continua sa plateasca impozite mai mari si mai multe.
Cadoul Guvernului este o cutie a Pandorei pentru mediul de afaceri. Instabilitatea Codului fiscal lasa loc speculatiilor si provoaca nesiguranta. Este imposibil sa construiesti un plan de afaceri coerent, pe termen mediu si lung, daca nu stii ce reglementari sa respecti. Aceasta decizie loveste in cei care platesc taxele la zi, cei care produc locuri de munca, cei care, de fapt, asigura cresterea economica a acestei tari.
Guvernul incheie un an marcat de incoerenta politica si derapaje economice. Mediul de afaceri a fost zdruncinat de schimbarile succesive ale reglementarilor fiscale. Romanii au simtit efectul unor politici gresite, iar cresterea preturilor reprezinta cel mai elocvent exemplu. Agenda guvernamentala a fost de cele mai multe ori diferita de problemele cetateanului.
Multe din propunerile de modificare a Codului fiscal sunt controversate. Multe dintre ideile avansate sunt anticoncurentiale, in timp ce altele nu fac decat sa perpetueze confuzia anului 2005. Codul fiscal, care probabil va intra in vigoare undeva in anul 2006, trebuie sa constituie cu adevarat un punct de stabilitate. Cifrele statistice indica faptul ca politica fiscala actuala nu aduce bani suficienti la buget pentru proiectul "Romania membra a UE", prin urmare va trebui reconsiderata politica in domeniu. In urmatorii doi ani, Guvernul va fi obligat sa impuna majorari substantiale de taxe si impozite, pentru a reusi sa atinga obiectivele propuse.
Rezultatele economice ale anului 2005 prevestesc o viata gri sub o guvernare portocalie. Vestile "minunate" despre cresterea economica, rata inflatiei si deficitele externe ingrijoreaza pe toata lumea. Rata de crestere economica este in cadere libera, inflatia infloreste, in timp ce deficitele externe cresc o data cu incompetenta actualului Guvern. Anul 2005 este ratat din punct de vedere economic. Inflatia se va situa in jurul cifrei de 9% (decembrie la decembrie), iar cresterea economica va fi cu mult sub 4%. Aceste doua elemente prezinta sintetic "performanta minunata" a Guvernului Tariceanu.
Guvernul Tariceanu a reusit sa anuleze intr-un singur an rezultatele eforturilor din ultimii 5 ani. Dincolo de cifre si procente, realitatea sociala este barometrul cel mai important al performantelor guvernamentale. La sfarsitul anului 2005, nivelul de trai a scazut, preturile au explodat, facturile la gaze si la intretinere ii lovesc pe tot mai multi romani.
Guvernul nu raspunde asteptarilor si nevoilor populatiei. Solutiile oferite de Cabinetul condus de premierul Tariceanu au provocat adancirea derapajelor economice si scaderea nivelului de trai. Masurile guvernamentale i-au pedepsit tocmai pe cei care aduc venituri la bugetul statului, pe cei care creeaza locuri de munca si consolideaza economia Romaniei.
"O ce veste minunata" este urarea de Craciun. In ajunul Sarbatorilor, Guvernul a modificat semnificatia acestei expresii populare. Dupa un an de guvernare, cadoul pe care puterea portocalie il ofera Romaniei este saracia.
Cand sa traim bine?


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.