Prefectii au inceput ieri, in mod esalonat, sa sustina examenul de atestare pe post, la sediul Institutului National de Administratie (INA), din prima runda facand parte si Mioara Mantale, prefectul municipiului Bucuresti. Pentru mai multa siguranta,
Prefectii au inceput ieri, in mod esalonat, sa sustina examenul de atestare pe post, la sediul Institutului National de Administratie (INA), din prima runda facand parte si Mioara Mantale, prefectul municipiului Bucuresti. Pentru mai multa siguranta, majoritatea isi pastreaza si functiile politice pana la aflarea rezultatelor examenului. Absolvirea acestui examen este obligatorie pentru prefectii care vor sa ramana in administratie, potrivit noilor reglementari legale care intra in vigoare de la 1 ianuarie 2006. Aceeasi soarta o au si subprefectii.
Prefectul Mantale ne-a declarat, imediat dupa examen, ca s-a simtit ca la facultate, dar si ca la examenul auto. "A fost ca un examen la facultate. Am avut emotii, nu am prea dormit bine azi-noapte, pentru ca m-am gandit ca as putea gresi unele intrebari sau unele sa nu stiu sa le abordez.... E normal sa ai emotii. Comisia a gandit un set de 160 de intrebari privind prevederi din Constitutie, legile administratiei publice locale, atributiile Guvernului si cu privire la alte acte normative - unele in stadiu de proiect -, din care noi, cei din sala, am avut selectate 40 de intrebari. A fost un set de intrebari foarte complex. M-am simtit, oarecum, si ca la examenul auto. (...) De asemenea, mi s-a cerut sa traduc un articol din Constitutie, intr-una din limbile vest-europene. Eu am tradus in engleza, dar am fost surprinsa de aceasta proba", ne-a spus Mantale.
Daca va fi confirmata in urma examenului, Mioara Mantale va opta pentru o cariera in administratie. "Ar fi pacat sa renunt acum. Functia de prefect al Capitalei nu este tot una cu functia de prefect al unui judet. Iti aduce o nota in plus de prestigiu. Totusi, Capitala unei tari iti da o alta valoare fata de judete. In plus, mi se pare potrivita actuala functie, mai ales ca am avut o atitudine atipica fata de restul prefectilor. Sper ca s-a observat ca am fost singurul prefect care - atunci cand s-a impus - a atacat hotararile propriilor colegi de Alianta. Nu stiu ca un alt prefect sa fi facut asta pana acum, sa urecheasca un coleg primar, fie de sector, fie de oras. Pot sa conduc o institutie, imi place ceea ce fac, am fost impartiala, obiectiva si neutra. Sper ca am facut fata cu bine pana acum. Am demonstrat-o", a argumentat Mantale.
Inalt functionar pe viata
Prefectul isi va pierde, anul viitor, statutul de demnitar si va deveni inalt functionar public, fara sa aiba dreptul de a face parte dintr-un partid politic, de a intra in greva si de a infiinta organizatii sindicale proprii, a decis Guvernul, printr-o ordonanta de urgenta. Ordonanta modifica si completeaza Legea 340/2004 privind institutia prefectului, clarificand aspectele legate de profesionalizarea functiei prefectului si a rolului acestuia in conducerea serviciilor publice deconcentrate. Actul normativ prevede ca prefectul va pierde statutul de demnitar si va deveni, incepand cu 1 ianuarie 2006, inalt functionar public, urmand sa se supuna integral reglementarilor cuprinse in Legea 188/1999 privind Statutul functionarilor publici. Prefectii si subprefectii vor fi numiti in functie tot de Guvern, dintre membrii corpului inaltilor functionari publici. Astazi vor fi facute publice rezultatele primei serii de examen, iar pentru cei care vor da examen in seria a doua - astazi -, rezultatele vor fi aflate vineri.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.