Castigatorul licitatiei pentru preluarea Bancii Comerciale Romane (BCR) va fi anuntat astazi la ora 19.00, in cadrul unei conferinte de presa organizata la sediul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). Erste Bank (Austria) si Mil
Castigatorul licitatiei pentru preluarea Bancii Comerciale Romane (BCR) va fi anuntat astazi la ora 19.00, in cadrul unei conferinte de presa organizata la sediul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). Erste Bank (Austria) si Millennium bcp (Portugalia) sunt cei doi ofertanti calificati pentru ultima etapa a procesului de privatizare. Autoritatile vor anunta doar oferta depusa de institutia care va fi aleasa drept castigatoare a procesului de vanzare, a precizat, recent, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, care este si seful comisiei de privatizare a BCR. In criteriile de departajare a ofertantilor, pretul a detinut o pondere de 90%, iar oferta tehnica a reprezentat 10%. Cei doi finalisti au fost anuntati la sfarsitul lunii octombrie, iar pana astazi au fost asteptate ofertele de pret imbunatatite. Potrivit unor surse apropiate procesului de privatizare, castigatorul va depune banii intr-un cont escrow (deschis in baza unei intelegeri intre doua sau mai multe parti, in care sunt pastrate la dispozitia acestora anumite sume in lei sau in valuta, intr-o limita si in conditii convenite) deschis la o banca din Londra, selectata de statul roman. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a avertizat, recent, ca deschiderea unui cont de nivelul miliardelor de euro intr-o banca din Romania ar putea aduce un excedent semnificativ de valuta pe piata interna, cu impact asupra cursului de schimb al monedei nationale. Plata actiunilor BCR se va realiza in termen de cel mult 90 de zile de la semnarea contractului, perioada in care partea romana trebuie sa indeplineasca o serie de cerinte, printre care si aprobarea de catre Parlament a Ordonantei de Guvern privind contractul de privatizare.
Profil BCR
BCR este cea mai mare banca comerciala din Romania, cu active de aproximativ 9 miliarde de euro. In primele noua luni ale anului, banca a obtinut un profit net de 180 de milioane de euro. Reteaua bancii este formata din 367 de unitati in intreaga tara, institutia financiara detinand o cota de 26% din piata bancara din Romania. Castigatorul licitatiei va prelua 61,88% din actiunile bancii romanesti, pachet care se va constitui din participatia statului roman, respectiv 36,88% din capitalul bancii, si din pachetul de 25% plus doua actiuni detinut de International Finance Corporation (divizia de investitii a Bancii Mondiale) si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD). Cele doua institutii internationale au cumparat, in 2003, fiecare cate un pachet de 12,5% plus o actiune din capitalul BCR, pentru suma totala de 222 de milioane de dolari. Vanzarea pachetului facea parte dintr-o intelegere intre Guvernul de atunci si Fondul Monetar International, iar tranzactia a fost finalizata in primavara anului trecut. In aceste conditii, statul roman va incasa aproximativ 60% din valoarea tranzactiei, restul sumei revenind BERD si IFC. Potrivit analistilor citati in presa centrala, este foarte probabil ca ofertele celor doi finalisti la privatizarea BCR sa depaseasca 3,7 miliarde euro. In aceste conditii, sumele incasate de BERD si International Finance Corporation (IFC) ar putea ajunge la aproape 1,5 miliarde euro, respectiv peste 745 de milioane euro fiecare. Premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat recent decizia Executivului ca veniturile statului obtinute din vanzarea BCR sa fie transferate la Fondul de Dezvoltare a Infrastructurii, pentru finantarea proiectelor din transport, sanatate si educatie, existand totodata posibilitatea ca o parte dintre aceste sume sa fie utilizate si pentru sistemul privat de pensii.
Cei 11 pretendenti
BCR a fost relansata la privatizare in acest an, comisia de privatizare anuntand la 14 iulie ca a acordat avizul pentru zece din cele 11 institutii care au depus scrisori de interes si a respins participarea consortiului format din Texas Pacific si Citigroup Venture Capital International. Institutiile financiare care au intrat in cursa de preluare a BCR sunt Fortis, Millennium bcp, Banca Nationala a Greciei, Banca Intesa, Deutsche Bank AG, Erste Bank AG, Dexia, KBC, BNP Paribas si ABN Amro. Aceasta din urma s-a retras din cursa, iar Fortis si KBC au renuntat sa depuna oferte angajante. De remarcat este faptul ca cele doua finaliste sunt cele mai mici institutii dintre cele inscrise initial in cursa.
Millennium bcp, cea mai importanta banca portugheza listata la bursa, are o structura a actionariatului formata din angajati (7637 de persoane, cu 1,16% din actiuni), persoane individuale din afara bancii (193.236 actionari, cu 17,42%), 5809 companii (9,82%) si 688 de investitori institutionali (71,60%). Printre actionarii semnificativi la Millennium se numara grupul international de asigurari Eureko (7,55% din actiuni) si grupul financiar olandezo-belgian Fortis (4,99%), care, de altfel, a depus o scrisoare de intentie pentru BCR si in nume propriu, insa s-a retras din cursa inainte de depunerea ofertelor angajante. La 30 septembrie 2005, banca portugheza a raportat active de 75,8 miliarde de euro. Conducerea bancii a anuntat ca, imediat dupa aflarea celor doi finalisti, va face o majorare de capital in cazul in care va castiga licitatia pentru BCR. Intr-o prezentare facuta de Millennium se arata ca valoarea si conditiile in care va avea loc majorarea de capital "vor depinde de rezultatul final al privatizarii".
Erste Bank s-a inscris si in cursa pentru CEC
La randul ei, Erste Bank are active totale in valoare de 156,9 miliarde de euro, dupa primele luni ale acestui an. La 31 decembrie 2004, banca austriaca a inregistrat un profit net de 238,3 miliarde de euro si de 335,7 miliarde de euro la jumatatea acestui an, 12,1 milioane de clienti si 2365 de sucursale. Actionarii Erste Bank sunt investitori institutionali - 45,9%, Die Erste Ostereischishe Spar Case Privatstiftung - 32%, Austria Versicherungsverein - 6%, investitori privati - 7%, banci de economii - 7% si angajatii bancii - 1,8%. Ramane de vazut cat de mult va "plusa" Erste Bank fata de oferta initiala de preluare a BCR, mai ales ca, in primavara acestui an, conducerea Erste Bank a declarat ca tinta ideala pentru intrarea in Romania o reprezinta Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC), cele doua institutii fiind la origine case de economii. La momentul respectiv nu se stia exact ordinea in care vor fi scoase la vanzare cele doua banci romanesti, insa, in final, autoritatile de la Bucuresti au decis amanarea privatizarii CEC pentru anul viitor. De altfel, banca austriaca a depus oferta neangajanta si pentru preluarea CEC.
Pe de alta parte, desi Millennium bcp este o banca comerciala universala, la fel ca si BCR, faptul ca provine din cea mai saraca tara a Uniunii Europene nu constituie un avantaj pentru dezvoltarea viitoare a celei mai mari banci din Romania decat in cazul in care, in urmatorii ani, banca portugheza va fi preluata de un grup financiar international puternic. In lupta dintre cele doua banci pentru BCR va conta si faptul ca Erste Bank este destul de bine reprezentata in regiune si mai are o sansa cu CEC-ul, in timp ce pentru banca portugheza ar putea fi o ocazie pe care nu isi pemite sa o piarda.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.