Traian Orban considera ca generalul Stanculescu se face vinovat si de executarea unor ordine nescrise, ci doar verbale, deci, ilegale, date inaintea instituirii starii de necesitate, pe 22 decembrie 1989, incalcand chiar si legile tarii care erau in vigoare atunci.
La randul sau, presedintele Asociatiei Victoria Luptatorilor in Revolutie din Timisoara, Lorin Fortuna, a declarat ieri, in cadrul unei sesiuni de comunicari pe aceasta tema, ca istoricii de profesie nu manifesta interesul necesar pentru lamurirea evenimentelor din decembrie 1989.
Planul militar de diversiune
Pe de alta parte, in timp ce unii revolutionari din capitala Banatului vorbesc despre data de 19 decembrie 1989, ca zi ce a marcat trecerea armatei, in mod tacit, de partea populatiei civile, Traian Orban declara ca, intr-unul din documentele ce au apartinut Ministerului Apararii din acel an, aflat in muzeul AMR, se mentioneaza faptul ca "o unitate militara din Buzau a fost trimisa la Timisoara din 17 decembrie. Aceasta avea in componenta ofiteri si cadre militare, constituite in opt grupari a cate trei soldati si doi ofiteri, specializati in diversiuni. Ei aveau misiunea de a se infiltra intre demonstranti si de a crea dezordine, acte de violenta si incendieri, pentru a sprijini, astfel, actiunile militare care au condus la uciderea unora dintre manifestanti. Deci, armata avea propriul ei plan de represiune".
Conform sursei, documentul mai mentioneaza ca "grupurile militare din Buzau au ajuns la Timisoara cu o aeronava AN 26 si s-au imbracat in tinuta civila, avand in dotare pistoale model 1974, de calibru 7,65 mm, cu cate 12 cartuse. Unul dintre grupuri a primit misiunea de a se deplasa la Spitalul Judetean Timisoara, pentru a cerceta zona, iar altii i-au asigurat chiar protectia generalului Chitac".
Pe langa aceste noi marturii, memoria colectiva a Timisoarei retine faptul ca pe data de 19 decembrie 1989 lucratorii de la prima intreprindere din oras, Elba, au intrat in greva generala si au intocmit prima lista cu revendicari, protestand, astfel, impotriva crimelor si arestarilor civililor din precedentele trei zile. Manifestatia celor de la Elba a durat pana in data de 20 decembrie, cand toate platformele industriale din oras au declansat greva generala, iar miile de muncitori si locuitori ai orasului s-au indreptat spre Piata Operei, pe care au ocupat-o si au declarat Timisoara ca prim oras liber din Romania. (Rompres)
Despre autor:

Sursa: Ziua
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Review E-Mobility Urban Cargo: dubița electrică de oraș cât un Smart Forfour
Sursa: green.start-up.ro
-
Startup Elites 2023: workshop-uri pentru participanți partea a III-a
Sursa: start-up.ro
-
ANPC, în mall Veranda: ce amenzi au fost aplicate și ce operatori au fost...
Sursa: retail.ro
-
Denise Rifai, despre legătura specială pe care o are cu tatăl ei: M-am născut...
Sursa: kudika.ro
-
Pe 29 septembrie avem Lună plină în Berbec, un prilej astral puternic pentru...
Sursa: garbo.ro
-
Cât ar câștiga statul din noul impozit pe cifra de afaceri
Sursa: futurebanking.ro
-
Președintele PSD al Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, prins în...
Sursa: wall-street.ro