In acest moment, Romania are o vasta experienta in ceea ce priveste scolarizarea a mii de tineri cetateni ai Republicii Moldova si etnici romani din comunitatile romanesti din Ucraina. Din pacate, despre aceasta experienta nu s-a prea vorbit decat in anumite situatii si perioade. Deseori, discutiile pe acest subiect aveau un caracter de iresponsabilitate a celuilalt partener, evidentiind, parca intentionat, comportamentul nationalist al acestuia. Dar, tocmai aceasta experienta poate fi utilizata in doua directii: prima fiind cea a integrarii in structurile Uniunii Europene, iar a doua in procesul de contributie la democratizarea spatiului est-european. Indicatorul cel mai reprezentativ in acest caz este ponderea celor care dupa absolvirea studiilor s-au intors in comunitatile originare, s-au integrat partial si au posibilitatea sa contribuie efectiv la democratizarea atat a comunitatilor din care fac parte, cat si statelor ai caror cetateni sunt. Cel mai plauzibil caz este cel al Republicii Moldova, prin care mediul universitar si academic romanesc si-a demonstrat atat partile sale pozitive, cat si carentele.
Pozitiv este faptul ca absolventii institutiilor universitare romanesti care s-au intors in comunitatile de origine demonstreaza, in mare parte, o cu totul altfel de atitudine profesionala si intelectuala fata de problemele si perspectivele de occidentalizare, democratizare si integrare europeana a Republicii Moldova. Pe de alta parte, carentele se manifesta atat prin lipsa atributului de cooperare si readaptare la valorile si exigentele autohtone, cat si prin lipsa capacitatii, perseverentei de a influenta democratizarea. Desigur, acestea sunt aspecte antagonice, care trebuie luate in calcul pentru ca, la acest nivel, politicile educationale romanesti (inclusiv prin curricula universitara) sa se orienteze concomitent in ambele directii: catre vest "prin invatare si import de concepte si valori", cat si catre est "prin exportarea acestora".
Tinerii din zonele proxime ale Romaniei, care studiaza in universitatile romanesti, sunt un viabil barometru al starii de fapt in ceea ce priveste componenta curriculei universitare, a programelor de orientare si consiliere profesionala, a aspectelor ce tin de infrastructura si procesul de monitorizare a acestora. Daca la acest nivel nu s-au putut concepe si nu s-au dezvoltat anumite programe si actiuni, atunci, cu siguranta, nici la celalalt nivel lucrurile nu stau mai bine. Prin urmare, in cazul in care mediul universitar romanesc ar dori sa se bucure de prezenta tinerilor din occident, atunci procesul ar trebui sa fie initiat la nivelul cel mai accesibil, adica de la tinerii din est. Viabilitatea procesului este sustinuta si de faptul ca anumite costuri ale studiilor sunt cu mult mai scazute decat cele din statele membre ale Uniunii Europene, ceea ce ar genera un flux de beneficiari dinspre spatiul estic Romaniei.
In cele ce urmeaza, enumar sintetic patru principii fundamentale prin care mediul academic romanesc se poate implica in democratizarea spatiului est-european, principii care ar trebui sa devina fundamentele Protoculului Bilateral din domeniul educatiei:
Libertatea de alegere prin care se are in vedere capacitatea flexibila a intregului sistem educational de a-i oferi servicii si programe la nivelul intereselor beneficiarilor proveniti din spatiul proxim al frontierelor Romaniei;
Mobilitatea universitara - conceperea si implementarea unor programe si activitati prin care sa se realizeze schimburi bilaterale intre studenti si cadre didactice. Acestea pot fi implementate prin intermediul parteneriatelor dintre universitati;
Durabilitatea procesului consta in dezvoltarea continua si neintrerupta a programelor si actiunilor indreptate spre democratizarea si europenizarea spatiului est-european. Acest principiu va demonstra, prin intermediul metodelor de evaluare si monitorizare continua, atat aspectele privind eficienta si amplitudinea procesului, cat si necesitatea implementarii anumitor schimbari de abordare si a anumitor politici publice educationale;
Sustenabilitatea procesului prin care perspectivele de democratizare a estului european trebuie sa devina continue. Capacitatea de continuitate trebuie sa contina si componenta de generare de resurse prin care sa se permita si dezvoltarea altor actiuni conexe mediului academic (de exemplu, laboratoare virtuale comune, biblioteci si baze de date etc.).
Buna implementare a acestor principii va fi un prilej favorabil de pregatire a mediului universitar romanesc, in vederea realizarii unor programe care sa se adreseze mediilor universitare vest-europene, realizandu-se si fluxul de studenti din respectivele regiuni. Prin urmare, o strategie educationala aplicata pentru comunitatile romanesti din Estul Europei, poate servi si la promovarea sistemului educational autohton pentru spatiul Vest European. Astfel, procesul de armonizare la standardele europene va purta un caracter dual, prin care Romania va demonstra congruenta ei cu valorile europene. Pentru aceasta este nevoie, in primul rand de vointa politca si de deschidere catre societatea civila.
Despre autor:

Sursa: Ziua
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Startup Elites 2023: workshop-uri pentru participanți partea a IV-a
Sursa: start-up.ro
-
Un nou magazin Zara Home a fost inaugurat în București
Sursa: retail.ro
-
Ce face Joule, noul asistent bazat pe inteligență artificială generativă de...
Sursa: futurebanking.ro
-
6 Semne că ești cu un bărbat care te merită cu adevărat și care apreciază...
Sursa: kudika.ro
-
Recycllux este start-up-ul românesc ce poate elimina plasticul din Marea Neagră
Sursa: green.start-up.ro
-
Cum să scapi de neliniști și să eviți gândurile cele multe
Sursa: garbo.ro
-
Experții financiari anunță la cât va ajunge inflația și rata ROBOR: mai...
Sursa: wall-street.ro