Descinderea presedintelui-jucator in vestiarele Aliantei PNL-PD, la ceas de bilant portocaliu, starneste critici. Pesedistii pun gestul pe seama incapacitatii lui Traian Basescu de a se comporta ca un presedinte impartial, fara afiliere politica. Lud
Descinderea presedintelui-jucator in vestiarele Aliantei PNL-PD, la ceas de bilant portocaliu, starneste critici. Pesedistii pun gestul pe seama incapacitatii lui Traian Basescu de a se comporta ca un presedinte impartial, fara afiliere politica. Ludovic Orban (PNL) considera "profund neconstitutionala" participarea sefului statului la festivitatea DA si califica recomandarile acestuia privind fuziunea drept "imixtiune in viata partidelor". Vor spune unii ca Orban are un dinte impotriva actualului presedinte, iar Opozitiei asta ii e meseria, sa critice. Insa dincolo de orice argumente, poza cu Basescu ridicand spre slavi, a sustinere, mainile lui Boc si Tariceanu, rascoleste neplacute amintiri. Nu mai departe decat anul trecut, un alt "presedinte al tuturor romanilor" terfelea functia constitutionala facand campanie electorala fiilor sai politici: pesedistii. Era Ion Iliescu, deghizat in "agentul Nelu".
Atitudinea pro-PSD a presedintelui de atunci a starnit protestele liderilor Opozitiei, nimeni altii decat Traian Basescu si Theodor Stolojan. Deosebit de revoltati ca presedintele Iliescu s-a intalnit, pe furis, cu premierul Nastase, cei doi sefi ai Aliantei au hotarat, in iulie 2004, sa nu mai participe la consultari la Palatul Cotroceni. Iata ce spunea Basescu la acea vreme: "Presedintele a incetat sa mai fie un presedinte echidistant. Este un presedinte al PSD si nu suntem dispusi sa avem comportamentul unor partide care se prezinta la Cotroceni pentru a servi drept adapost pentru incalcarile constitutionale pe care le-a facut". Pe masura ce alegerile se apropiau, iar suportul presedintelui pentru partidul preferat devenea fatis, se ascutea si discursul liderilor DA. "Ma uitam la stafia lui Ion Iliescu care bantuie prin tara cersind voturi pentru Adrian Nastase. Ar trebui sa-si faca noduri la batista sa nu uite ca nu are dreptul constitutional sa faca campanie pentru PSD. Dar de acest lucru a uitat Ion Iliescu, bietul de el". Sunt vorbe rostite, cu elocinta, in campania din Banat, de candidatul Basescu. Acum, ca presedinte, fostul sef al Aliantei ii calca voios pe urme "agentului Nelu".
Si Emil Boc s-a schimbat. Din deputatul harnic si comunicativ, gata oricand sa condamne derapajele de la spiritul Constitutiei, a mai ramas politicianul preocupat sa explice gesturile lui Traian Basescu. Bineinteles ca, in viziunea lui Boc, tot ce a facut sau a spus presedintele, duminica, la bilantul Aliantei, este curat constitutional. Iar "aberatiile lui Orban" nici nu mai merita comentate. Sigur ca fuziunea PNL-PD se va face! Mai conteaza ca, pana deunazi, lipeala DA nu era o prioritate pentru democrati? Daca a spus Basescu... De altfel, Boc pare convins ca mesajul "co-presedintelui fondator" al Aliantei va grabi discutiile legate de fuziunea PNL-PD, iar o decizie in acest sens va fi luata chiar in prima parte a anului viitor. O sansa mica-mica exista: intervine din nou "agentul Traian" si ii diverteaza pe democrati catre liberalism, dupa cum anul acesta i-a manat, cu usurinta, de la social democratie catre curentul popular.
Lasand la o parte scenariile privind fuziunea, sa ne oprim putin asupra reactiei Opozitiei. Pesedistilor le-a cazut greu nu atat prezenta lui Basescu la manifestarea Aliantei, cat congruenta rafalelor de critici lansate de reprezentantii Puterii la adresa guvernarii Nastase. I-a speriat solidaritatea anti-PSD, care aproape a lipsit in cursul acestui an, gandul ca - actionand unit in 2006 - "portocaliii" ar putea prelua, efectiv, puterea. Asa se explica reunirea tabloului de familie, cu Iliescu in peisaj, si virulenta reactiei liderilor pesedisti. "Cardasie a oligarhilor", "maniera iresponsabila si vulgara", "guvern incompetent si mincinos", "susanea festivista" - sunt cateva din expresiile care au impanat discursul acestora.
Poate ceea ce i-a suparat cel mai tare au fost cuvintele prin care presedintele PNL a definit guvernarea PSD, risipind orice perspectiva de apropiere a celor doua partide: "coruptie, minciuni, propaganda, cumpararea favorurilor, abuzuri, politizare, pesedizare, clientelism". Replica lui Mircea Geoana, care suna ca o marturisire a unui secret bine ascuns, intregeste pozitionarea antagonica. Liderul PSD, a acuzat "atitudinea lipsita de barbatie a premierului Tariceanu", care "cerea mila si sprijinul PSD pentru a ramane in functie asta-vara". Nu stim daca lucrurile au stat sau nu asa. Cert este ca scandalul iscat in jurul prezentarii bilantului Aliantei DA ajuta la reducerea ambiguitatilor in politica romaneasca.
Anul politic 2006 va sta sub semnul aderarii la Uniunea Europeana, proiect asupra caruia Puterea a promis ca isi va concentra toate eforturile si energiile. In acelasi timp, intrezarim la orizont o mareata lupta politica cu iz electoral. Cine o va castiga? Depinde si de "agentul Traian".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.