Uneori, perceptia populara asupra politicii este in esenta mai corecta decat a celei sustinute de comentatorii avizati, tocmai pentru ca ea, perceptia populara, este o sinteza a tuturor influentelor pe care "omul de jos" le sufera constant din partea
Uneori, perceptia populara asupra politicii este in esenta mai corecta decat a celei sustinute de comentatorii avizati, tocmai pentru ca ea, perceptia populara, este o sinteza a tuturor influentelor pe care "omul de jos" le sufera constant din partea mass-mediei. M-am convins de asta la mine la tara, in Maramures, unde in prim planul atentiei colective nu stau realizarile, putine, dar semnificative, ale guvernarii Coalitiei, si nici macar numeroasele ei balbe si neimpliniri, ci faptul ca Basescu si Tariceanu se cearta mereu. Exact ca in intervalul 1996-2000, cand CDR parea (si chiar era!) pentru consatenii mei dezamagiti un spatiu al paruielilor reciproce. Ba chiar un var mucalit, vazand titlul de prima pagina din ZIUA de sambata, "Cap in cap", referitor la contrele pe care si le-au pus la Bruxelles presedintele si premierul, mi-a spus: Ce "Cap in cap", ma Ioane? Aicea a fost de-a dreptul "Cap in gura"!
Sa fie aceasta permanenta si nesanatoasa tensiune intre PD si PNL rezultatul unei incompatibilitati de principii? Chiar asa de mare sa fie diferenta intre platformele politice ale celor doua formatiuni? Sa nu stie (si nici sa nu intereseze) stanga ce face dreapta, si invers? Ma indoiesc. Cred ca e mai degraba o chestiune de orgolii personale, cam in genul infruntarii tacute, maraite, dar persistente, care a existat, de pilda, intre Emil Constantinescu si Radu Vasile; acum insa la o scara sensibil mai mare.
Ce-ar fi de facut? Toti analistii politici au atras atentia, in forme specifice fiecaruia, ca escaladarea conflictului intre Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu, recte intre PD si PNL, poate duce la naruirea definitiva a sperantelor pe care electoratul si le-a pus in Alianta DA. Asta, indiferent daca vom intra sau nu in Europa la 1 ianuarie 2007. Si o parte, si cealalta ar trebui sa-si dea seama ca intr-a douasprezecea luna de guvernare se afla, de fapt, in ceasul al doisprezecelea.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.