Daca in urma cu cateva zile aderarea Romaniei la UE, in 2007, era pusa sub semnul intrebarii din cauza neintelegerilor in cazul bugetului comunitar, acordul asupra perspectivelor financiare pentru perioada 2007-2013 are darul de a mai relaxa autorita
Daca in urma cu cateva zile aderarea Romaniei la UE, in 2007, era pusa sub semnul intrebarii din cauza neintelegerilor in cazul bugetului comunitar, acordul asupra perspectivelor financiare pentru perioada 2007-2013 are darul de a mai relaxa autoritatile de la Bucuresti. Desi a obtinut mai putin decat se astepta in urma propunerii luxemburgheze, Romania nu a fost scoasa din calculele finantistilor europeni. Propunerea britanica de buget, acceptata de membrii Consiliului European, presupune o crestere a plafonului de fonduri de coeziune alocate Romaniei, de la 3,66 la suta la aproape 3,79 la suta din cheltuieli, reprezentand - conform calculelor preliminare - un supliment financiar de circa 446 milioane euro. Sume mai mari au fost alocate Romaniei, Bulgariei si noilor zece tari membre si pentru programele de dezvoltare rurala, fondurile suplimentare alocate acestui domeniu cifrandu-se la 0,97 miliarde euro. In documentul aprobat in reuniunea de la Bruxelles se mentioneaza ca Romania va primi, in perioada 2010-2013, 18,3 miliarde euro din partea Uniunii Europene, la care se adauga cele 10,8 miliarde euro deja aprobate pentru intervalul 2007-2009. Fondurile vor fi insa acordate pe baza unor proiecte viabile de modernizare a societatii, ceea ce presupune ca Romania va trebui sa elaboreze astfel de programe prin care sa cheltuie anual 3,6 miliarde euro, in perioada 2007-2009, si aproape 4,6 miliarde euro, in intervalul 2010-2013.
Formula de consens privind bugetul UE, rezultata dupa negocierile derulate la reuniunea Consiliului European, permite Romaniei sa beneficieze de fonduri consistente pentru reducerea decalajelor fata de tarile vest-europene, sunt de parere oficialii romani. "Din punctul nostru de vedere, s-a obtinut ceea ce ne interesa in mod major: un compromis realizat la nivelul donatorilor, in primul rand, care au stiut sa cedeze in favoarea sansei majore de a construi Europa unita", a afirmat presedintele Traian Basescu, la finalul reuniunii Consiliului European. "Principiul fundamental care a stat la baza constructiei europene - cel al solidaritatii - a prevalat si acum, astfel incat, prin concesii reciproce, s-a putut ajunge, in final, la un compromis acceptabil tuturor, ceea ce a presupus o ameliorare a propunerii fata de varianta anterioara, cu o serie de avantaje pentru toate tarile", a aratat, la randul sau, premierul Tariceanu. Acordul asupra bugetului UE ofera o perspectiva financiara sigura pentru noii membri si pentru cei care, asemenea Romaniei, sunt in pragul aderarii, este de parere ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Quinton Quayle. "Acesta este un acord foarte bun pentru Romania, care fundamenteaza sumele prin care Romania va primi 11 miliarde de euro in perioada 2007- 2009, precum si alte fonduri substantiale dupa aceasta data. Marea Britanie, alaturi de alte state, a crescut semnificativ sumele acordate tarilor din Europa de Est. Speram, ca investitia considerabila pe care o facem in cresterea economica a Romaniei va promova o dezvoltare sustinuta si mai multa prosperitate pentru poporul roman", afirma, intr-o declaratie remisa ieri presei, Quayle.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.