Fostii sefi ai Serviciului Roman de Informatii-Prahova au ajuns dupa gratii, fiind acuzati de blocarea informatiilor privind mai multe afaceri oneroase cu petrol, desfasurate la societatea Astra Ploiesti. Coloneii in rezerva Corneliu Paltanea, fost s
Fostii sefi ai Serviciului Roman de Informatii-Prahova au ajuns dupa gratii, fiind acuzati de blocarea informatiilor privind mai multe afaceri oneroase cu petrol, desfasurate la societatea Astra Ploiesti. Coloneii in rezerva Corneliu Paltanea, fost sef SRI Prahova, si Daniel Bucur, fostul prim-adjunct al acestuia, au fost retinuti la sfarsitul saptamanii trecute de catre procurorii Departamentului National Anticoruptie. Cei doi au fost apoi prezentati in fata Tribunalului Militar Teritorial Bucuresti care a decis arestarea lor, pentru 29 de zile, sub acuzatiile de luare de mita, instigare si complicitate la santaj si asociere in vederea comiterii de infractiuni, fapte in forma continuata. Decizia a fost atacata de Paltanea si Bucur cu recurs la Curtea Militara de Apel.
Altfel, procurorii au declansat urmarirea penala si fata de importanti oameni de afaceri din judetul Prahova, printre care si fostul director al rafinariei Astra Romana din Ploiesti, Octavian Nan.
Tone de combustibil sustrase
Concret, anchetatorii au constatat, conform Mediafax, ca, in perioada 1993-2001, cei doi fosti colonei SRI si-ar fi incalcat atributiile de serviciu, ar fi blocat informatiile referitoare la afaceri nelegale cu petrol de la societatea Astra Ploiesti si s-ar fi asociat la sustragerea a 340 de tone de combustibil. Aceasta cantitate ar fi fost transportata inspre Ardeal cu autovehicule care apartineau SRI sau cu cisterne inchiriate de la alte societati comerciale, in acest caz ofiterul Bucur insotind, ca antemergator, cisternele si legitimandu-se in caz de control.
Procurorii sustin ca in schimbul acestor lucruri, Paltanea si Bucur ar fi primit bani, produse si alte avantaje materiale, in valoare de 15 miliarde de lei.
De asemenea, in acelasi caz, anchetatorii au stabilit ca, in perioada 1998-2001, colonelul Corneliu Paltanea, ar fi primit, prin intermediul lui Lucian Iordanescu (fost consilier la Astra, care intre timp a decedat) suma de 450 de milioane de lei, pentru a acoperi informatiile despre afacerile ilegale cu petrol derulate prin rafinarie.
Bani pentru vila
Pe de alta parte, in perioada 1999-2001, colonelul Bucur ar fi pretins si primit de la omul de afaceri Mihai Florin, administratorul societatii SPM din Ploiesti, sapte miliarde de lei, bani cu care ofiterul SRI si-ar fi construit vila pe care o detine in localitatea Magurele, judetul Prahova.
Omul de afaceri prahovean Mihai Florin a fost arestat o perioada, fiind acuzat ca ar fi inselat societatea Astra Ploiesti cu peste 60 de miliarde de lei. Acesta a inaintat apoi, in iulie 2002, procurorului general al Romaniei o plangere impotriva lui Doru Trifoi, a procurorului Constantin Placinta - de la Parchetul Curtii de Apel Ploiesti (devenit intre timp procuror inspector la Consiliul Superior al Magistraturii) si a unor ofiteri din IPJ Prahova pentru favorizarea infractorului. Totodata, anul acesta, prahoveanul a formulat o plangere la Parchetul National Anticoruptie, reclamand mai multe persoane influente din Ploiesti.
Acuzatii in presa locala
In alta ordine de idei, de numele fostilor sefi din cadrul SRI se leaga mai multe acuzatii aparute in presa locala din Prahova. Astfel, in cotidianul "Altphel" atat colonelul Paltanea, cat si adjunctul sau Daniel Bucur au fost acuzati, alaturi de alte persoane, ca detin averi uriase pentru niste simpli bugetari, de trafic de influenta, santaj, trucarea unor licitatii, dar si de faptul ca nu au inregistrat mai multe rapoarte ale ofiterilor SRI din diferite cazuri.
Potrivit aceluiasi cotidian local, Paltanea a sustras, dupa 1990, cu ajutorul oamenilor sai de incredere, documente din arhiva fostei securitati, cu aceste dosare el santajand mai multi oameni politici. De asemenea, fostul sef al SRI Prahova a fost acuzat si ca, impreuna cu alte persoane, a reusit sa puna mana pe 66 de milioane de dolari, in urma unor licitatii trucate sau incredintari de lucrari directe. Nu in ultimul rand, colonelul in rezerva Corneliu Paltanea, conform acelorasi informatii din presa locala, este acuzat ca isi deruleaza afacerile prin intermediul unui lant de firme si banci.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.