Deceniul care se incheie a fost cel mai cald inregistrat vreodata, iar 2005 ocupa pozitia a II-a in topul anilor cu cele mai ridicate temperaturi, a anuntat, joi, Organizatia Meteorologica Mondiala (OMM), confirmand accelerarea schimbarilor climatice
Deceniul care se incheie a fost cel mai cald inregistrat vreodata, iar 2005 ocupa pozitia a II-a in topul anilor cu cele mai ridicate temperaturi, a anuntat, joi, Organizatia Meteorologica Mondiala (OMM), confirmand accelerarea schimbarilor climatice, relateaza AFP, citata de Mediafax.
In cursul acestui an, temperatura medie a suprafetei globului a depasit cu 0,48 grade Celsius media calculata pentru perioada 1961-1990 (14 grade), a precizat OMM.
OMM a semnalat un numar "absolut exceptional" de uragane (26) in Statele Unite, Caraibe si America Centrala. In schimb, s-au produs mai putine taifunuri decat de obicei in Pacific.
Potrivit sursei, temperatura la suprafata apelor Atlanticului de Nord a atins un nivel record, care a dus la topirea banchizei arctice, a carei suprafata s-a redus cu 20 la suta. Banchiza a atins astfel cea mai redusa suprafata de cand a inceput observarea prin satelit, in 1979. Anul acesta se claseaza deocamdata pe al doilea loc in topul anilor cei mai calzi. Dar acest clasament se poate schimba inainte de publicarea cifrelor definitive in februarie. Anul cu cele mai calde tremperaturi ramane 1998 (+0,54 grade peste medie). Fenomenul El Nino s-a combinat atunci cu acumularea de gaze cu efect de sera emise de centrele industriale si de autovehicule.
"Acest clasament se poate schimba, dar credem ca 2005 va figura in cele din urma printre cei patru ani in care s-au inregistrat cele mai ridicate temperaturi", a apreciat secretarul general al OMM, Michel Jarraud.
In raportul despre "Starea climei pe plan mondial in 2005", OMM a subliniat ca "ultimii zece ani, cu exceptia lui 1996, au fost cei mai calzi inregistrati vreodata".
In 2005, lunile iunie si octombrie au fost cele mai calde, depasind temperaturile-record inregistrate in iunie 1998 si octombrie 2004. Temperaturile extreme au afectat in special Africa, Brazilia, China si Statele Unite, a constatat OMM. 2005 a fost cel mai cald an in Australia de la inceperea monitorizarii climatice, in 1910, in timp ce in Asia s-au inregistrat valuri de temperaturi foare ridicate. In Africa de Est, seceta a persistat din sudul Kenyei pana in Mozambic si Zimbabwe.
In ceea ce priveste uraganele, Jarraud a subliniat ca nu exista o dovada clara a unei legaturi de cauzalitate intre aceste fenomene si incalzirea climatica. "Deocamdata, sinceritatea stiintifica ne obliga sa spunem ca nu stim nimic despre acest lucru", a subliniat el.
"Ceea ce stim insa cu certitudine este ca incalzirea climatica va provoca valuri de temperaturi ridicate tot mai frecvente. De asemenea, exista riscul unor precipitatii mai puternice in regiunile unde inundatiile pot pune probleme", a explicat el.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.