O noua disputa intre presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu a izbucnit joi seara la Bruxelles, in fata presei romane si a unui ziarist francez, aflati la o conferinta de presa comuna a celor doi, sustinuta la incheierea p
O noua disputa intre presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu a izbucnit joi seara la Bruxelles, in fata presei romane si a unui ziarist francez, aflati la o conferinta de presa comuna a celor doi, sustinuta la incheierea primei zile de dezbateri a ultimului summit al presedintiei britanice a Uniunii Europene. Motivul: depasirea atributiilor premierului in problemele de politica externa a Romaniei, in ce priveste strategia pentru Republica Moldova. Surse de la Bruxelles ne-au informat ca scena destul de dura s-a derulat dupa ce premierul Tariceanu a luat cuvantul si a anuntat ca liberalii sprijina integrarea Moldovei in Uniunea Europena conform viziunii Partidului European Liberal Democrat si Reformist. La auzul acestei afirmatii, Basescu i-a luat microfonul lui Tariceanu si a intrebat daca exista ziaristi straini in tara, ne-au informat surse de la Bruxelles care si-au dorit pastrarea conditiei de anonimat. Un ziarist francez care a raspuns pozitiv a fost rugat sa paraseasca sala. Ziaristiilor romani li s-ar fi cerut sa considere toata aceasta discutie drept confidentiala, sau, altfel spus, "off the record". Nu aceeasi a fost si parerea reprezentantilor Partidului National Liberal, care au dat ieri publicitatii un comunicat exact pe aceasta tema.
Proiectul liberalilor europeni, pagubos pentru Chisinau
O stire care se dorea a fi bomba a aparut astfel pe fluxurile de stiri de ieri cu titlul: "PNL (Partidul National Liberal) sprijina integrarea Republicii Moldova in UE" . Stirea a aparut in jurul orelor 15.00, desi momentul anuntului, facut la Bruxelles de catre premierul Calin Popescu Tariceanu, data din seara zilei de joi. Nu este clar, totodata, de ce de abia ieri si tocmai la Bruxelles si-a dat seama partidul condus de prim-ministrul Romaniei ca ar putea sustine republica sora de la stanga Prutului. Raspunsul ar putea fi dat de planurile Partidului European Liberal Democrat si Reformist (ELDR) ale carui lucrari s-au derulat inaintea summitului UE desfasurat la Bruxelles incepand cu 15 decembrie. Proiectul ELDR are insa mai multe fatete paguboase unei eventuale integrari rapide a Moldovei in UE, de care, se pare, premierul Tariceanu nu are habar.
Liberalii europeni doresc includerea Moldovei in acelasi pachet (val) cu Balcanii de Vest, cu tari ca Macedonia sau Croatia si chiar cu Turcia, Ucraina fiind mentionata de asemenea. Un asemenea plan este impotriva strategiei pentru Moldova enuntata de Traian Basescu inca de la inceputul mandatului sau, cand a definit sustinerea integrarii celui de-al doilea stat romanesc in structurile europene drept o prioritate. Interventia dura a lui Basescu are asadar o explicatie foarte simpla: el este cel care traseaza directiile si strategiile de politica externa ale Romaniei, iar premierul se afla in culpa, sustinand un proiect ambiguu. Introducerea Moldovei intr-un pachet cu Balcanii de Vest ar intarzia la nesfarsit aderarea Basarbiei la UE, in contextul crizei profunde prin care trece Uniunea astazi. Insa, afirma surse ZIUA, Basescu are un plan pentru Moldova. Un plan in care integrarea Moldovei in UE este doar o "solutie minimala".
PNL si-a adus aminte de Moldova
"PNL considera ca singura solutie pentru consolidarea democratiei si realizarea prosperitatii economice a Republicii Moldova o reprezinta, fara echivoc, apartenenta la proiectul european, la modelul si valorile occidentale", se arata intr-un comunicat remis, ieri, Mediafax, de PNL.
"ELDR este spatiul politic in care liberalii moldoveni isi pot duce la indeplinire aspiratiile ideologice si economice. PNL, asa cum este firesc, este cel mai important avocat al liberalilor moldoveni in cadrul ELDR, pentru afilierea lor la familia liberal-europeana", se arata in comunicat. Totusi, nu este prea usor de inteles cum de abia ieri un partid care se considera "national", si-a dat seama ca ar putea sustine aspiratiile romanilor din actuala Republica Moldova. Liberalii isi declara convingerea ca "doar aceasta poate sprijini in mod real realizarea obiectivelor politice ale liberalilor moldoveni legate de perspectiva europeana a Republicii Moldova". "Visul comun al romanilor de pe cele doua maluri ale Prutului isi poate gasi cel mai potrivit raspuns in acest mod. PNL va ramane in continuare un sustinator de nadejde al liberalilor moldoveni si al aspiratiilor acestora de integrare in marea familie europeana", se mai arata in document.
Popularii au alte planuri pentru Basarabia
Din pacate insa, ultima stire noua de pe site-ul ELDR, viza sustinerea aspiratiilor Macedoniei. "Statutul Macedoniei de candidata nu trebuie sa fie luat ostatic", afirma Annemie Neyts, presedinte al ELDR si purtator de cuvant al grupului politic in politica externa. "ELDR considera ca UE trebuie sa mentina deschise perspectivele europene pentru tarile Balcanilor de Vest, conform angajamentelor anterioare", incheie un comunicat oficial semnat de Neyts. Spre deosebire de liberalii europenei, crestini-democratii au o parere mult mai transanta. Intr-un mesaj adresat sefului Partidului Popular Crestin Democrat de la Chisinau, Iurie Rosca, presedintele Partidului Popular European, Wilfried Martens, transmite pozitia PPE: "Consideram cu fermitate, ca si dvs, ca Moldova apartine civilizatiei europene si spatiului politic al Europei". Recent, presedintele Comitetului Parlamentar Mixt UE-Romania, italianul Guido Podesta, membru al aceluiasi partid, Popular European, si fost vicepresedinte al Parlamentului European declara: "Daca Moldova va avea capacitatea sa rezolve problemele cu Transnistria, are sanse sa intre in UE. (...) Turcia este cat Romania si Polonia la un loc, cu o rata a natalitatii foarte ridicata si va avea o pondere foarte mare in sistemul social si economic european. Or, Moldova are intre trei-patru milioane de locuitori. Deci, consider ca este mult mai usor sa integram Moldova decat Turcia". Presedintele Basescu a participat joi la reuniunea PPE tinuta tot la Bruxelles.
Moldova are un Acord de Parteneriat si Cooperare (PCA) cu UE si a adoptat anul acesta, pe 22 februarie, Planul de Actiune UE-Moldova, iar pe 6 octombrie comisarul european pentru politica de vecinatate, Benita Ferrero-Waldner, a inaugurat sediul Delegatiei Comisiei Europene la Chisinau, condusa de italianul Cesare De Montis.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.