Parlamentul European (PE) si-a reafirmat, ieri, sprijinul fata de admiterea Romaniei si Bulgariei in Uniunea Europeana (UE) conform calendarului prevazut, odata cu aprobarea, cu o larga majoritate, a celor doua rapoarte referitoare la stadiul pregati
Parlamentul European (PE) si-a reafirmat, ieri, sprijinul fata de admiterea Romaniei si Bulgariei in Uniunea Europeana (UE) conform calendarului prevazut, odata cu aprobarea, cu o larga majoritate, a celor doua rapoarte referitoare la stadiul pregatirilor efectuate de autoritatile de la Bucuresti si Sofia in vederea aderarii la blocul comunitar, transmite Rompres. Desi au inregistrat progrese, Romania si Bulgaria inca mai prezinta domenii sensibile, lupta impotriva coruptiei si discriminarea minoritatilor reprezentand principalele aspecte problematice semnalate in cazul tarii noastre in evaluarea raportorului PE pentru Romania, Pierre Moscovici. La sugestia presedintelui Comisiei de Afaceri Externe a PE, Elmar Brok, parlamentarii europeni au sustinut posibilitatea activarii clauzei de salvgardare prevazute pentru tara noastra si partenerii de aderare bulgari in primavara lui 2006, in functie de progresele inregistrate de autoritatile de la Bucuresti si Sofia in implementarea reformelor solicitate, respectiv in functie de rezultatele raportului de monitorizare al Comisiei Europene, asteptat in aprilie, anul viitor.
Lunile "decisive"
"Urmatoarele luni sunt decisive" pentru aderarea Bucurestilor la spatiul european potrivit calendarului prevazut, declara comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn, cu o zi inainte de votul din plenul Legislativului comunitar. "Trebuie sa ne asiguram ca ne atingem obiectivul - aderarea la 1 ianuarie 2007 - si ca acesta va fi realizat pe baza faptelor", adauga Rehn, citat de Mediafax, declarandu-se increzator in privinta parcursului european al Bucurestilor. "Aderarea Romaniei in 2007 este inca posibila", aprecia, la randul sau, Douglas Alexander, reprezentantul presedintiei britanice a UE. "Romania ramane pe drumul bun al reformelor; desi mai sunt multe de facut, Bucurestiul a realizat progrese substantiale", a spus el. Mai sceptic, ministrul de Externe belgian Karel de Gucht propunea, miercuri, amanarea pentru 2008 a aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul european, avand in vedere raportul de monitorizare prea putin convingator al Comisiei Europene, prezentat la sfarsitul lunii octombrie, anul acesta. Amanarea aderarii celor doua state ar creste credibilitatea necesara Uniunii pentru extinderea spre Balcanii de Vest, argumenta de Gucht, apreciind ca, in cazul in care Bucurestii si Sofia vor accede la UE, in pofida evaluarilor negative asupra progreselor inregistrate, opinia publica din tarile europene va privi cu ostilitate urmatoarea runda de extindere.
1 ianuarie 2007, o data realista
Romania si Bulgaria nu trebuie sa devina victimele starii de spirit a opiniei publice europene, ci trebuie judecate realist, din punctul de vedere al reformelor realizate, a declarat, miercuri, raportorul PE pentru Bulgaria, Geoffrey van Orden, informeaza Mediafax. Termenul de 1 ianuarie 2007 este o data realista pentru aderarea celor doua state la spatiul european, a adaugat Geoffrey van Orden. Remarcile raportului PE pentru Bulgaria au fost reluate, ieri, in plenul forului legislativ comunitar, numerosi parlamentari subliniind ca Bucurestii si Sofia nu trebuie sa aiba de suferit de pe urma scepticismului manifestat de publicul european. Cele doua state trebuie judecate realist, a apreciat la randul sau comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn, cu ocazia reuniunii de ieri a PE. La randul sau, presedintele forului legislativ european, Josep Borrell, a declarat, la inceperea sesiunii, ca 1 ianuarie 2007 ramane o data realista pentru aderare, in conditiile in care Romania si Bulgaria vor obtine rezultate concrete in implementarea reformelor in urmatoarele sase luni, considerate cruciale pentru definitivarea demersului european al celor doua tari.
Scandalul CIA, in plenul PE
Parlamentarii europeni au convenit, ieri, sa sustina decizia liderilor grupurilor politice de a efectua investigatii in legatura cu acuzatiile potrivit carora CIA a utilizat state europene pentru a transporta si detine ilegal prizonieri, informeaza Rompres. Grupurile politice din PE s-au pus de acord, miercuri, pentru crearea unei comisii de ancheta temporara pe tema existentei unor presupuse inchisori secrete si a unor transferuri de prizonieri ai CIA in Europa, componenta comisiei si mandatul sau exact urmand sa fi stabilite in luna ianuarie. Parlamentarii europeni au adoptat de asemenea o rezolutie in care si-au exprimat preocuparea in legatura cu "presupusa folosire a statelor europene de catre CIA pentru transportul si detinerea ilegala de prizonieri". Totodata, acestia au aprobat, ieri, in forma definitiva, bugetul UE pentru 2006, fixand cheltuielile comunitare la 111, 969 miliarde de euro, respectiv 1,9% din PIB-ul celor 25 de state membre. Procedura de adoptare a fost independenta de negocierile asupra bugetului comunitar pentru 2007-2013, principala miza a summitului european, inaugurat, ieri, la Bruxelles. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.