Raportul Moscovici asupra Romaniei a fost votat cu cele cateva amendamente finale asupra carora se negociase deja ieri. Asa cum anuntam deja, in urma negocierilor propuse de socialisti, au cazut cele doua amendamente propuse de grupul verzilor in car
Raportul Moscovici asupra Romaniei a fost votat cu cele cateva amendamente finale asupra carora se negociase deja ieri. Asa cum anuntam deja, in urma negocierilor propuse de socialisti, au cazut cele doua amendamente propuse de grupul verzilor in care se emiteau cereri ultimative de informatii si lamuriri privitoare la presupuse centre de detentie CIA pe teritoriul Romaniei. Evident, negocierea lui Moscovici a reusit pornind de la principiul ca nu pot fi nominalizate tari anume din momentul in care exista deja o comisie de ancheta pe acest subiect, cea a Consiliului Europei, care urmeaza sa dea un verdict final pe 21 februarie. In acelasi timp, era greu de presupus ca Parlamentul European va dori o specificatie anume pe Romania, atata timp cat a inceput procedura pentru formarea unei Comisii temporare pentru investigarea alegatiilor existente, decizia finala asupra structurii acesteia urmand a se lua prin vot in ianuarie anul viitor.
In schimb, Moscovici a fost infrant in efortul sau de a impune, asa cum spera, un text mai moderat privind minoritatile. A cazut amendamentul sau in care se cerea inlocuirea termenului de "autoguvernare" cu cel de "descentralizare democratica".
"Autonomie culturala" pentru minoritati
A avut castig de cauza amendamentul avansat de Baroneasa Emma Nicholson, care a propus un alt termen, cel de "autonomie culturala", adica exact ceea ce dorea sa auda UDMR-ul, mai ales ca in continuarea textului "se cere autoritatilor romane sa sustina pe deplin invatamantul superior pentru minoritatea maghiara prin acordarea mijloacelor financiare de care este nevoie". Ceea ce mi se pare foarte neplacut si dovedeste nivelul exact de influenta al diplomatiei noastre este ca a ramas neschimbat inceputul paragrafului 26, acolo unde "se reitereaza faptul ca este nevoie de masuri suplimentare pentru asigurarea protectiei minoritatii maghiare". Iata baza pe care diversele cereri privind autonomia tinutului secuiesc pot sa se inflameze usor, mai ales in conditiile in care "modelul romanesc pentru Kosovo", propus de presedintele Basescu poate fi invocat intr-un context extrem de interpretabil.
Ne-a mai adus doamna Nicholson un amendament votat acum de plen in care, dupa propozitia "se exprima si speranta ca aderarea Romaniei si Bulgariei se va produce solidar", a adaugat: "subliniind in acelasi timp ca cererile celor doua tari trebuie sa fie considerate in final si evaluate doar pe baza propriilor lor merite". De ce-i o mica problema? Pentru ca procedurile de amanare pot fi activate cu mult mai greu in cazul a doua state actionand solidar decat luate fiecare separat. Dar, in fine, asta e, poate-i batem pe bulgari la raportul din mai 2006.
Pe tema copiilor institutionalizati si a adoptiilor internationale s-a adoptat un text de compromis, care cere guvernului nostru sa analizeze cu maxima atentie situatia dosarelor aprobate inainte de adoptarea Moratoriului din iunie 2001 si rezolvarea acestora in concordanta cu prevederile documentelor europene in domeniu si doar atunci cand nu exista o alta solutie nationala.
Raportul face referire la canalul Bastroe
Dar baroneasa Nicholson a avut si o contributie care merita admirata, introducand un paragraf nou cu nr. 17: "Cere Comisiei si Consiliului sa sprijine Guvernul Romaniei in eforturile sale de a proteja spatiul unic al Deltei Dunarii, parte a patrimoniului UNESCO si care este acum amenintat de lucrarile pe care autoritatile ucrainene le-au reluat pe canalul Bastroe".
Astfel a mai trecut un Raport, asteptam inca rezolvarea problemei bugetului UE pe 2007-2013. Pentru a va da o idee asupra modului in care este tratata propunerea britanica, iata declaratia furibunda de ieri a lui Reimer Boege (PPE), raportorul Parlamentului European pentru perspectivele financiare, care a spus ca ceea ce a prezentat Marea Britanie, precum si momentul in care a facut acest anunt, reprezinta "o provocare deliberata". Cum se va rezolva batalia de acum de la Bruxelles? Vom sti destul de rapid, mai ales ca il avem pe presedintele nostru, precum si pe primul-ministru care, poate ca se vor bate ca leii impotriva britanicilor, dandu-le la nevoie, simbolic, chiar cu o parte de axa in cap. Sau poate ca nu, ii vor sustine, intrand in conflict deschis cu toti ceilalti membri ai UE. Sa mai vedem.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.