Politia din Iasi a intrat in alerta de gradul zero in momentul in care miercuri dupa-amiaza, 14 decembrie 2005, in padurea din comuna ieseana Gropnita, au fost descoperite cadavrele a 80 de fetusi cu varste cuprinse intre 3 si 9 luni, organe inter
Politia din Iasi a intrat in alerta de gradul zero in momentul in care miercuri dupa-amiaza, 14 decembrie 2005, in padurea din comuna ieseana Gropnita, au fost descoperite cadavrele a 80 de fetusi cu varste cuprinse intre 3 si 9 luni, organe interne (ficat, inimi, din fragmente torace si abdomen) si o parte din craniul unui adult. Ancheta preliminara, efectuata de Inspectoratul de Politie al Judetului (IPJ) Iasi si Institutul de Medicina Legala (IML) Iasi, arata ca acestea provin de la Institutul de Anatomie al Universitatii de Medicina si Farmacie GR.T. Popa din Iasi. Din primele cercetari, anchetatorii sustin aceasta versiune, deoarece atat fetusii, cat si celelalte organe au fost conservate timp indelungat in formol. Politistii care s-au deplasat la fata locului au imprejmuit zona pe o suprafata de cateva sute de metri patrati si cerceteaza padurea pentru a se asigura ca au fost identificate toate cadavrele.
Descoperiti in comuna Gropnita
"Fetusii au fost descoperiti de un cioban care a mers in padurea Catichi din comuna Gropnita pentru a aduna vreascuri. Imediat dupa ce am fost informati, mai multe echipaje de politie, in frunte cu Dumitru Tarcan, adjunctul IPJ Iasi, s-au deplasat in padure si au gasit fetusii in trei saci de plastic, precum si cele trei bucati de cranii adulte care par a fi folosite ca material didactic. In prezent efectuam cercetari pentru a stabili de unde provin cadavrele, precum si persoanele care le-au aruncat in aceasta padure", a declarat inspectorul principal Madalin Taranu, purtatorul de cuvant al IPJ Iasi. La fata locului a fost prezent si procurorul criminalist Vasilii Pretula. Cadavrele si resturile umane au fost transportate de anchetatori la Institutul de Medicina Legala din Iasi pentru constatarea medico-legala. Medicii legisti care au analizat cadavrele au afirmat ca acestea au fost scoase din formol cu cateva luni in urma si se aflau in padure de mai multe saptamani.
"Este in afara oricarei limite umane"
"Noi vom examina fiecare cadavru pentru a stabili daca au urme de violenta. In urma examinarii s-a stabilit ca organele au fost atinse, s-a lucrat pe ele si toate au fost formolizate. Acestea au fost scoase din formol in urma cu cateva luni de zile. Astfel de piese nu au decat centrele universitare unde sunt folosite ca material didactic. Este exclus ca aceste cadavre sa provina din spitale sau cabinete de obstetrica si ginecologie private. Se vedea clar ca organele erau sectionate si unele injectate. Fetusii, desi nu-i putem numi pe toti asa, aveau varsta intre 3 si 9 luni. Dupa cum ne-a informat politia, toate cadavrele vor fi ingropate de Primarie", a declarat prof. dr. Calin Scripcaru, de la IML Iasi. Directorul Directiei de Sanatate Publica Iasi, conf. dr. Mihnea Hurmuzache, a tinut sa precizeze ca se exclude posibilitatea ca aceste cadavre sa provina dintr-un spital iesean. Si el sustine ca respectivele cadavre provin dintr-o institutie medicala de invatamant. Conducerea Garzii de Mediu din Iasi este consternata de ceea ce s-a descoperit in padurea Catichi. "Mi se pare ceva inacceptabil. O nerozie fara margini. Noi nu o putem considera depozitare necontrolata de deseuri sa putem interveni, dar ca om consider ca este in fara oricarei limite umane", a declarat Mihai Bendescu, comisar-sef la Garda de Mediu Iasi.
Pedepse cu inchisoarea
In legea privind manipularea cadavrelor umane si prelevarea organelor si tesuturilor de la cadavre in vederea transplantului se specifica: institutiile de invatamant superior medical uman care preiau cadavre in scop didactic sau stiintific asigura serviciile funerare. Manipularea cadavrelor, precum si prelevarea de tesuturi si organe de la cadavre, cu incalcarea prevederilor prezentei legi, se constituie infractiuni si se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 3 ani". In cursul dupa amiezii de ieri, politistii ieseni inca nu stabilisera daca este vorba despre comiterea unei infractiuni sau nu.
Antohe a recunoscut o parte dintre cadavre
Seful Laboratorului de osteologie si conservare a cadavrelor al Institutului de Anatomie de la UMF, prof. dr. Dan Antohe, a fost numit in aceasta functie de ex-rectorul Carol Stanciu. Medicul Antohe a recunoscut ca o parte dintre cadavre provin de la UMF si considera ca aruncarea acestora in padurea Catichi este o razbunare la adresa sa. Ieri prof. dr. Dan Antohe a fost chemat de politisti la Institutul de Medicina Legala pentru a vedea cadavrele. "Se confirma ca o parte dintre acesti fetusi, aproximativ zece, sunt de la Institutul de Anatomie. Nu sunt sectionati si nu putem spune ca provin de la Institutul de Medicina Legala. Acest lucru se vede clar. Nu-mi pot explica cum au ajuns aceste cadavre in padurea respectiva. Acestea se aflau la subsolul Institutului de Anatomie si din 1999, cand au inceput lucrarile, avea acces oricine acolo. Asteptam finalizarea cercetarilor medicilor legisti. Eu, totusi, pun acest fapt pe seama zilei de luni (n.r. - 12 decembrie) cand la UMF trebuiau sa aiba loc alegeri pentru functia de rector", a declarat prof. dr. Dan Antohe, seful Laboratorului de osteologie si conservare a cadavrelor de la Institutul de Anatomie din Iasi. Prof. dr. Dan Antohe este vanator si la sfarsitul saptamanii trecute a mers la vanatoare in padurile aflate pe raza comunei Focuri, invecinata cu localitatea Gropnita unde s-au descoperit cadavrele. "Profesorul Antohe a recunoscut zece dintre fetusii gasiti in padure ca fiind din laboratoarele Institutului de Anatomie, dar nu-si explica cum au ajuns in zona Gropnita. Noi facem o ancheta interna si vom stabili si sanctiona vinovatii", a declarat prof. dr. George Pandele, care asigura interimatul UMF Iasi.
Haos la UMF
Haosul creat de cateva luni de zile de ex-rectorul Carol Stanciu si o parte dintre membrii Senatului, toti pensionari, a adus institutia de invatamant superior intr-o situatie fara precedent. Pentru ca a descoperit ilegalitatile savarsite de fostul rector Carol Stanciu, despre care exista acuzatii ca a prejudiciat universitatea cu aproximativ doua milioane de dolari, prof. dr. Vasile Burlui a fost revocat din functie tocmai de cei care nu vor sa se supuna normelor legislative. Ilegalitatile fostului rector Stanciu sunt cercetate de politisti si procurorii de la Departamentul National Anticoruptie din Iasi. Prof. dr. Dan Antohe este unul dintre sustinatorii fostului rector Stanciu care face legea in UMF si este implicat in scandalul privind achizitionarea instalatiei de conservare a cadavrelor pentru Institutul de Anatomie. La randul sau, prof. dr. Constantin Fatu, directorul actual al Institutului de Anatomie, de la UMF Iasi, a negat ieri faptul ca acesti fetusi ar proveni de la universitatea ieseana. "Este imposibil ca acesti fetusi sa provina de la Anatomie, atat timp cat nu exista nicaieri inregistrati".
Modul ilegal prin care a fost achizitionata instalatia este subiect de ancheta al politistilor ieseni. In urma cu aproximativ doua luni, din cauza unei defectiuni la instalatia de conservare a cadavrelor, cinci cadavre depozitate in acest loc au intrat in putrefactie. Conform informatiilor detinute in prezent, unul dintre cadavre nu avea certificat de deces, asa cum prevad normele legislative. Este inadmisibil ca o institutie de invatamant medical cum este UMF Iasi sa arunce cadavrele prin padurile judetului si sa incalce grosolan legislatia in vigoare. Comandantul Inspectoratului Judetean de Politie Iasi, comisarul sef Gheorghi Plai, a declarat ieri seara ca vechimea cadavrelor este de peste zece ani.
Ministerul Sanatatii a deschis o ancheta administrativa
Ministerul Sanatatii (MS) a anuntat ca a inceput o ancheta administrativa in cazul avortonilor si fetusilor descoperiti de un cioban intr-o padure din judetul Iasi. Potrivit datelor transmite MS de catre Directia de Sanatate Publica si Institutul de Medicina Legala Iasi, sacii descoperiti in localitatea Gropnita contineau produse umane, respectiv 80 de avortoni, cu varste cuprinse intre 3-9 luni, organe interne, de adult, in special inimi, precum si un cap de adult, sectionat anatomic, toate formolizate. Raportul preliminar al IML Iasi precizeaza ca vechimea pieselor este de circa 10 ani si ca acestea au stat abandonate pe camp circa o luna.
MS precizeaza ca Universitatile de Medicina si Farmacie se afla in subordinea Ministe-rului Educatiei si Cercetarii.
"IML Iasi va verifica in toate maternitatile din judet daca se respecta legislatia in vigoare cu privire la manevrarea produsilor biologici. De asemenea, se va verifica, in documentatie, daca numarul de avorturi efectuate este identic cu cel al produsilor biologici rezultati in urma acestora. O femeie care a avortat, spontan sau la cerere, poate lua acasa fatul mort sau il poate lasa in unitatea sanitara, pentru incinerare. Exista posibilitatea ca spitalele, la cererea unui institut de medicina, sa predea acesti produsi biologici pentru studiu. O posibila explicatie a prezentei sacilor cu produse umane, intr-o zona asa de izolata cum este Gropnita, o constituie faptul ca la Institutul de Anatomie Patologica Iasi au avut loc reparatii capitale. Este posibil ca muncitorii care au lucrat acolo sa fi spart, din neatentie, niste vase cu produsi biologici formolizati si, ca sa acopere greseala, sa le fi dus in aceasta zona. Politia a demarat o ancheta pentru a verifica toate persoanele care au lucrat la reparatiile efectuate la Institutul de Anato-mie Patologica Iasi", a declarat conf. dr. Ioan Buraga, directorul Directiei de Asistenta Medicala din cadrul Ministerului Sanatatii.(Carmen POPESCU)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.