Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a semnat si transmis, ieri, ordinele prin care au fost demisi 15 directori de spitale, iar 23 de Consilii de Administratie au fost revocate. Pentru CA de la Spitalul Elias nu a fost inca semnat ordinul deoarece
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a semnat si transmis, ieri, ordinele prin care au fost demisi 15 directori de spitale, iar 23 de Consilii de Administratie au fost revocate. Pentru CA de la Spitalul Elias nu a fost inca semnat ordinul deoarece ministrul urmeaza sa aiba, asa cum a promis, o intrevedere cu presedintele Academiei Romane, Eugen Simion. Academicianul l-a acuzat pe Nicolaescu ca a luat o decizie pripita, din necunoasterea statutului unitatii sanitare care functioneaza in sistem public-privat si este administrata de Academia Romana.
Ieri seara, la Realitatea TV, Sorin Oprescu a confirmat ca a existat un troc pe care ministrul Nicolaescu i l-a propus lui Eugen Simion: Lasam Consiliul de administratie de la Elias si spitalul in subordinea Academiei, dar il radeti pe Oprescu!
Cheltuieli nejustificate, proasta gestiune
Nicolaescu si-a motivat deciziile prin lipsa de eficienta in domeniul financiar a celor schimbati, vorbind de proasta gestionare a fondurilor si cheltuieli nejustificate. El a adaugat ca fiecare ordin in parte este insotit de o expunere a motivelor demiterii. Dupa ce demiterile au fost anuntate duminica, la pranz, fara ca cei in cauza sa aiba vreo stiinta, afland de la televizor ca au fost demisi, pentru explicatii ministrul a declarat ca "nu este just sa facem publice aceste motive inainte ca ordinul sa ajunga la directorul de spital care a fost revocat din functie". "Drept urmare voi lasa la alegerea lor decizia momentului in care acestea voi fi publice", a precizat ieri, ministrul Sanatatii.
"Lucram la dosare in continuare"
Eugen Nicolaescu a spus ca marea majoritate a noilor conduceri interimare de la spitale este alcatuita din medici, ordinele de numire urmand sa fie semnate in cursul zilei de astazi. Si referindu-se la criteriile care au stat la baza numirii conducerilor interimare, el a spus ca singurul criteriu care a prevalat a fost cel profesional. "La Spitalul Universitar va fi numit un om de exceptie", a exemplificat Nicolaescu. Legat de componenta Consiliilor de Administratie ministrul Sanatatii a mentionat ca acestea vor cuprinde medici, economisti, juristi.
In ceea ce priveste celelalte spitale aflate in analiza, Nicolaescu a declarat ca, "pentru restul, lucram la dosare in continuare. Vom vedea daca mai sunt cazuri, cate cazuri vor fi". De asemenea, ministrul a precizat ca le-a acordat celor demisi termenul legal de contestare la Curtea de Apel. "Absolut dupa lege", a subliniat Nicolaescu. Intrebat cate cazuri sunt penale, ministrul a raspuns: "Din cele care au fost facute pana acum, urmeaza sa facem partea a doua de procedura si anume sa vedem in ce texte de lege se incadreaza din punct de vedere al Codului Penal. Mai mult nu va pot spune in prezent".
In cursul zilei de miercuri, secretarul de stat in MS, Virgil Paunescu anunta ca 146 de spitale au depasit bugetul, iar acesta ar fi un motiv suficient pentru a schimba CA si comitetul director. "Este posibil sa mai urmeze un val", a conchis Paunescu.
Angajatii il vor in continuare pe Oprescu
Amfiteatrul Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti (SUUB) a fost ieri, arhiplin cu angajatii unitatii care, scandand numele directorului lor, cereau ca acesta sa ramana in functie, pentru ca "nu merita sa fie dat afara ca o masea stricata".
"Am primit ordinul de demitere de la MS si am constatat ca se produce o dezorganizare totala a structurii spitalului. Este vorba despre oameni din Comitetul Director care au sustinut examene in urma cu 9 luni si nu se regasesc in motivarea ordinului. De asemenea, se gasesc introduse in acest act, elemente care nu sunt deloc sustinute nici de rapoartele si nici de controalele efectuate in 2005. Totul seamana cu o parodie care produce disolutia autoritatii, si asta nu intr-o unitate de gostat, ci intr-un spital, unde asistenta este facuta in mod continuu. Constat totodata cu stupoare, faptul ca ordinul nu este vizat de nici un jurist, de unde rezulta ca emanatiile unui singur om fac rau nu numai sistemului sanitar, ci si pacientului. La motivatia de sustinere a ordinului avem mii de observatii de facut, pentru fiecare dintre asa-zisele argumente, care nu au absolut nici o legatura cu realitatea. Totusi, in conditiile date, noi, doctorii vizati de ministrul Sanatatii nu vom intra in jocul dispozitiilor si contradispozitiilor, pentru ca activitatea in spitale trebuie sa ramana una normala. Dar, bulversarea creata il face pe Eugen Nicolaescu direct responsabil de orice aspect legat de disolutia autoritatii profesionale si manageriale", a declarat Sorin Oprescu, aseara, dupa primirea ordinului de demitere.
Explicatiile lui Grasa
Directorul Spitalului Judetean de Urgenta Constanta, dr. Catalin Grasa, considera "demontabile" motivatiile din ordinul de demitere si sustine ca acestea dovedesc ca se dorea, de fapt, inlaturarea directorilor indezirabili. El a declarat pentru Mediafax, ca unul dintre motivele destituirii sale este faptul ca ar fi lipsit de la birou 40, respectiv 30 de zile pe parcursul anului trecut. Dr. Grasa s-a aratat intrigat de faptul ca niciodata nu i-au fost cerute rapoarte pentru aceste absente, desi le poate justifica. El sustine ca zilele in care a lipsit coincid cu perioada in care a urmat un curs de management, care era obligatoriu pentru functia pe care o detinea. Directorul Spitalului Judetean de Urgenta Constanta a spus ca i se mai reproseaza faptul ca nu a monitorizat calitatea serviciilor medicale oferite in spital, dar sustine ca niciodata in unitatea medicala nu a fost facuta o astfel de evaluare. Dr. Grasa a mai spus ca un alt motiv se refera la faptul ca nu ar fi facut disponibilizari de personal in Spitalul Judetean de Urgenta Constanta din luna mai 2004, data de la care ocupa functia de conducere. El sustine ca nu putea face acest lucru, in conditiile in care unitatea spitaliceasca se confrunta cu o lipsa mare de personal.
Grasa a mai declarat ca va analiza cu atentie fiecare motivatie din ordinul de demitere si se va consulta cu ceilalti directori din tara destituiti, pentru a decide daca va da in judecata MS. El a adaugat ca in zilele urmatoare va prezenta un bilant al activitatii sale in functia de director al Spitalului Judetean de Urgenta Constanta.
Ordinele au fost semnate
Amintim ca, duminica, in urma controalelor MS la nivel national, in spitale, ministrul Nicolaescu a anuntat destituirea a 15 directori si inlocuirea a 24 de Consilii de Administratie, incepand cu data de 16 decembrie. Astfel, ieri au fost semnate ordinele de demitere pentru sefii Spitalului Judetean Arges, Spitalului Clinic Fundeni, Spitalului Clinic de Urgenta Sf. Pantelimon, Spitalului Clinic Caritas, Spitalului Clinic Universitar de Urgenta Bucuresti, Spitalului Clinic de Urgenta "Dr. Bagdasar Arseni", Spitalului Judetean de Urgenta Craiova, Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures, Spitalului Universitar de Urgenta Elias, Institutului de Cardiologie "CC Iliescu", Spitalului Judetean de Urgenta Constanta, Institutului Inimii "N Stancioiu" Cluj Napoca, Spitalului Clinic Judetean Oradea, Spitalului Judetean "Mavromati" Botosani si Spitalului Clinic Obstetrica Ginecologie "Dr. D Popescu" Timisoara. Totodata, vor fi inlocuite Consiliile de Administratie de la Spitalul Judetean Arges, Spitalul Judetean Arad, Spitalul Clinic Fundeni, Spitalul Clinic de Urgenta Sf. Pantelimon, Spitalul Clinic Caritas, Spitalul Clinic Universitar de Urgenta, Spitalul Clinic de Urgenta "Dr. Bagdasar Arseni", Institutul de Boli Infectioase "Dr. Matei Bals", Spitalul Judetean de Urgenta Brasov, Spitalul Judetean Sf. Gheorghe, Spitalul Judetean de Urgenta Craiova, Spitalul Judetean Miercurea Ciuc, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures, Spitalul Clinic Judetean Timisoara, Spitalul Clinic Obstetrica Ginecologie "Dr. D. Popescu " Timisoara, Spitalul Univeristar de Urgenta Elias, Institutul de Cardiologie "CC Iliescu", Spitalul de Urgenta Floreasca, Spitalul Judetean de Urgenta Constanta, Institutul Inimii "N Stancioiu" Cluj Napoca, Centrul de Cardiologie Iasi, Spitalul Clinic Judetean Oradea, Spitalul Judetean "Mavromati" Botosani si Spitalul Judetean de Urgenta "Sf. Apostol Andrei" Galati.
Si chiar daca Nicolaescu militeaza pentru numirea in functii de conducere a "managerilor de spital", el a ales interimari, in mare majoritate medici. Insa, potrivit lui Nicolaescu, in luna ianuarie vor fi organizate concursuri pentru aceste posturi.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.