A doua runda a negocierilor privind solutionarea problemei transnistrene, in format extins, cu participarea UE si a SUA ca observatori, a inceput, ieri, la Tiraspol si va continua astazi la Chisinau, informeaza Rompres. Tratativele au loc dupa ce,
A doua runda a negocierilor privind solutionarea problemei transnistrene, in format extins, cu participarea UE si a SUA ca observatori, a inceput, ieri, la Tiraspol si va continua astazi la Chisinau, informeaza Rompres. Tratativele au loc dupa ce, la finele lunii octombrie, negocierile initiate pe aceasta tema in noul format extins s-au incheiat fara ajungerea la un compromis. Elementul nou al acestor tratative il constituie anuntul Moscovei, potrivit caruia este de acord cu planul Kievului de solutionare a crizei transnistrene.
Pe agenda negocierilor figureaza probleme vizand demilitarizarea si democratizarea regiunii transnistrene, perspectivele misiunii de monitorizare a uzinelor din complexul industrial-militar, evacuarea munitiilor rusesti, precum si actiunile de mentinere a pacii si graficul de negocieri pe anul viitor in formatul 5+2 (Chisinau, Tiraspol, Rusia, Ucraina, OSCE plus UE si SUA).
Pentru prima data insa de la inceperea negocierilor privind conflictul transnistrean, Rusia a anuntat ca sustine initiativele ucrainene de reglementare a crizei. Cel putin asa se arata intr-o declaratie comuna a presedintelui Vladimir Putin si a lui Victor Iuscenko , publicata pe site-ul Kremlinului, informeaza Mediafax. "Rusia considera initiativele ucrainene drept o baza importanta care a permis deblocarea negocierilor, iar Ucraina apreciaza drept substantiale ultimele propuneri ruse de dezvoltare a acestor initiative", subliniaza comunicatul, care inisista pe ideea "principiului unitatii teritoriului, a unui spatiu economic si de aparare unit" al Republicii Moldova si Transnistriei. Subliniind "rolul stabilizator" al operatiunii de pace din regiune, Kievul si Moscova doresc ca aceasta sa se prelungeasca "sub egida OSCE, dupa reglementarea situatiei din Transnistria". Rusia mentine o forta de interpunere in Transnistria, in pofida angajamentelor asumate in 1999, prin care militarii detasati in aceasta zona ar fi trebuit retrasi inainte de finele lui 2002. Ucraina este unul dintre mediatorii internationali implicati in solutionarea conflictului din Transnistria. Planul de solutionare propus de presedintele Iuscenko a fost acceptat de Tiraspol si de Chisinau, in vreme ce Moscova refuzase pana acum constant acest plan.
Voronin ameninta cu tratative directe cu Moscova
In aceeasi nota critica se inscrie si declaratia presedintelui Republicii Moldova, Vladimir Voronin, facuta cu doua zile inainte de negocieri, cu ocazia unei vizite surpriza efectuate in regiunea separatista transnistreana. Potrivit lui Voronin, Transnistria este "zona de ocupatie ruseasca, dirijata de Federatia Rusa, si in care nimeni (...) nu face un pas fara ca sa primeasca indicatii, decizii si fara a fi indrumati de Federatia Rusa." Presedintele moldovean a amenintat ca, daca tratativele vor continua sa se desfasoare in aceeasi maniera, Chisinaul nu va ezita sa le intrerupa din nou. "Vom cere tratative directe cu Federatia Rusa pe marginea ocupatiei de catre Rusia a tarii noastre", a precizat Voronin. "In cazul in care pe agenda urmatoarei runde de negocieri nu va fi inclusa problema satelor moldovenesti din stanga Nistrului, voi dispune intreruperea negocierilor cu separatistii transnistreni, care sunt niste marionete ale Federatiei Ruse", a afirmat Voronin. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.