Demersul jurnalistic al echipei de politica externa a ziarului ZIUA este unul exemplar. Atenti, de mai multi ani, la transformarea geopolitica a lumii dupa prabusirea comunismului, Victor Roncea si colegii sai au reusit sa surprinda singura evoluti
Demersul jurnalistic al echipei de politica externa a ziarului ZIUA este unul exemplar. Atenti, de mai multi ani, la transformarea geopolitica a lumii dupa prabusirea comunismului, Victor Roncea si colegii sai au reusit sa surprinda singura evolutie strategica cu adevarat relevanta: transformarea regiunii Marii Negre in pivotul geopolitic al euro-atlanticismului in secolul al XXI-lea. Miza strategica a stabilitatii si a pacii in Europa nu este atat de evidenta pe nici una dintre frontierele geopolitice euroatlantice pe cat este in regiunea largita a Marii Negre. De aici se pot construi punti de stabilitate catre Europa de Est, Caucazul de Nord, Asia Centrala si Orientul Mijlociu. Din punct de vedere geoistoric, functia internationala a Romaniei a fost aceea de a furniza securitate si stabilitate in aceast spatiu largit. Insa numai optiunea euroatlantica permite ca aceasta functie sa fie utilizata la intreaga sa capacitate. Prin aceasta optiune strategica, "Pontus Euxinus" redevine ceea ce a fost in cea mai mare parte a istoriei: un loc de intalnire si impacare a contrariilor si nu neaparat unul de separare si conflict.
Este ceea ce, in mod riguros si stralucit, reusesc sa demonstreze jurnalistii de la ZIUA in paginile acestei carti.
Prof Ilie Badescu, Centrul de Geopolitica si Antropologie Vizuala al Universitatii Bucuresti


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.