La o zi dupa ce Elena Udrea, fostul consilier de stat al lui Traian Basescu, a anuntat ca este avocatul presedintelui in dosarul privind casa din strada Mihaileanu din Capitala, procurorii Parchetului General au decis, brusc, sa inchida dosarul. Ud
La o zi dupa ce Elena Udrea, fostul consilier de stat al lui Traian Basescu, a anuntat ca este avocatul presedintelui in dosarul privind casa din strada Mihaileanu din Capitala, procurorii Parchetului General au decis, brusc, sa inchida dosarul. Udrea a fost, in urma cu doua zile, la Parchetul General, pentru a depune la dosarul cauzei anumite acte. Ea a declarat ca in calitate de aparator ales de Traian Basescu. Numai ca, toate actele depuse de ea la dosar sunt nule, iar procurorii ori nu au stiut, ori n-au tinut cont de acest lucru. Pentru ca, in acest moment, Elena Udrea nu are calitatea de avocat. In momentul in care a fost numita consilier la Cotroceni, a facut cerere de retragere din Barou. Dupa plecarea de la Cotroceni, Udrea a facut o cerere de reintrare in Barou, care nu a fost aprobata pana in prezent. Nu a primit "legitimatia"pentru a avea dreptul sa exercite meseria de avocat. Elena Udrea a fost la Parchetul General pentru a depune actele la dosar avand o imputernicire de la Basescu. Numai ca, imputernicirea nu era una intocmita la notariat, astfel ca toate actele depuse de ea sunt nule. In aceste conditii, cum au inchis procurorii dosarul?
Este de apreciat viteza cu care s-au miscat anchetatorii in acest dosar. Ba chiar ar merita si o binemeritata prima, pe langa cea de sarbatori, pentru ca au reusit ce n-a mai facut nici un procuror pana acum. Sa inchida un dosar intr-o zi. Este adevarat ca acest caz nu a fost unul obisnuit. De cate ori in viata au procurorii instantei supreme sansa sa instrumenteze dosarul sefului statului? De cate ori are sansa un anchetator, chiar si de la Parchetul General, sa o admire pe fosta blonda de la Cotroceni si sa asculte pledoaria acesteia ? Asa cum declara fosta consiliera cu suvite blonde si tinute sexi a lui Traian Basescu, cazul era unul simplu. Si daca tinem cont de vastele cunostinte in ale dreptului, fie penal, fie civil ale Elenei Udrea, atunci este de inteles de ce procurorii au hotarat, la o zi de la intrarea in caz a fostului consilier, sa inchida dosarul si sa dea solutia de neincepere a urmariri penale. Zvonurile potrivit carora anchetatorii ar fi fost intimidati de prezenta blondei de la Cotroceni la Parchetul General si de faptul ca se recomandase avocatul lui Basescu, iar acesta ar fi fost motivul pentru care procurorii au inchis dosarul sunt simple rautati. Realitatea este ca Elena Udrea a facut legea in dosarul casei din Mihaileanu, iar procurorii au aplicat-o. Si au inchis dosarul.
NUP pentru Basescu
Dosarul lui Traian Basescu, privind modul in care acesta a obtinut un imobil situat pe strada Mihaileanu din Capitala a fost inchis, dupa ce procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie au dat solutia de neincepere a urmaririi penale in cauza. Totodata, in urma cu doua zile, fostul consilier de stat la Presedintie, Elena Udrea, aparatorul sefului statului in acest dosar, a depus la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie mai multe documente. Basescu a inaintat, la sfarsitul lunii noiembrie, procurorilor Parchetului General, actele de cumparare a apartamentului din strada Stefan Mihaileanu nr. 2, pentru a fi analizata legalitatea contractului de cumparare a spatiului locativ. Cercetarea procurorilor in acest dosar a fost declansata de un denunt penal impotriva "cetateanului Traian Basescu ", depus la Parchetul General de un grup de senatori ai Partidului Social Democrat. Acestia il acuzau pe Basescu de fals in declaratii, uz de fals si abuz in serviciu, "in calitate anterioara de primar general al Capitalei".
Botos: "Cazul nu intra sub incidenta legii penale"
Prezent ieri la sediul Institului National de Magistratura, procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, a sustinut, referitor la solutia de neincepere a urmaririi penale data de procurori, ca fapta lui Traian Basescu in cazul privind casa din Mihaileanu nu intra sub incidenta legii penale. De asemenea, procurorul general a subliniat faptul ca a vazut doar in treacat motivele care au stat la baza neinceperii urnaririi penale in acest dosar. In acest sens, Ilie Botos a mentionat: "Am vazut motivele solutiei in treacat si sunt legate de faptul ca Legea 10 nu solicita anumite conditii referitoare la o anumita declaratie vizavi de detinerea de locuinte anterior dobandirii celei in discutie. Este vorba despre o fapta care nu intra sub incidenta legii penale", a mai adaugat procurorul general Botos. Solutia a fost comunicata tuturor partilor, inclusiv celor care au facut denuntul.
Potrivit Parchetului General, din actele premergatoare efectuate de procuror a rezultat ca dreptul de proprietate asupra imobilului respectiv a fost dobandit de Basescu ca persoana fizica si nu in calitatea oficiala pe care o avea in 2002, "acesta neindeplinind nici un act in exercitarea atributiilor de serviciu pentru atribuirea locuintei, neexistand astfel posibilitatea materiala sa se fi comis infractiunea de abuz in serviciu". Parchetul General arata ca in denuntul penal formulat de cei cinci senatori se retine faptul ca in momentul in care s-a depus cererea de cumparare a apartamentului din strada Mihaileanu au fost savarsite si infractiunile de fals in declaratii si fals in inscrisuri sub semnatura privata, intrucat solicitantul nu a mentionat ca este deja proprietarul unei alte locuinte. "Confuzia a fost creata chiar de Administratia Fondului Imobiliar, care a vandut apartamentul respectiv in temeiul Legii nr.112/1995 (care reglementeaza situatia juridica a unor imobile cu destinatia de locuinte, trecute in proprietatea statului), fara a tine seama de faptul ca prevederile acestui act normativ nu erau aplicabile unui imobil ce intra sub incidenta Legii nr. 10/2001. La interventia cumparatorului s-a modificat temeiul contractului de vanzare-cumparare, prin incheierea unui act aditional in care s-a specificat, in mod expres, ca dobandirea apartamentului s-a facut in baza art. 43 din Legea nr. 10/2001", arta procurorii.
Morar a incurcat dosarele
In urma cu doua saptamani, seful Departamentului National Anticoruptie (DNA), Daniel Morar, a declarat ca presedintele Romaniei, Traian Basescu, nu poate fi cercetat in legatura cu detinerea imobilului din strada Stefan Mihaileanu, deoarece acesta, in calitate de presedinte, poate fi anchetat doar pentru inalta tradare. Morar a mentionat in acest sens ca dosarul va fi pastrat si arhivat, existand posibilitatea sa fie deschis oricand, dar nu atat timp cat Traian Basescu va fi presedinte. In replica, presedintele Traian Basescu a apreciat ca seful DNA a facut o eroare afirmand ca seful statului nu poate fi cercetat pentru ca are imunitate. La doua zile dupa replica transanta a presedintelui, Daniel Morar a precizat ca depatamentul pe care il coordoneaza nu a anchetat niciodata dosarul privind apartamentul lui Traian Basescu din strada Stefan Mihaileanu, ci un alt dosar, referitor la modul in care seful statului a obtinut un teren, caz ce a fost inchis in aprilie 2005. (D.E.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.