Clubul Roman de Presa priveste cu ingrijorare evolutiile recente din domeniul legislatiei dreptului de autor constatand ca efectele colaterale ale necesitatii reale de a promova si proteja proprietatea intelectuala nu sunt controlate de legiuitor, de
Clubul Roman de Presa priveste cu ingrijorare evolutiile recente din domeniul legislatiei dreptului de autor constatand ca efectele colaterale ale necesitatii reale de a promova si proteja proprietatea intelectuala nu sunt controlate de legiuitor, devenind astfel un pericol important pentru accesul la informatie al publicului larg.
Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 123/2005, promovata recent de Ministerul Culturii, care a modificat legea dreptului de autor la doar un an de la reinnoirea completa a acesteia, a fost adoptata de Guvern fara a fi pusa in dezbatere publica si a intrat in vigoare intr-o forma extrem de controversata.
Societatile de gestiune colectiva a drepturilor de autor au aratat imediat ca vor sa profite de incoerentele sau de solutiile gresite ale OUG si au venit in fata televiziunilor si radiourilor cu pretentii inacceptabile, la negocierile ce urma sa stabileasca regulile de constituire a obligatiilor de plata pentru utilizarea in radio si televiziune a operelor protejate de dreptul de autor.
Simplul fapt ca OUG a permis acestor societati de gestiune sa pretinda peste 15% din veniturile televiziunilor si ale radiourilor sau, alternativ, sume pe minutul de muzica prin care se poate ajunge la obligatii de plata de o jumatate de milion de euro pe luna pentru o statie de televiziune sau pentru un post de radio, indiferent de marimea acestora, arata ca aceasta lege nu este buna si ca nu a avut in vedere constituirea de garantii ca procesul de aplicare a ei se va derula in termeni de normalitate si buna-credinta.
Consideram ca este inacceptabil ca, dupa ce s-au adus in dezbaterea acestei legi argumente care arata ca la Curtea Europeana de Justitie, s-a considerat ca un procent de 8,5% ca plata pentru drepturi de autor este exagerat de mare fata de media european, la noi legea sa permita pretinderea unor procente duble.
Consideram totodata inacceptabil ca, in vreme ce directivele europene vorbesc de caracterul echitabil al remuneratiilor care pot fi solicitate in numele dreptului de autor si cand Curtea Europeana de Justitie arata ca acest caracter se obtine prin calcularea remuneratiilor in functie de numarul de ore de difuzare de opere protejate in totalul timpului de emisie, la noi sa se pretinda aceleasi niveluri mari de obligatii de plata de la televiziuni care nu difuzeaza decat stiri sau sport, si care nu ar trebui sa plateasca nimic.
In fine, este o sfidare ca sumele minime pretinse pentru plata drepturilor de autor de societatile de gestiune colectiva sa fie mai mari decat intreg bugetul unor statii de radio sau de televiziune locale, care si-au dovedit utilitatea pentru comunitatea locala si care in conditiile noii ordonante ar trebui sa dispara.
In aceste conditii, Clubul Roman de Presa sprijina protestul radiourilor si al televiziunilor, al asociatiei acestora - ARCA si al asociatiei societatilor de cablu - ACC, precum si demersurile lor pentru rectificarea in Parlament, in cadrul dezbaterilor ce vor urma la Camera Deputatilor, al solutiilor legislative eronate din OUG 123.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.