Presedintele Traian Basescu sustine ca are semnale privind retragerea finantarii europene pentru Consiliul Superior al Magistraturii si i-a rugat pe membrii CSM sa gaseasca formulele de colaborare institutionala cu Guvernul si implicit cu Ministerul
Presedintele Traian Basescu sustine ca are semnale privind retragerea finantarii europene pentru Consiliul Superior al Magistraturii si i-a rugat pe membrii CSM sa gaseasca formulele de colaborare institutionala cu Guvernul si implicit cu Ministerul Justitiei. Basescu a afirmat, ieri, in plenul CSM, ca este ingrijorat de semnalele primite de la Bruxelles privind integrarea in UE si ca sunt probleme in ceea ce priveste sectoarele luptei anticoruptie si durata proceselor. Seful statului a spus, citat de Mediafax, ca are semnale in ceea ce priveste retragerea finantarii europene pentru CSM si ca, in cursul zilei de astazi, va avea o discutie la Bruxelles cu comisarii europeni carora va incerca sa le explice ca institutia CSM va face toate demersurile pentru a-si castiga credibilitatea. "Am o rugaminte, vitalizati credibilitatea CSM plecand de la legislatia actuala", a afirmat Traian Basescu, care a avut un discurs pe durata a aproximativ o ora in plenul CSM.
Presedintele vrea ca politistii sa devina procurori
Basescu a prezidat sedinta de plen a CSM, fiind pentru a patra oara cand seful statului face uz de prerogativele sale constitutionale. El a cerut CSM sa gaseasca solutii pentru echilibrarea balantei dintre numarul politistilor si cel al procurorilor din Romania, sa gaseasca o modalitate "de procedura", prin care procesele sa nu mai fie "taraganate in instante" si sa propuna modificarile necesare in Codul de procedura Penala si Civila. Asezat in "capul mesei", Traian Basescu a ridicat problema discrepantei dintre numarul mare al politistilor din Romania si numarul semnificativ redus al procurorilor. Basescu a precizat ca procurorilor le este imposibil sa solutioneze toate cazurile trimise de politisti. In acest sens, presedintele a propus ca agentii de politie care au studii de drept sa devina procurori, dupa un curs de sase luni. Presedintele si-a continuat discursul, previzionand ca aceasta discrepanta ar putea fi rezolvata "cam in 10-15 ani". Basescu i-a mai rugat pe membrii CSM sa faca proiecte legislative si sa le propuna Guvernului. Sesizand zambetele membrilor CSM, presedintele s-a grabit sa-si ceara scuze daca a gresit, precizand ca nu este "un specialist suta la suta in Justitie". De asemenea, Basescu a opinat ca "40 de dosare pentru un judecator e mult", si a propus ca fiecare judecator sa aiba un singur caz la care sa "lucreze temeinic timp de trei zile, dupa care sa dea solutia", fiind convins ca intreruperea procesului "afecteaza acuratetea deciziilor". Totodata, seful statului le-a cerut magistratilor si, implicit, membrilor CSM sa fie "atenti la credibilitate, pentru ca, daca cu politic nu-si face nimeni mari iluzii, cu Justitia, da".
Basescu a mentionat ca a discutat cu "Serviciile", carora le-a atras atentia sa nu mai dea procurorilor informatiile post-factum, pentru "ca toti zic ca si-au facut treaba, dar cand te uiti la dosarul procurorului, vezi ca nu mai sunt probe".
Atmosfera s-a tensionat in momentul in care presedinta Asociatiei magistratilor din Romania, judecatorul Viorica Costiniu, i-a spus presedintelui ca problema nu este credibilitatea CSM, ci a unora dinte membrii acestuia, propunandu-i lui Traina Basescu o intrevedere in care sa-i prezinte solutiile la problemele ridicate de acesta. Basescu i-a replicat pe un ton grav. "N-aveti nici o solutie si nici nu am auzit solutii de la AMR. Aveti curaj sa-mi puneti pe foaie rezolvarea discrepantei si va promit ca o dau Guvernului. Va dau sala de judecata in biroul meu de la Cotroceni, numai sa judecati bine".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.