In aceste zile se implineste un an de cand Romania a pierdut alegerile. Din nefericire, Dreptatea si Adevarul, valorile clamate de castigatorii alegerilor, au ramas doar sloganuri electorale, golite de continut, in spatele carora Aliatii si-au ascuns
In aceste zile se implineste un an de cand Romania a pierdut alegerile. Din nefericire, Dreptatea si Adevarul, valorile clamate de castigatorii alegerilor, au ramas doar sloganuri electorale, golite de continut, in spatele carora Aliatii si-au ascuns incompetenta si incoerenta. Romania anului 2005 arata, din punct de vedere economic, mai rau decat Romania anului 2004. Performanta majora a actualului Guvern este legata de faptul ca, intr-un singur an de zile, a reusit sa antagonizeze mai multe categorii sociale (profesori, doctori, functionari publici, muncitori feroviari etc.). Alaturi de acest "succes" poate fi remarcata capacitatea actualei Puteri de a distruge orice urma de credibilitate pe care economia romaneasca o dobandise in perioada anterioara.
Instabilitatea politica, manifestata inca de la inceputul mandatului, careia i se adauga lipsa unei viziuni economice pe termen mediu si lung, afecteaza profund mediul de afaceri, echilibrul macroeconomic si, nu in ultimul rand, performantele economice.
Cresterea economica a acestui an va fi modesta, cu mult sub asteptari si estimari. Rata inflatiei coboara cu doar 0,7% fata de anul trecut, iar productivitatea muncii este intr-un ritm de crestere sub cel inregistrat in 2004. In acelasi timp, salariul mediu net a avansat in luna octombrie cu doar 0,8% peste nivelul din luna precedenta, un ritm de crestere inferior fata de rata lunara a inflatiei. Pe baza acestor date furnizate de catre Institutul National de Statistica putem sa tragem doua concluzii: inflatia din acest an va fi mai mare decat cea prognozata in luna octombrie, iar perspectiva pentru anul 2006 ca aceasta sa ajunga la 5,5,% este deja o utopie.
Adevarul primului an de guvernare este diferit de Adevarul spus in campanie, potrivit caruia sub conducerea -inteleapta" a specialistilor Aliantei D.A. Romania ar fi trebuit sa devina brusc un paradis invidiat de europenii din sud-est. Adevarul anului 2005 arata o Romanie consternata in fata diferentelor majore dintre promisiunile in care a crezut si rezultatele obtinute de cei pe care i-a ales.
Dreptatea reprezinta, in ultima instanta, un simbol al echitatii sociale, al egalitatii reale de sanse si al solidaritatii sociale. Intr-un singur an de guvernare, actuala Putere a reusit sa rupa echilibrul social si sa adanceasca discrepantele dintre diferitele segmente ale societatii. Guvernul este prea "drept" cu cei care au bani si nedrept cu cei care sufera. Primul an de guvernare indica o tendinta negativa, care se va amplifica in perioada urmatoare. Daca nu vor exista schimbari importante Romania anului 2008 va fi o tara dezamagita de visul euopean, macinata de conflicte sociale si guvernata de grupuri de interese.
Programul Economic de Preaderare (PEP) este documentul care consfinteste viitorul sumbru care ne asteapta. Guvernul ne ofera o viziune a stagnarii, determinata de reducerea veniturilor bugetare si imposibilitatea absorbtiei fondurilor europene. Guvernul refuza Romaniei o atitudine proactiva, dinamica si flexibila in raport cu propria dezvoltare economica si sociala.
Programul Economic de Preaderare inseamna inconsistenta prin incoerenta. Inconsistenta politicilor este determinata de incoerenta dialogului, de lipsa unei legislatii stabile, predictibile si utile contribuabilului. Incoerenta provine din lipsa vointei de armonizare a politicilor fiscale, bugetare si comerciale cu agenda publica. Politica Executivului este paralela cu realitatea sociala. Acesta este un Adevar pe care putini il inteleg si cei mai multi nu il accepta. In Romania, peste 30% din populatie este retribuita cu un salariu minim pe economie de doar 79 de euro, fata de 200-250 de euro in Cehia, Polonia sau Ungaria. Dreptatea guvernamentala rezida intr-o strategie fiscala care avantajeaza un grup mic de cetateni - in special pe cei cu venituri mari - dar ii dezavantajeaza pe cei multi.
Am pierdut in acest an doua valori esentiale pentru o societate democratica si prospera. Dreptatea si Adevarul sunt acum sloganuri guvernamentale, fara semnificatie si impregnate de promisiuni electorale neonorate. Cat de curand ele vor deveni un simbol al dezamagirii, al frustrarilor sociale si al saraciei. La sfarsitul anului 2005 asistam, din nou, dupa 5 ani, la amplificarea nemultumirilor sociale si la dezvoltarea mesajului extremist. Un film pe care l-am mai vazut de-a lungul a patru ani nu cu mult timp in urma.
Cine a gresit mai mult, Guvernul PD sau Guvernul PNL?


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.