In deceniul al saselea al secolului trecut citeai intr-o revista, "Contemporanul" se numea, textele matematicianului Grigore Moisil, ale electronistului Edmond Nicolau, ori ale lingvistului Sorin Stati. Nu erau cu nimic mai plicticoase decat cronicil
In deceniul al saselea al secolului trecut citeai intr-o revista, "Contemporanul" se numea, textele matematicianului Grigore Moisil, ale electronistului Edmond Nicolau, ori ale lingvistului Sorin Stati. Nu erau cu nimic mai plicticoase decat cronicile literare ale lui Nicolae Manolescu ori cele de film ale Ecaterinei Oproiu.
Stiintele tari aveau reprezentanti cu mare talent de comunicatori. De ce nu s-a mai repetat acest fenomen, oare? La noi nu s-a mai repetat, intr-adevar, dar se stie ca primul autor care a vandut peste un milion de exemplare dintr-o singura editie in a doua parte a secolului trecut a fost un fizician, Stephan Hawking. Abia dupa aceea a venit milionul de exemplare in care s-a vandut "O suta de ani de singuratate", romanul lui Gabriel Garcia Marquez.
Acum, pare ca reprezentantii stiintelor tari ar fi disparut de pe scena noastra culturala. Televiziunile nu-i cauta. Pagina intai a ziarelor se intereseaza de ei doar daca pica victima intr-un accident de circulatie. Poate ca nici domniile-lor nu s-au adaptat la noile scoli ale marketingului de imagine. Cert este ca n-au patit ceva grav, ca dinozaurii, atata doar ca lumea din jurul lor s-a schimbat, ei s-au izolat in comunitatea lor de profesie, iar jurnalisti care sa vina dinspre profesiile lor nu prea mai apar ca sa-i popularizeze.
In 2004, de pilda, Academia Romana a editat un volum omagial consacrat celui care a fost constructorul scolii romanesti de electronica, profesorul Mihai Draganescu. Nici macar nu s-a gasit un coltisor de pagina in revistele culturale care sa consemneze aceasta editie. Mihai Draganescu acceptase in primul guvern de dupa Ceausescu un rol de vice-premier. Jurnalistii l-au memorat cu aceasta imagine politica si l-au arhivat printre figurile antipatice ale acelor ani isterici. A fost apoi presedinte al Academiei Romane. Cum sa-l ierte presa noastra pentru acest rol, cand stie ea prea bine ca acolo la Academie nu era decat un cimitir al dinozaurilor care nu se lasau scosi din istorie?
Surpriza cu Mihai Draganescu, cunoscut acum mai ales pentru "gloria" sa post-Ceausescu, vine de la Constantin Noica si vine din anul 1984.
Iata ce scria atunci filozoful de la Paltinis, intr-un referat asupra manuscrisului unei carti a lui Mihai Draganescu (referat pe care, la aparitia acelei carti, Noica l-a publicat in revista "Steaua"): "Autorul acestui referat nu cunoaste nici o sinteza filozofica atat de cuprinzatoare si impresionanta ca lucrarea de fata, in cultura contemporana. Este vorba de o exponentiala reusita a culturii noastre si (...) a culturii veacului XX".
Despre ce e vorba? Mihai Draganescu publicase in 1980 un volum de reflectii filozofice intitulat "Profunzimile lumii materiale". Constantin Noica l-a sunat pe un anume domn Mircea Maciu sa-l intrebe daca il cunoaste pe Mihai Draganescu. Il cunostea. L-a rugat sa mijloceasca o intrevedere intre domniile lor. |ntalnirea a avut loc la Editura Stiintifica si Enciclopedica. Au discutat despre proiectul unei dezvoltari a gandului filozofic din "Profunzimile lumii materiale". In 1984, acest proiect era predat editurii sub titlul "Ortofizica", iar Noica avea sa scrie in acel referat si aceste cuvinte: cartea "tradeaza o splendida sobrietate a gandului a toate innoitor ce o sustine, unita cu o greu comparabila stapanire a intreg (s.aut. - Constantin Noica) registrului stiintelor".
Noi, azi, atoatestiutori, il asezam pe Noica in capul unei liste de ganditori de dreapta. Dar Noica insusi il elogia ca pe nimeni altul pe un om de stiinta-filozof care punea in centrul ontologiei profunzimea lumii materiale!!!
Nu e cazul sa recenzam aici "Ortofizica". Ar fi cazul, mai intai, sa fie reeditata si, eventualmente, pregatita pentru export... daca tot are recomandarea celui mai controversat (cunoscut, asadar) filozof roman.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.