Evenimente din ultima vreme legate de acte de violenta in scoli au impus analiza starii de fapt si initierea de masuri de urgenta pentru asigurarea pazei si securitatii in unitatile de invatamant, precum si in proximitatea acestora. Reprezentanti ai
Evenimente din ultima vreme legate de acte de violenta in scoli au impus analiza starii de fapt si initierea de masuri de urgenta pentru asigurarea pazei si securitatii in unitatile de invatamant, precum si in proximitatea acestora. Reprezentanti ai inspectoratelor scolare, Politiei, administratiei locale s-au reunit pentru a analiza cele mai bune solutii.
Astfel, in scolile hunedorene, unde analiza a stabilit ca peste 10% dintre unitati ar putea avea probleme legate de siguranta elevilor, a fost propus un plan de masuri de sprijin din partea Politiei si Jandarmeriei. Inspectoratul Scolar Judetean Hunedoara a apreciat ca 48 de scoli prezinta un grad de risc in ceea ce priveste securitatea elevilor, unitatile de invatamant fiind situate in toate zonele judetului, a apreciat ieri inspectorul scolar general adjunct Simion Molnar. Inspectoratul va solicita consiliilor locale, in conformitate cu prevederile legale, alocarea de resurse financiare pentru imprejmuirea unitatilor de invatamant, securizarea si iluminarea zonelor in care se afla amplasate acestea.
Adjunctul Inspectoratului Scolar Judetean Suceava, Niculai Barba, a declarat ca a trimis circulare in toate unitatile de invatamant din judet prin care va solicita directorilor sa suplimenteze personalul ce va supraveghea elevii, sa asigure accesul in si din scoala pe o singura intrare si sa caute solutii in vederea introducerii elementelor de identificare a elevilor, respectiv ecusoane sau embleme si, daca se impune, introducerea uniformelor scolare.
In Calarasi, potrivit viceprimarului municipiului, Virgil Dumbrava, pentru anul viitor se intentioneaza implementarea unui program de supraveghere a elevilor prin camere video; iar Inspectoratul Scolar al judetului Caras-Severin va intreprinde masuri privind cresterea sigurantei in scoli prin analiza situatiei existente in prezent, precum si prin centralizarea situatiilor privind modalitatile concrete in care este asigurata paza scolilor din judet.
Inspectorul sef al Inspectoratului Scolar Judetean Vrancea, profesorul Danut Popoiu, sustine ca, desi este adeptul introduceri "unor semne distinctive in tinuta elevilor", actuala generatie "va fi impotriva uniformizarii prin purtarea unei anumite costumatii". Profesorul Popoiu a declarat ca pentru siguranta elevilor trebuie luate cateva masuri ferme, precum introducerea unor elemente distinctive si inchiderea portilor scolilor. Seful ISJ Vrancea a mai adaugat faptul ca, din semestrul II, portile scolilor vor fi inchise in timpul cursurilor.
Ca masuri menite sa previna abaterile disciplinare, Inspectoratul Scolar al judetului Bihor a solicitat conducerii unitatilor de invatamant sa analizeze, impreuna cu dirigintii si comitetele de parinti, starea de disciplina, precum si masurile pe protectie ale elevilor: nepermiterea accesului persoanelor straine in incinta, supravegherea elevilor pe timpul pauzelor, interzicerea parasirii scolii in timpul cursurilor fara bilet de voie etc. Orice act de indisciplina va fi anuntat, prin intermediul ISJ, Ministerului Educatiei. Prima masura de protectie in judetul Brasov vizeaza asigurarea infrastructurii gardurilor imprejmuitoare ale fiecarei scoli, astfel incat toate scolile sa aiba perimetre clar delimitate, iar accesul in incinte sa se faca prin unul sau doua puncte, urmand ca Politia, Jandarmii si Politia Comunitara sa asigure perimetrele pe o raza de 1 km. De asemenea, Inspectoratul Scolar intentioneaza sa reintroduca portarii retribuiti in toate scolile si sa constituie echipe de disciplina formate din elevi si profesori care sa previna evenimentele nedorite in incinta scolilor.
Lege privind combaterea violentei in scoli
Deputatii PSD membri ai Comisiei de Invatamant au anuntat ieri ca vor depune la Biroul Permanent o initiativa legislativa privind evitarea actelor de violenta in scoli, pentru care vor solicita dezbatere parlamentara in regim de urgenta. Deputatul PSD Ecaterina Andronescu a precizat ca aceasta initiativa legislativa va prelua o serie de elemente existente intr-un Ordin ministerial aflat in vigoare, referitor la intensificarea activitatilor de ordine publica si cresterea sigurantei civice in zona unitatilor de invatamant. Andronescu a aratat ca, desi respectivul Ordin a fost semnat de catre ministrii Administratiei Publice, Educatiei si Cercetarii si Internelor in anul 2005, prevederile acestuia nu au fost aplicate de catre actuala guvernare. "Vom prelua din actul normativ care este in vigoare cateva elemente care vizeaza atributiile privind asigurarea sigurantei institutiei scolare, in asa fel incat aceste atributii stipulate prin lege sa capete un cadru general de normare cu putere mai mare decat un ordin de ministru, pentru ca, iata, un ordin semnat de trei ministri a fost neglijat", a precizat Ecaterina Andronescu. (Mihaela JITEA)
Diriginta elevei injunghiate si portareasa de la Scoala Centrala au fost sanctionate
Consiliul profesoaral al Scolii Centrale din Bucuresti face responsabile si sanctioneaza portareasa si pe diriginta elevei injunghiate de catre prietenul ei, in biroul directorului adjunct al unitatii. Svetlana Bodnaras a declarat ieri ca portareasa va primi, timp de trei luni, cu 5% mai putin la salariu. La randul ei, diriginta elevei injunghiate nu va mai avea voie, timp de un an, sa se inscrie la nici un concurs pentru obtinerea unui grad didactic superior sau sa participe la concurs pentru functii de conducere, a precizat directorul. Decizia ministrului Educatiei, Mihai Hardau, in legatura cu incidentul din Scoala Centrala este asteptata astazi, dupa ce conducerea MEdC va analiza raportul Inspectoratului Scolar al Capitalei si va finaliza propria ancheta. Conducerea Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti a hotarat, saptamana trecuta, destituirea directorului Scolii Centrale, Svetlana Bodnaras, pentru ca nu a asigurat securitatea elevei injunghiate si, in loc sa-l dea afara pe tanarul care o insotea, l-a poftit in biroul directorului adjunct, desi se stia ca barbatul era recidivist. Decizia ISMB nu a fost insa pe placul ministrului Educatiei care a anuntat, duminica, ca nu a semnat ordinul de demitere a directorului Scolii Centrale, iar pana atunci acesta ramane in functie. Hardau a calmat, in acest fel, spiritele incinse din scoala dupa ce, timp de trei zile, zeci de elevi, parinti si profesori au protestat fata de demiterea directorului.
Pe 2 decembrie, Antoanela I., in varsta de 17 ani, eleva in clasa a XI-a, a ajuns la spital dupa ce a fost injunghiata, in cabinetul directorului adjunct al Scolii Centrale din Capitala, de catre prietenul ei, Constantin Groza - in varsta de 32 de ani, avand la activ o condamnare pentru omor. (M.J.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.