Ultima etapa a recalcularii pensiilor a fost finalizata, iar de astazi vor fi platite pensiile recalculate ale ultimei etape de pensionari. "A fost un angajament in care am apreciat ca aceasta recalculare o vom termina in termen de doi ani. Iata ca a
Ultima etapa a recalcularii pensiilor a fost finalizata, iar de astazi vor fi platite pensiile recalculate ale ultimei etape de pensionari. "A fost un angajament in care am apreciat ca aceasta recalculare o vom termina in termen de doi ani. Iata ca a fost realizat in numai un an si il felicit pe ministrul Barbu pentru munca depusa de el si de echipele din subordinea Ministerului Muncii", a declarat primul-ministru, Calin Popescu Tariceanu, aflat, ieri, la Ministerul Muncii pentru o intalnire de lucru cu conducerea acestui minister. Tariceanu a precizat, inca o data, ca principiul pe care s-a bazat procesul de recalculare a fost ca la vechime si pregatire profesionala egale, trebuie sa existe pensii egale. "Recalcularea a fost o masura de reparatie morala si financiara. 1,6 milioane de oameni au pierdut bani pana in prezent deoarece aceasta recalculare ar fi trebuit facuta in anul 2001, cand a fost pusa in aplicare Legea 19/2000", a mai spus Tariceanu. El a precizat ca au fost recalculate dosarele de pensii pentru peste 3,5 milioane persoane, pentru aceasta operatiune fiind angajati special 3000 de persoane. Un numar de 1.614.405 de pensionari au obtinut dupa recalcularea pensiei un punctaj mai mare decat cel aflat in plata, iar cresterea medie a pensiilor care au beneficiat de majorare, dupa cele patru etape, a fost de 21,3%. Anul viitor, valoarea punctului de pensie va creste cu 9,3% si peste 500.000 de pensionari care nu au beneficiat de sume suplimentare dupa recalculare vor primi din 2006 pensii mai mari.
Asistenta sociala pe 2006
Pentru anul 2006 totalul cheltuielilor pentru protectia sociala si asigurari sociale sunt calculate la 8,1% din PIB, in crestere cu 0,2 puncte procentuale fata de 2005. Gheorghe Barbu, ministrul Muncii, a precizat, ieri, ca in 2003 aceste cheltuieli au reprezentat 7% din PIB, iar in 2004 au fost de 7,9% din PIB. "Ne vom indrepta atentia catre categoriile de persoane care au intr-adevar nevoie de ajutoare sociale. Suma totala in bugetul anului 2006 este de 269.000 de miliarde de lei, fiind cea mai mare suma acordata vreodata Ministerului Muncii", a precizat Barbu.
Se coace salariul minim garantat
Salariul minim brut pe tara pe 2006 va fi stabilit pe baza discutiilor dintre Ministerul Muncii si Ministerul Finantelor, a declarat premierul Calin Popescu Tariceanu, amintind ca politica salariala pentru anul viitor va fi "extrem de stransa", corelata cu nivelul cresterii economice si al inflatiei. Salariul minim brut pe tara va fi stabilit si in urma negocierilor cu reprezentantii sindicatelor, a adaugat premierul. Ministrul Muncii a evitat sa prezinte propunerile institutiei privind nivelul salariului minim brut, precizand doar ca acesta va fi majorat "in jurul cifrei de inflatie sau ceva mai mult". Liderii celor patru confederatii sindicale au solicitat de mai multe ori majorarea salariului minim pe economie de la 330 (3,3 milioane lei vechi) la cel putin 430 de lei (4,3 milioane lei vechi). Tariceanu a precizat ca negocierile dintre Guvern si sindicate pentru majorarea salariului minim pe economie vor fi derulate pe baza posibilitatilor financiare actuale. Pentru anul viitor, autoritatile estimeaza un nivel al inflatiei de circa 5,5%. (Corina SCARLAT)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.